Hjälp ditt barn bli blöjfri på natten och dagen…

Som trebarnspappa har jag upplevt potträning med alla mina döttrar. Det har aldrig varit enkelt men om man har lite tålamod så är det faktiskt rätt spännande att se barnet utvecklas i något så konkret och tydligt som att lära sig gå på toa.

Potträning handlar inte bara om att vänja barnen av med blöjor utan också om att lära dem att bli självständiga i deras toalettvanor, vilket bara är ett av många steg i jobbet att göra dina barn självständiga i stort. I den här guiden kommer jag att dela med mig av mina erfarenheter av potträning och tips som kan hjälpa dig att få ditt barn att bli blöjfritt både på dagen och natten!

Pottan är oviktig

Först och främst är det viktigt att nämna att själva pottan är oviktig. Det finns inget egenvärde i att lära barn gå på pottan, potträning är bara ett samlingsnamn för att vänja barnet av med blöja.

Jag och min fru ”pottränade” faktiskt alla tre barn helt utan potta, vi körde direkt på toaletten bara. Nyckeln till att få barnet blöjfritt är att vara uppmärksam på när det behöver gå på toa, och då snabbt vara där och assistera det, så egentligen behöver du inte ens en potta, du kan istället bara hjälpa barnet att gå på den riktiga toaletten istället. Känner du att det är lättare med potta så ska du så klart köra på det. Det finns inga rätt och fel här.

blöjfri på natten

När är rätt tidpunkt att börja potträna?

Att välja rätt tidpunkt att börja potträna ditt barn är avgörande för en smidig potträning (eller toaletträning för den delen). Vanligtvis rekommenderas det att man börjar potträna mellan 18 månader och 3 år. Men det är också viktigt att vänta tills ditt barn visar tecken på att de är redo att bli pottränade, t.ex. en ökad medvetenhet om när de behöver gå på toaletten eller en önskan att ta av blöjan.

Kan man börja direkt?

Jag har faktiskt en vän som började potträna barnet så snart som möjligt, alltså omedelbart så fort det var någorlunda medvetet om vad som försiggick i livet. Det är en annorlunda strategi som självklart kan funka, men den kan också innebära onödig stress för barnet. Allt beror så klart på hur man kommunicerar med barnet, hur man jobbar med uppmuntran och hur mycket tid föräldrarna kan lägga på att göra det hela till en lugn och stressfri upplevelse. Jag menar, det är lätt att både barn och föräldrar få panik om man är och handlar och barnet plötsligt måste gå på toa. Barnet kanske vill gå på toa för det har vant sig vid att inte behöva sitta i vagnen i en smutsig blöja, men samtidigt så är det omöjligt att kontrollera kroppen när man bara är ett år gammal…

Tajming är en stor del av potträningen, och det bästa sättet att hitta rätt tajming är att introducera barnet till pottan och se om intresse finns. När det är uppenbart att barnet är intresserat av pottan så kan man gå ”all in” så att säga.

Blöjfri på dagen

Att få ditt barn att bli blöjfri under dagen är betydligt mycket lättar än natten, men det kan ändå ta lite tid och kräva tålamod. Här är några tips som kan hjälpa dig att göra processen smidigare:

 1. Introducera pottan – När du bestämmer dig för att börja potträna, introducera pottan för ditt barn. Låt dem sitta på den för att bli bekanta med den.
 2. Uppmuntra regelbunden användning av pottan – Uppmuntra ditt barn att använda pottan regelbundet genom att sätta upp en rutin. Exempelvis efter att de har ätit, druckit eller när de vaknar från en tupplur.
 3. Beröm och belöna – Beröm ditt barn när de använder pottan och överväg att ge små belöningar som kan göra potträningen mer rolig. Detta kan vara en extra berättelse på natten eller en speciell liten present. Konceptet att berömma och belöna är allmänt vedertaget som effektivt.
 4. Var tålmodig – Det är normalt att det kan ta lite tid för ditt barn att bli blöjfri under dagen. Var tålmodig och uppmuntra ditt barn att fortsätta försöka.

