En översiktlig guide värd att läsa innan du blir pappa…

Att bli pappa är en fantastisk upplevelse men även fullt av utmaningar och nya oförutsedda situationer. Att bli pappa är en stor förändring och en otroligt spännande tid i ditt liv. Alla förberedelser och tankar inför ditt nya ansvar är en stor utmaning men det är viktigt att känna sig redo och förstå vilka förberedelser som krävs innan den lilla nykomlingen anländer.

Förstå bebisen och deras behov

Att förstå bebisen och dess behov är av största vikt. Nyfödda bebisar har ett fåtal grundläggande behov som du som pappa kommer att behöva möta. Sömn, näring, trygghet och kärlek.

Näring och sömn

Näring och sömn är två mycket viktiga delar av ditt barns hälsa och utveckling. Nyfödda bebisar sover upp till 17 timmar om dygnet och äter ofta. Det är viktigt att du och din partner är förberedda på att anpassa er efter bebisen och vara vaksamma på signaler när det är dags att mata eller natta. Det kommer inte som en överraskning att nyblivna föräldrar får mindre sömn än de är vana vid. Här är några sätt att förbättra sömnen trots de många avbrott som kommer med en nyfödd.

Dela upp nattuppgifter – Det kan vara en god idé att dela upp nattuppgifterna med din partner så att ni båda får välgörande sömnperioder.

Hitta tid att vila – Passa på att vila när barnet sover ifall det är möjligt. Att ta korta tupplurar när du kan hjälper dig att återhämta dig snabbare.

Baby-proofing

Baby-proofing är en nödvändig säkerhetsåtgärd när bebisen börjar bli redo att ta sina första kliv. Det innefattar att täcka vassa hörn, säkra möbler och elektriska uttag samt att säkerställa att alla små föremål som bebisen kan sätta i munnen är utanför räckhåll. Det är smart att börja tänka på detta redan innan bebisen anländer och sedan anpassa efterhand.

Tidiga varningssignaler för hälsoproblem

Var uppmärksam på tidiga tecken på potentiella hälsoproblem som överdriven gråt, feber, eller svårigheter att äta. Lär dig hur du ska agera i dessa situationer och när det är lämpligt att söka vård. Att vara proaktiv kan göra stor skillnad för ditt barns hälsa.

pappa med nyfödd bebis

Så kan du som nybliven pappa knyta an till ditt barn på bästa sätt

Att skapa en stark anknytning med ditt nyfödda barn är av största vikt för barnets utveckling och för att bygga upp en kärleksfull och nära relation mellan far och barn. Som nybliven pappa kan det dock kännas lite tufft att veta exakt hur man ska gå tillväga för att knyta an till sitt barn så tidigt som möjligt.

Hud-mot-hud kontakt

En viktig start för att få igång relationen och skapa en känsla av trygghet för ditt barn. Denna typ av kontakt hjälper också till att reglera barnets kroppstemperatur, hjärtfrekvens och andning. Tillbringa tid tillsammans med ditt barn medan ni känner varandras kroppsvärme och du försiktigt smeker barnet med din hand.

Läsning och samtal

Det tål att nämnas flera gånger hur viktigt det är att prata och läsa för ditt barn. Ett perfekt sätt att skapa en kärleksfull och avslappnad atmosfär. Visa ditt barn färgglada bilder i en bok och beskriv dem med enkla ord så att barnet får en förståelse för språket och ljudet av din röst.

