Ny forskning förklarar din bebis hicka…

Alla har vi nog ställt oss frågan; ”Varför hickar man?” och när man har en nyfödd bebis så blir frågan extra aktuell, för de hickar ju typ hela tiden… Men varför hickar bebisar så ofta?och varför blir hicka mindre vanligt ju äldre man blir? Ny forskning [källa] ger oss äntligen svaren på dessa urgamla frågor!

Hickan är ett sätt att kartlägga kroppen

Ny forskning visar att hicka är ett sätt för hjärnan att kartlägga kroppen och bättre kunna kontrollera den. Detta upptäckte forskare vid University College London (UCL) när de i en studie följde 13 spädbarn och mätte både hjärnvågor och hickningar via sensorer placerade på huvudet och torso.

Man visste sedan innan att hickningar orsakas av sammandragningar i diafragman som leder till en kraftig inandning, men man visste inte vad som faktiskt händer i hjärnan när en bebis hickar.
Tack vare sensorerna på huvud och torso kunde de se att när barnet hickar så produceras tre olika hjärnvågor, dessa hjärnvågor hjälper barnet att koppla ihop hick-ljudet med det fysiska som sker i kroppen, alltså sammandragningen i diafragman. Förståelsen för den här kopplingen kan hjälpa barnet att kartlägga sin kropp och dess funktioner och i förlängningen så hjälper de barnet att lära sig kontrollera sin andning själva.

Så hicka är alltså ett sätt för bebisen att lära sig förstå sin kropp och dess olika funktioner. Det intressanta med det här fyndet är att man direkt börjar fundera på om det finns några andra till synes oförklarliga funktioner i kroppen som fungerar på ett liknande sätt, t.ex. ryckningar i ögonlocket, ofrivilliga blinkningar, känslan av att plötsligt bli sugen på något specifikt osv.

Hicka hos vuxna

När det kommer till oss vuxna så verkar hickningar inte fylla någon speciell funktion. De kan ses som en rest från vår tid som spädbarn då hickningar hjälpte oss att utveckla vår hjärna.

Lindra hicka hos spädbarn

Alla barn hickar, så det är inget att bli orolig över. Men om din bebis hickar så mycket att hen kräks, så kan det ju så klart vara lite jobbigt. Det bästa sättet att lindra hicka hos spädbarn är att amma dem lite, eller ge dem en mugg vatten om de har slutat amma.

Det handlar inte om att de ska dricka sig mätta på vatten, utan mer om att försöka ”skriva över reflexen att hicka med reflexen att dricka”, så det behöver bara handla om några små klunkar så kan hickan lägga sig.

Sammanfattningsvis om varför spädbarn hickar så mycket

Spädbarn hickar en hel del, och det är fullt normalt. Den senaste forskningen tyder på att hickan är ett sätt att hjälpa barnet förstå och kontrollera sin egen kropp, specifikt andningen. Så nästa gång din lilla bebis hickar, var inte orolig. Det är bara en del av deras utveckling och en viktig förmåga de övar på. Men när det gäller oss vuxna så kan man se  hickningar som en söt påminnelse om vår första tid i livet.

Föregående artikelSå kan ljusbehandling lindra torra ögon
Nästa artikelIsländska namn – 205 Härligt inspirerande pojk- och flicknamn
Stolt far till två underbara barn och ett enormt fotbollsfan, så skulle jag nog sammanfatta mig själv. Jag har lärt mig enormt mycket sen jag blev pappa och jag hoppas mina erfarenheter kan hjälpa dig i rollen som pappa!