Hjälp ditt barn problemlösa…

Som förälder drömmer man ständigt om den dagen då man inte längre behöver hjälpa sina barn med ALLT! När de är små så känns det så klart rimligt att bära på dem och mata dem. Men när de blir äldre så tröttnar man så klart mer och mer på att behöva duscha dem, torka dem, städa deras rum, packa deras gympaväska osv. osv. osv. Det känns aldrig som att det tar slut. Och det gör det inte heller, om du inte lär barnet att vara självständigt och att kunna problemlösa på egen hand.

Vägen till ett självständigt barn som är bra på problemlösning är ingen dans på rosor, men om du inte tar tag i det så sitter du till slut där med en 23-åring som fortfarande bor hemma och sitter och tittar på film hela dagarna.

Problemlösning för barn

Här är 5 enkla frågor du bör ställa ditt barn när hen står inför ett problem.

  1. Vad har du för plan… Om du korsar den där bäcken? Klättrar upp för den där stenen? Klättrar upp i det där trädet?
  2. Vad skulle du kunna använda för att... Ta dig över här? Klättra upp där? Bära det där?
  3. Vart kommer du… Lägga den där saken? Klättra upp för den där stenen? Hoppa över den där bäcken?
  4. Hur kommer du… Ta dig ned därifrån? Ta dig över? Ta dig upp? Få med dig alla de där sakerna?
  5. Vem kommer du… Vara med? Ta hjälp av?

barn problemlösning

Grunden till bra problemlösning

Det bästa sättet att lära någon något är att coacha dem. När du coachar någon så säger du inte åt dem vad de ska göra, även om du vet vad som är bäst. Istället ställer du väl utvalda frågor som hjälper personen (barnet i det här fallet) att komma på svaret själv. Man kan jämföra det med en språklektion där läraren rabblar grammatik med att resa utomlands och prova på språket själv och lära sig den vägen. Vilken metod tror du är mest givande, och framförallt roligast och mest inspirerande?

Böcker om problemlösning för barn

En fantastisk bok på ämnet problemlösning för barn är: ”Barn är smarta : jag kan-metoden för kreativ problemlösning”. Boken handlar om hur du lockar fram barnets naturliga problemlösningsförmåga genom effektiv coaching.

Prata positivt

Förutom problemlösning så är en god självbild en mycket viktig ingrediens när man formar ett självständigt barn. Kolla in vår artikel: ”54 Positiva saker att säga till barn” för inspiration till hur du kan uttrycka dig positivt utan att hela tiden upprepa dig.

Avslutningsvis

När du försöker hjälpa ditt barn att bli bra på att problemlösa så vill du coacha barnet, inte säga åt det vad rätt svar eller rätt lösning är. Det gör du genom väl utvalda frågor som hjälper barnet att själv fundera på passande lösningar.

Tänk på det nästa gång du ser att ditt barn är på väg att göra något som kan leda till ett problem.

Föregående artikelAtt bo vid sjön: Utforska uthyrningsmöjligheter i Karlstad
Nästa artikelRom med barn – 5 Saker att göra, se och uppleva i Italiens hjärta
Jag tror nyckeln till att vara en bra pappa är att försöka hitta ljusglimtarna i vardagen. Det handlar inte om att bara se fram emot de bombastiska eventen, utan om att försöka bygga ett liv där man ser fram emot en tisdag i Februari!