Få till en morgonrutin som faktiskt funkar…

De två jobbigaste sakerna med att ha barn är nattningen och morgonrutinen, det är nog alla föräldrar överens om.

Det är mycket som ska göras varje morgon, och i perioder känns det som att ens barn gör allt de kan för att motarbeta en. Så är det så klart inte, de är inte ondskefulla, de är härliga! De fattar bara inte hur morgonen funkar.

En bra morgonrutin handlar inte så mycket om att ha ett strikt schema som man kanske kunde tro. Barn, och människor i allmänhet, mår bra av rutiner, det är etablerat sedan länge. Men barn behöver också stimulans och känna att livet är roligt.

Så därför är våra 4 bästa tips på hur man får till en bra morgonrutin för barn inte ett schema med tidsstämplar att förhålla er till, eller en särskild ordning ni ska göra saker i. Nej istället är det 4 saker som kommer göra morgonen lite roligare och mer stimulerande, utan att den totalt spårar ur. För efter tre barn är jag övertygad om att det ger bäst effekt!

1: Rita ett schema tillsammans

Att bli beordrad vad man ska göra landar sällan bra hos folk i allmänhet. Det leder ofta till trots och tjafs, för det är ju trist.

Istället för att domdera och leverera order så kan du och ditt barn tillsammans rita ett morgonschema, ett schema där barnet får vara med och tycka till om triviala saker som: ”Ska vi äta frukost först eller klä på oss först?”, ordningen spelar ju ingen roll så varför inte låta barnet vara med och bestämma? Sätter ni sedan upp schemat på ytterdörren eller kylskåpet där det syns tydligt så kan det göra morgonen betydligt enklare, eftersom du istället för att tjata kan fråga barnet vad som kommer näst på schemat.

Ditt barn kommer känna sig mer delaktigt i morgonrutinen, vilket ofta leder till mindre tjafs, bråk och tjat. Everybody wins!

bra rutin på morgonen barn

2: Låt barnet välja kläder själv

Få saker kan skapa så mycket bråk som något så enkelt som att ta på sig lite kläder… Här är vårt tips att i större utsträckning låta barnet välja kläder. Alla människor gillar och behöver autonomi, alltså att känna att de kan fatta beslut och påverka sin egen situation, barn är inte annorlunda. Så istället för att bli irriterad över att barnet inte vill ta på sig den där tjocktröjan, låt barnet själv välja kläder. För vad spelar det för roll egentligen? Vill du ta en lite säkrare väg så kan du lägga fram två-tre alternativ kvällen innan och sedan låta barnet välja mellan dem. Då känner barnet att det kan påverka sin egen situation, men det är egentligen du som valt kläderna.

En gyllene regel när det kommer till att hitta en bra morgonrutin för barn är att inte bråka om meningslösa saker. Så tjafsa inte om något så meningslöst som om barnet har den där blå tjocktröjan på sig, eller hellre vill gå i klänning.

3: Fokusera på det som ÄR bra

Man brukar säga att barn tar uppmärksamhet där de får den, vilket är förklaringen till varför de bara bråkar mer ju mer du tjatar och ju argare du blir. Så prova istället att hitta ljusglimtarna i morgonen, beröm ditt barn för det som faktiskt är bra. Det är högst sannolikt att barnet bråkar om någon av dessa saker:

  • Gå upp
  • Ta på sig kläder
  • Äta frukost
  • Tvätta av sig
  • Ta på sig ytterkläderna

Men det är osannolikt att precis allting är katastrof. Så om det blir tjafs när barnet ska gå upp, men det går på toa själv, kanon, beröm barnet för det! Eller så kanske barnet vägrar gå upp, men äter bra när det väl är uppe, toppen, ge beröm för att det äter bra.

morgonschema barn

4: Hitta på roliga lekar

Jag och mina döttrar har alltid kört klädrace på morgonen. Vi väntar med att klä på oss tills allt annat är klart. Så vi äter frukost först, borstar tänderna, går på toa och sen lägger vi fram våra kläder och ser vem som vinner, alltså får på sig kläderna först. Spoiler alert, de brukar vinna rätt ofta 😄.

Du kan ta samma lekfulla approach till allt på morgonen. Du kan t.ex. gömma skeden som barnet ska äta sin flingor med någonstans i vardagsrummet, då blir det lite skattjakt på morgonen! Du kan också köra lite morgonträning tillsammans, tre armhävningar och tio squats klarar alla av, och det blir ett kul avbrott i vardagens rutiner.

Våga vara lekfull, livet blir roligare då!

Vad tycker du är svårast på morgonen?

Vad är det jobbigaste i er morgonrutin?

View Results

Loading ... Loading ...

Sammanfattningsvis om att få till en bra morgonrutin för barn

Min erfarenhet (tre döttrar som alla passerat den knepigaste åldern) är att en bra morgonrutin för barn inte är ett strikt schema skapat av barnpsykologer, nej den bästa rutinen är den som ditt barn får känna sig delaktig i, en rutin ni skapat tillsammans och som innehåller en hel del roliga inslag. Livet blir roligare när det är kul (no shit?) och ALLA gillar när det är roligt, i synnerhet barn.

Här är våra 4 bästa tips för ett lyckat morgonschema:

  1. Rita ett schema tillsammans – Om du involverar barnet i att rita upp ett morgonschema så kommer det bli mer engagerat.
  2. Låt barnet välja kläder själv – Vad spelar det egentligen för roll vilka kläder barnet har? Är det verkligen en fight värd att ta?
  3. Fokusera på det som ÄR bra – Barn är programmerade att söka uppmärksamhet, tyvärr oavsett i vilken form den kommer. Så fokusera på det som är bra, så kan du få barnet att ”tagga till” och vilja göra bra ifrån sig.
  4. Hitta på roliga lekar – Klädrace är en klassiker och lite skattjakt är alltid kul

Involvera, jobba tillsammans, ha kul och framförallt, välj dina strider väl.

Föregående artikelHallonbladste som gravid – Funkar det? Är det farligt?
Nästa artikelFamiljetraditioner – Därför är de viktiga, och därför behöver ni fler
Jag tror nyckeln till att vara en bra pappa är att försöka hitta ljusglimtarna i vardagen. Det handlar inte om att bara se fram emot de bombastiska eventen, utan om att försöka bygga ett liv där man ser fram emot en tisdag i Februari!