Omsorg och babyvård

Lär dig redan från början att byta blöjor, bada, mata och klä på ditt barn
Ta initiativet att byta barnets blöja när det behövs eller att erbjuda att mata barnet när det är dags för matning. Genom att delta i den dagliga omsorgen för ditt barn får du möjlighet att bli mer involverad ända från start och därmed skapa en närmare relation med ditt nyfödda barn.

guide till att vara pappa

Faderskapets känslomässiga aspekter

Förutom att vara praktiskt förberedd är det också viktigt att vara beredd på att hantera den känslomässiga aspekten av faderskapet, för både dig och din partner. Hur tuff och tålig du än tyckt dig vara tidigare så är det något som kan förändras drastiskt på en handvändning då den lilla kommer till världen och skakar om din värld totalt. Det kan vara en chock att uppleva att känslorna svämmar över då och då eller att du gråter en skvätt över barnets första steg eller när det där ”pappa”-ordet tycks passera barnets läppar för första gången. Det är helt naturligt så få inte panik och börja fundera över om du har spårat ur totalt.

Använd tiden effektivt

Nyblivna pappor måste lära sig att utnyttja sin lediga tid på bästa sätt. Det kan innebära att använda barnets sovtid för att fokusera på sina personliga projekt. Även om det ibland kan vara frestande att vila eller koppla av när barnet sover så kan denna tid användas för att arbeta mot dina mål.

Det kan handla om att fixa till skavanker i hemmet, renovera altanen eller slutföra arbetet med den efterlängtade poolen så att du äntligen kan få användning av det ert pooltak som beställdes på tok för tidigt i en naiv och tidsoptimistisk tro om att poolen lätt skulle bli klar redan till föregående sommar. Om du vill väldigt mycket av allt men allt bara blir pannkaka så vet du att du behöver tänka om. Strukturera, planera och prioritera. Ett mål i taget i lagom takt gör att allt blir klart på sikt. Superbra om du klarar av denna punkt men misströsta inte ifall den går i stöpet lite då och då. Det finns andra saker i livet nu som är viktigare än allt annat. Barnet, familjen och framförallt dig själv!

Våga chilla och relaxa och ta dig tid för de två viktigaste punkterna just nu som är att skapa en fin anknytning till ditt barn. Vilket du vinner på under hela den växande varelsens liv. Samt att pyssla med det som du mår bra av mellan varven så att du klarar av den tunga ansvarsbiten som hänger över dig i många år framöver.

Prioriteringar och drömmar

Nyblivna pappor kämpar ofta för att hitta en balans mellan sina egna intressen och drömmar och att ta hand om sina nyfödda barn. Det kan vara svårt att prioritera sina personliga mål utan att känna sig som en dålig förälder.

Det första steget mot att uppnå sina drömmar som nybliven pappa är att hitta en fungerande tidsplan. Sätt upp realistiska mål för dig själv och vad du vill uppnå inom en viss tidsram. Prata med din partner och bestäm gemensamt hur ni kan stödja varandra när det gäller era personliga intressen och mål.

Börja med att skapa en veckoplan där ni växelvis tar ansvar för barnpassning, hushållsarbete samt egentid. På så sätt kan ni båda få möjlighet att följa era drömmar och ta hand om ert eget välmående.

Arbetslivsbalans

Att hitta en balans mellan arbete och privatliv är avgörande för ett lyckat föräldraskap. Här är några idéer för att hjälpa dig jämna ut dessa två världar.

 1. Kommunicera med din arbetsgivare – Informera din arbetsgivare om din nya situation och fråga om flexibla arbetstider eller möjligheter att arbeta hemifrån.
 2. Maximera föräldraledigheten – Om det är möjligt så ta full nytta av både mamma- och pappaledigheten som erbjuds för att tillbringa mer tid med ditt barn och stödja din partner.
 3. Prioritera ditt välbefinnande – Se till att du tar hand om din egen fysiska och mentala hälsa genom att äta bra, träna regelbundet och sova tillräckligt.

Hitta inspiration från framgångsrika fäder

Det finns många pappor som har lyckats hitta en balans mellan sitt personliga och professionella liv och deras ansvar som nyblivna föräldrar. Även andra som inte har gjort det och tampas med flera dilemman i livet med familj och andra pusselbitar som ska gå ihop. Forska och hitta berättelser om människor som har varit i din situation och hur de lyckades uppnå sina drömmar. Ta lärdom och nyttig inspiration från deras erfarenheter och metoder. Just för att må som bäst i din nya roll, lära dig nya knep som underlättar vardagen eller varför inte bara för att ibland välbehövligt läsa om att det faktiskt finns andra som tampas med tuffare saker än vad du själv gör.

