”Pappa, vilket är världens högsta hus???”

Världens högsta byggnad är Burj Khalifa i Dubai, Förenade Arabemiraten. Byggnaden kallas ibland också för Burj Dubai och är 829.8 meter hög, men själva taket slutar på 739.4 meter, ovanpå det står en enorm antenn-spira som är 242.6 meter hög. Antenn-spiran är delvis inbyggd i taket, vilket förklarar varför den totala höjden av byggnaden upp till tak plus antenn-spiran blir mer än 829.8 meter.

Burj Khalifa började byggas 2004 och stod klart 2010.

Vilken var världens högsta byggnad innan?

Innan Burj Khalifa stod klart var Taipei 101 världens högsta byggnad, vilken står i Taiwan. Taipei 101 höll titeln från 2004 till 2010 när Burj Khalifa färdigställdes och öppnades.

Taipei 101 är 508.2 meter hög, vilket är 321.6 meter lägre än Burj Khalifa. Sveriges högsta byggnad, Turning Torso är bara 190 meter hög, skillnaden mellan Burj Khalifa och den tidigare regerande mästaren är alltså mycket mer än vår högsta byggnad, ganska sjukt va?

Innan Taipei 101 byggdes var Petronas Towers världens högsta byggnad. Tvillingtornen står i Malaysias huvudstad, Kuala Lumpur, och är 451.9 meter höga.

Vad används Burj Khalifa till?

Burj Khalifa används till många olika saker, bland annat bostäder för privatpersoner, lyxhotell, restauranger, shoppingcenter och sjukhus. Det är som en liten lyx-stad där inne.

Fler pappafrågor

Frågor som ”världens högsta hus” eller ”världens snabbaste bil” är bra exempel på vad vi kallar Pappafrågor, alltså frågor som alla pappor förr eller senare får av sina barn. Vår rekommendation är att vara lite påläst så att du faktiskt kan svara på dem, och därför har vi skapat en hel sektion av Faderligt, dedikerad till just Pappafrågor och svaren på dem.

Kolla även in dessa:

Föregående artikelHur många timmar ska barn sova? Sovtider från 1-16 år!
Nästa artikelBalansera föräldraskap och fritid – Så lyckas du
Jag tror nyckeln till att vara en bra pappa är att försöka hitta ljusglimtarna i vardagen. Det handlar inte om att bara se fram emot de bombastiska eventen, utan om att försöka bygga ett liv där man ser fram emot en tisdag i Februari!