blöjfri på dagen

Blöjfri på natten – Tips som gör det mindre stressigt

Blöjfri på natten är den största utmaningen, det kommer ta längre tid och vara svårare än att få barnet fritt från blöja på dagen. Men det är absolut inte omöjligt (hade det varit det så hade ju vuxna också sovit med blöja). Här är några tips som kan hjälpa dig att göra processen smidigare:

 1. Vänta tills ditt barn är redo – Vänta tills ditt barn visar tecken på att de är redo att bli blöjfria på natten. De måste vara mogna nog att kontrollera sin blåsa under sömnen.
 2. Begränsa vätskeintaget på kvällen – Begränsa ditt barns vätskeintag på kvällen och se till att de går på toaletten innan de går och lägger sig.
 3. Uppmuntra en regelbunden toalettvanerutin – Uppmuntra ditt barn att gå på toaletten vid en bestämd tidpunkt varje kväll. Detta kan hjälpa till att träna blåsan och göra det lättare för ditt barn att hålla sig torr under natten.
 4. Använd skydd – Använd skydd som nattblöjor eller plastlakan för att undvika olyckor och skydda sängkläder. Det kan ta ett tag för ditt barn att bli blöjfri på natten och skydd kan hjälpa till att göra processen mindre stressig.
 5. Beröm och uppmuntra – Att berömma och uppmuntra önskat beteende är ett vinnande koncept oavsett vad du vill få ditt barn att göra, potträning är inget undantag.

Läs mer om potträning och få göra barnet blöjfri på natten och dagen

Det finns givetvis massvis av bra böcker på ämnet, det här är ju ändå något som föräldrar behövt handskas med i alla tider. Ingen vill ju behöva lägga ut tidningspapper i hela lägenheten, så det lönar sig att lägga lite tid på att läsa på, skämt och sido, böcker om baruppfostran och dyl kan verkligen hjälpa dig, precis som de hjälpte mig.

Kolla in Bokus.se/Föräldraskap, där hittar du massvis av böcker om föräldraskap.

På tal om utmaningar

På tal om utmanande utvecklingsfaser i ditt barns liv, ett starkt tips är att läsa på om trotsåldern i god tid, så du är redo. Det är utan tvekan den mest utmanande tiden barnets uppväxt. Så var förberedd.

Sammanfattningsvis om potträning

Att vänja av med blöjan är en viktig milstolpe för både barn och föräldrar. Genom att välja rätt tidpunkt och använda de tips som jag delat med mig av kan du göra processen smidigare och mindre stressig för dig och ditt barn. Tänk på att varje barn är unikt och att det kan ta lite längre tid för vissa barn att bli blöjfria. Var tålmodig och uppmuntra ditt barn att fortsätta försöka.

Här är 3 kritiska saker som kommer göra det hela lättare

 1. Introducera pottan tidigt och avslappnat – Nyckeln är att få barnet intresserat av att använda den. Det blir lättare att lägga sig till med en ny vana när man själv vill det, snarare än om man blir tvinga
 2. Uppmuntra och belöna – Uppmuntra att gå på pottan ofta, det kommer göra det till en naturlig rutin, och regelbundet användande gör att barnen snabbare lär sig känna när det är dags att gå på pottan. Belöna också önskat beteende, det funkar alltid.
 3. Använd skydd på natten – Kiss-skydd under lakanet är ett vinnande koncept när barnet ska bli blöjfritt på natten. Skyddet gör det enkelt att städa efter en eventuell olycka och ju mindre stressade och irriterade ni som föräldrar blir om det sker en olycka desto mer motiverat kommer barnet känns sig till att försöka vänja sig av med blöjan. Everybody wins helt enkelt.

Lycka till med all potträning!

Föregående artikelKonsten att bemästra livet som pappa och man
Nästa artikelPopulära namn 2023 – Noah och Elsa i topp
Jag tror nyckeln till att vara en bra pappa är att försöka hitta ljusglimtarna i vardagen. Det handlar inte om att bara se fram emot de bombastiska eventen, utan om att försöka bygga ett liv där man ser fram emot en tisdag i Februari!