Knepigt men sant så är det ofta så vi finner egen styrka och vilja. Då vi på gott och ont jämför oss med andra. Sedan kan det även vara tvärtom om, att vi får en spark där bak av att läsa om andra nyblivna föräldrars enorma kreativitet och företagsamhet samt deras lyckade framgångshistorier som varit livsförändrande på flera plan.

Så hanterar du stressen som nybliven pappa

Nya pappor har en naturlig tendens att känna stress eller oro för att inte veta vad de gör eller hur man bäst tar hand om bebisen. Kommunicera med din partner och andra föräldrar när stressen blir för påtaglig och ta dig tid för egna avkopplande aktiviteter emellanåt, som exempelvis att träna eller umgås med vänner.

För många nyblivna fäder kan sömnbrist, tidspress och en kämpig balans mellan arbete och familjelivet leda till ökad stress. För att hjälpa nyblivna pappor att hantera stressen så kommer här några effektiva tips och strategier som förhoppningsvis kan underlätta under denna värdefulla period i livet.

guide till nyfödd bebis

Orsaker till stress hos nya fäder

 1. Sömnbrist – Att ta hand om en nyfödd innebär ofta att få mindre sömn än vanligt. En stor utmaning för nyblivna fäder och leder till stress.
 2. Tidspress – Att hitta tid för både arbete, familj och fritidsaktiviteter kan vara tufft för nya fäder och det kan leda till känslor av stress och otillräcklighet.
 3. Ekonomiska påfrestningar – Den ekonomiska pressen ökar ofta när familjen utökas, vilket kan skapa stress för den nya pappan.
 4. Förändrad relation med partnern – Att bli förälder innebär en förändring i relationen till ens partner. Detta kan innebära en period av stora omställningar och anpassningar som ibland upplevs enormt stressande.

Tips för att hantera stress som ny pappa

Några korta men konkreta tips.

Skapa eller hitta ett nätverk av stöd

Att ha en grupp vänner och familjemedlemmar som kan erbjuda stöd och råd kan vara en stor hjälp när du känner dig stressad. Anslut dig gärna till en föräldragrupp där du kan träffa andra nya fäder som går igenom liknande erfarenheter.

Strukturera din tid

När ditt schema blir mer intensivt och tiden känns som en bristvara så är det viktigt att organisera och strukturera din tid på ett effektivt sätt. Skapa en realistisk vecko-plan som inkluderar både arbetsrelaterade och familje-fokuserade aktiviteter. Var beredd på att vara flexibel och prioritera uppgifter efter behov.

Kommunicera med din partner

Öppen kommunikation med din partner är av stor betydelse i förhållandet och underlättar förståelsen för varandras behov så att ni tillsammans kan lösa problemen. Etablera en regelbunden dialog för att utbyta tankar och känslor och arbeta med det tills i tycker er funnit en bra och öppen kommunikation där båda tar er tid att lyssna på varandra. I sin tur leder det ofta till ett gott samarbete.

Utnyttja din sociala krets

Ett bra sätt att reducera stress under pappaledigheten är att be om hjälp från familj och vänner. Att ha en social krets som stöttar dig kan göra en stor skillnad för ditt välmående.

 • Boka in träffar med andra föräldrar och deras barn. För att dela erfarenheter och knyta nya kontakter.
 • Be nära och kära om hjälp när det gäller matlagning, hushållssysslor eller avlastning med barnet när du behöver vila.

