Att ta det lugnt är lättare sagt än gjort…

Vi har alla varit där, eller hur? Du står i vardagsrummet, känslan av frustration växer, och du upprepar för femte gången till din 5-åring att det är dags att borsta tänderna. Känns igen, visst? Den här artikeln handlar om just det – barn som inte lyssnar. Vi ska även dyka ner i frågor som ”Hur hanterar jag min 8-åring som inte lyssnar?” och ”Hur kan jag uppfostra mitt barn på bästa sätt?” Och på tal om det, kolla även in vår guide till trotsåldern.

Så, varför lyssnar inte barn ibland? Det är viktigt att förstå att barn inte alltid har samma förmåga att fokusera som vi vuxna. De kan vara upptagna med att utforska sin värld, som till skillnad från vår är fylld med nyheter och äventyr. Och ibland är det vi vuxna som komplicerar det. Men för att bli lite mer konkreta, här är 7 metoder och strategier för att hantera barn som inte lyssnar.

1. Undvik ordet ”inte”

Här kommer en liten hemlighet: när vi använder ordet ”inte” i våra meningar, hör barn ofta bara det vi vill att de ska undvika. Så om vi säger ”Spring inte i trappan”, kan barnet höra ”Spring i trappan”. Knasigt, va? Testa istället att ge positiva instruktioner, som ”Gå försiktigt i trappan”. På det sättet kommunicerar vi klart och tydligt vad vi vill att de ska göra, istället för att fokusera på vad vi vill att de inte ska göra.

2. Fokusera på det som fungerar

Vet du, ingen gillar att ständigt bli tillsagd vad de gör fel – och det gäller särskilt för barn. Därför är det viktigt att uppmuntra och belöna det beteende vi vill se mer av. Om din 5-åring lyssnar när du ber dem borsta tänderna, se till att uppmuntra det: ”Vad duktig du är som borstar tänderna när jag ber om det!” Att uppfostra barn på det här sättet förstärker positivt beteende och gör det mer sannolikt att de kommer att upprepa det i framtiden.

8-åring som inte lyssnar

3. Använd 5:1-regeln för positiv mot konstruktiv feedback

Forskning har visat att ett av de mest effektiva sätten att uppfostra barn och skapa ett positivt beteende är att använda en 5:1-regel. För varje konstruktiv (eller kritisk) kommentar du ger ditt barn, försök att ge fem positiva kommentarer. Det här hjälper ditt barn att känna sig uppskattat och förstått, vilket kan göra det mer benäget att lyssna och följa instruktioner.

Om din 8-åring inte lyssnar, till exempel, kanske du kan påpeka något de gör riktigt bra: ”Jag såg hur fint du lekte med din lillasyster tidigare. Det gjorde mig verkligen glad.” Sedan kan du leda in på det du vill att de ska förbättra: ”Jag märkte dock att du hade svårt att stänga av TV:n när jag bad om det. Hur tror du att vi kan göra det bättre nästa gång?”

Barnuppfostran kan vara klurigt och utmanande, men med lite förståelse och tålamod, kan vi skapa en kommunikation som gör att barnen inte bara hör oss, utan också lyssnar. Det är ingen exakt vetenskap, och varje barn är unikt, så det gäller att testa sig fram för att hitta vad som fungerar bäst för just ditt barn och din familj. Lycka till!

På tal om 5:1-regeln, läs även vår artikel om att få bättre kommunikation i förhållandet.

4. Gör det till en dialog snarare än en monolog

Ofta kan vi som föräldrar fastna i att ge instruktioner, vilket kan kännas som en envägskommunikation för våra barn. Men att uppfostra barn är faktiskt en tvåvägskommunikation. Försök att ställa frågor och låt ditt barn komma med förslag. Till exempel, i fallet med vår 8-åring som inte vill stänga av TV:n, kan vi fråga ”Hur tror du att vi kan göra det bättre nästa gång?” Detta ger barnet en chans att tänka igenom situationen och komma med egna lösningar, vilket kan göra dem mer motiverade att följa genom.

5-åring lyssnar inte

5. Var konsekvent

En av de viktigaste aspekterna av uppfostran är konsekvens. Om du vill att ditt barn ska lyssna måste reglerna vara konsekventa och tydliga. Om vi tittar på exemplet med 5-åringen som inte lyssnar, är det viktigt att vara konsekvent när det kommer till rutiner som tandborstning. Om tandborstning är en del av kvällsrutinen varje dag, kommer det bli mer förutsägbart och mindre av en kamp för barnet att följa instruktionerna.

6. Håll det positivt och roligt

Barn är mycket mer benägna att lyssna om de associerar lyssnandet med något positivt och roligt. Om du till exempel ber ditt barn att plocka upp sina leksaker, gör det till en lek. Vem kan plocka upp flest leksaker på en minut? Genom att göra uppgifter roliga och engagerande kan du uppmuntra ditt barn att lyssna och följa instruktioner.

7. Prata på deras nivå

Slutligen, se till att du kommunicerar på ett sätt som är lätt för ditt barn att förstå. Använd enkla ord och korta meningar. För barn som är lite äldre, som vår 8-åring som inte lyssnar, kan du prova att förklara varför det är viktigt att lyssna. Till exempel, förklara att att lyssna och följa instruktioner kan hjälpa dem att vara säkra och att det gör saker och ting lättare för alla i familjen.

få barn att lyssna

Sammanfattningsvis om att hantera barn som inte lyssnar

Att hantera barn som inte lyssnar kan vara utmanande, men genom att använda dessa strategier kan vi skapa en mer effektiv kommunikation och ett mer harmoniskt hem. Kom ihåg, det viktigaste är att ha tålamod och förståelse. Alla barn är olika, och vad som fungerar för ett barn kanske inte fungerar för ett annat. Lycka till!

Kom även ihåg att det är mänskligt att bli arg på sina barn, men jag vill också tipsa om den här intervjun på 1177, där man pratar om att bli arg på barnen och hur man ska tänka.

Föregående artikelVilken är världens största fågel? Ett enkelt svar, oavsett hur man mäter!
Nästa artikelRoliga lekar inomhus – 3 Lekar som får tiden att rusa iväg!
Stolt far till två underbara barn och ett enormt fotbollsfan, så skulle jag nog sammanfatta mig själv. Jag har lärt mig enormt mycket sen jag blev pappa och jag hoppas mina erfarenheter kan hjälpa dig i rollen som pappa!