VAB när andra föräldern är sjuk…

Alla som lever tillsammans med barnets andra förälder kommer förr eller senare stöta på det här dilemmat. Får man vara hemma med barn när sambon är sjuk? Eller är det tänkt att sambon som ändå är hemma ska ta hand om barnet?

Så här säger försäkringskassan

Om barnet är äldre än 240 dagar så är svaret Ja, du får anmäla VAB om ditt barn blir sjukt samtidigt som den andra föräldern är hemma från jobbet på grund av sjukdom. Är barnet yngre än 240 dagar så behöver du istället anmäla föräldraledighet istället för VAB.
Källa: Föräldraledighetslagen

Det finns faktiskt ett val inne i försäkringskassans anmälnings-flöde som är: ”Den personen som skulle tagit hand om barnet var sjuk eller smittad” när du väljer ”Orsak”, vilket tydligt indikerar att det är ok att vabba för sitt sjuka barn även om din sambo är hemma sjuk från jobbet.

Kan bli en fråga om individuell bedömning

Det är värt att påminna om att alla anmälningar av VAB kan komma att manuellt granskas och ifrågasättas av försäkringskassan. Det är så klart inte för att de är onda. Det beror på att vi inte kan ha ett så fritt och omhändertagande socialt skyddsnät om alla börjar fuska. Så var ansvarstagande och rimligt, då kommer du aldrig behöva oroa dig för att få avslag på din VAB-anmälan.

Lite kort om VAB

Några saker om VAB som är bra att känna till.

  • Du kan få ersättning för vård av barn från det att barnet är 8 månader till och med dagen innan barnet fyller 12.
  • Du har rätt till ersättning för vård av barn om du inte kan arbeta eller om du går miste om A-kassa.
  • Om barnet är friskt men du behöver följa med det till vårdcentralen, tandläkaren samt barn- och ungdomspsykiatrin.
  • Om du är hemma med barnet för att den ordinarie vårdaren är sjuk (det är specifikt den här punkten som den är guiden handlar om)

VAB när andra föräldern är sjuk

Kan båda föräldrarna vara hemma och vabba?

Nej. Försäkringskassan är väldigt tydliga med detta.

Har du anmält VAB när andra föräldern är sjuk?

Har du varit hemma med barn när sambon är sjuk?

Har du varit hemma med sjuka barn när din sambo också varit sjuk

View Results

Loading ... Loading ...

Har du svårt att få barnen att öppna upp?

Är du hemma och vabbar så kan det vara en perfekt läge att knyta an lite extra. Ni har ju hela dagen bara för er själva. Men alla föräldrar vet att det kan vara svårt att få ett djupare svar än bara ”bra” eller ”mmm” när man frågar hur barnet mår. Just därför har etablerade barnpsykologer tagit fram en lista med 9 frågor till barn som får dem att öppna upp.

Sammanfattningsvis om vab när andra föräldern är sjuk

Alla föräldrar hamnar förr eller senare i en situation där man undrar om man får vara hemma med barn när sambon är sjuk. Det kan kännas som att förväntan är att om en förälder är hemma och är sjuk så borde de ändå kunna ta hand om ett sjukt barn. Men tack och lov så funkar inte det Svenska samhället så, vi är betydligt snällare och mer rimliga än så. Är den ena föräldern sjuk och ett av era barn blir sjukt så är det helt ok att du som frisk förälder är hemma och vabba. Är man så sjuk att man inte kan jobba så är det ingen som förväntar dig att du ska kunna ta hand om ett barn. För vi vet ju alla att det är betydligt mer krävande att ta hand om barn än att jobba!

Föregående artikelFlytta med barn: En pappas erfarenheter
Nästa artikelAtt bo vid sjön: Utforska uthyrningsmöjligheter i Karlstad
Jag tror nyckeln till att vara en bra pappa är att försöka hitta ljusglimtarna i vardagen. Det handlar inte om att bara se fram emot de bombastiska eventen, utan om att försöka bygga ett liv där man ser fram emot en tisdag i Februari!