Hitta harmoni under din pappaledighet

Du kan kanske också känna pressen att vara ”den perfekta pappan” samtidigt som du behöver leverera på jobbet som vanligt. Men det är viktigt att skapa en harmonisk och balanserad miljö under din pappaledighet, både för dig själv och din lilla familj. Det finns vägar till att hitta ro och harmoni under den här speciella tiden som nybliven pappa.

Skapa en daglig rutin

Det kan kännas frestande att låta dagarna flyta ihop när du är hemma med ditt barn hela dagen, men att skapa en tydlig och strukturerad rutin är viktigt för att hitta balansen. En konsekvent dagsstruktur gör det lättare att anpassa sig till livet som förälder, hantera stress och uppnå känslan av att vara i kontroll.

 • Bestäm fasta tider för dagliga aktiviteter som att mata barnet, byta blöja, vila och tid för att vara ute.
 • Inkludera en morgonpromenad eller kort träningspass för att få energi för hela dagen.

Fokusera på egentid

Som ny pappa är det lätt att bli helt uppslukad av att ta hand om ditt barn. Men för att kunna vara en bra och närvarande förälder krävs det också att du tar hand om dig själv. Se till att sätta av tid för egentid så att du får den återhämtning som du behöver.

Att ta tid för sig själv och på så vis ”ladda batterierna” är viktigt för att må bra som ny pappa. Att hitta tid för sina hobbies och intressen hjälper dig att bibehålla din identitet samt ge dig den energi och glädje som krävs för att vara en engagerad och kärleksfull förälder. Dessutom kan det göra dig till en bättre samarbetspartner för din partner, då det skapar balans och kan förhindra att ni känner er överbelastade som föräldrar.

En stark relation till ditt barn bygger på emotionellt välmående, och genom att hitta tid för det som gör dig lycklig hjälper du även ditt barn att utvecklas och växa på bästa sätt.

nyfödd bebis pappa

Avkopplande aktiviteter för pappor i trädgården under pappaledigheten

Att spendera tid i trädgården kan vara återhämtande och välgörande för både kropp och själ. Här är några avkopplande aktiviteter du kan ägna dig åt utomhus i trädgården under din pappaledighet.

 • Trädgårdsarbete – Att arbeta i trädgården är terapeutiskt och lär dig att vara närvarande i nuet. Att gräva, plantera, vattna och rensa bland blommor och växter hjälper dig att koppla bort tankarna från vardagens stress. Dessutom får du frisk luft och motion som är bra för både kropp och själ.
 • Odla grönsaker – Om du har plats för det så kan du alltid sätta igång att odla. Sådant som kryddor, chili, gurka, morot och tomat är tacksamt eftersom det växer snabbt och nästan alltid ger riklig skörd. Därför är det spännande att följa och kräver inte allt för mycket ansträngning. Det är även avkopplande, miljövänligt och ger dig möjlighet att äta hälsosamt. Odling av grönsaker kan vara en lärdom för barnen också, då de lär sig var maten kommer ifrån och hur den ser ut innan den hamnar på tallriken.
 • Skapa en avkopplande utemiljö – Ett av de bästa sätten att njuta av trädgården är att skapa en avkopplande utemiljö. Inred en mysig hörna med bekväma stolar, mjuka kuddar och ett bord där du kan lägga böcker och drycker. Plantera blommor och växter som sprider härlig doft och lockar fjärilar och fåglar. Investera gärna i en hängmatta där du kan slappna av och njuta av en tupplur i det gröna. Har du privilegiet att äga en pool så kan du enkelt fixa en relaxhörna precis intill där du kan chilla i solen eller under ett parasoll som ger välbehövlig skugga med en spännande ljudbok i öronen. Hit kan du fly då bebisen sover för en skön siesta mellan de svalkande doppen. För att hålla poolen fri från oönskade insekter samt att den ska hålla sig fräsch så länge som möjligt från väder och vind är det viktigt att komma ihåg pooltaket. Har du endast presenningar kan det vara gott nog för en liten tid men satsa på att köpa pooltak eftersom det är smidigast och säkrast. Om inte annat så är det allra viktigaste att taket fungerar som en trygghet för att din lilla krabat ska kunna vandra runt säkert utan risk för att trilla i det lömska vattnet.
 • Yoga och meditation – Att praktisera yoga och meditation i trädgården är ett sätt att bli mer centrerad och harmonisk. Solen och vinden ger energi och naturens ljud hjälper dig att koppla av och fokusera. Allt du behöver är en yogamatta och lite yta i trädgården där du kan utöva dina övningar. I tystnad eller under lite skön musik mellan vindens sus.
 • Läs eller lyssna på en bok – En annan avkopplande aktivitet är att läsa eller lyssna på en bok i trädgården. Slå dig ned intill en skuggig trädstam eller under parasollet och låt dig förloras i en helt annan värld för en stund. Att fly undan i litteraturen hjälper din hjärna att vila och återhämta sig från vardagens intryck.

Avkopplade aktiviteter inomhus för nya pappor

 • Titta på filmer eller serier tillsammans – När ditt barn tar en tupplur eller bara är vaken och nöjd så passa på att titta på någon av dina favoritfilmer eller serier. Detta är en bra tid för att koppla av och ta en paus från dina vuxen-uppgifter.
 • Laga mat tillsammans – Att förbereda och njuta av en måltid kan vara en avkopplande och rolig upplevelse för både dig som pappa och ditt barn. Låt ditt barn hjälpa dig att blanda ingredienser om åldern är tillräcklig. Alternativt kan bebisen ligga i babygymmet eller sitta i babysittern och se på medan du utför dina matlagningskonster. Detta kan vara ett nöje i sig ifall du gillar matlagning. Experimentera med nya rätter och smaker och våga testa helt nya saker i köket. Det kan både få dig att må bra samt vara en positiv överraskning till när din partner kommer hem. Överraska med helt nya kulinariska middagar.
 • Läsning – En enkel och avkopplande aktivitet är att läsa böcker eller tidningar under din pappaledighet. Du kan också med stor fördel läsa högt för ditt barn. Det är en perfekt tid för att skapa en fin relation. Högläsning redan från då barnet är nyfött är nyttigt både för inlärning och för att skapa en grund till intresse för berättelser och sagor.
 • Spela brädspel och pusselspel – Om ditt barn är tillräckligt gammalt kan ni spela enkla brädspel eller lägga pussel tillsammans inomhus. Detta är inte bara en rolig aktivitet för att koppla av utan även bra för barnets kognitiva utveckling och kreativitet.
 • Yoga och mindfulness – Det här är ett fantastiskt effektivt sätt att lindra stress och för att främja ditt eget välbefinnande. Internet erbjuder en mängd övningar som är är speciellt anpassade för föräldrar och barn, vilket gör det till en perfekt aktivitet att göra både tillsammans och ensam inomhus.

Pappaledighet – Trenden som växer

Pappaledighet blir alltmer accepterat och uppmuntras av arbetsgivare över hela världen. Fler pappor tar ledigt för att vara med sina nyfödda barn och stötta sina partners. Under de senaste åren har det skett en ökning av antalet pappor som tar ledigt vid barnets födelse. Detta visar på den ökade acceptansen och uppskattningen av pappaledigheten. Att ge pappor möjlighet att vara hemma med sina barn hjälper dem att bygga nära band, förstå barnets varje behov och bidra till en sund familjedynamik.

Föregående artikel17 Barnkalas-tips för en lyckad fest – Teman, mat, snacks och lekar!
Nästa artikelUrkopplad: Hur Elbilsladdare Förändrar Spelplanen
Jag tror nyckeln till att vara en bra pappa är att försöka hitta ljusglimtarna i vardagen. Det handlar inte om att bara se fram emot de bombastiska eventen, utan om att försöka bygga ett liv där man ser fram emot en tisdag i Februari!