Tips och råd som gör starten lite enklare för er båda…

Att skicka ditt barn till förskolan för första gången kan vara både spännande och nervöst, inte bara för barnet utan även för dig som pappa. Det kan dyka upp en massa frågor: Vad ska jag packa? Vilka kläder ska barnet ha på sig? Vad kommer barnet att behöva på förskolan? Den här guiden ger dig svar på alla dina frågor inför förskolestart!

Allmänna tips inför förskolestart

Att förbereda ditt barn inför förskolestart är viktigt för att skapa en positiv förstaupplevelse. Här är några allmänna tips:

 1. Börja prata om förskolan: Börja prata med ditt barn om detaljerna kring att börja förskolan redan några veckor innan det är dags. Använd positiva ord för att skapa en förväntan om nya vänner, roliga aktiviteter och nya saker att lära.
 2. Skapa en bra morgonrutin: En bra morgonrutin för barn kan vara ovärderlig när det är dags för förskolan. Det ger både struktur och förutsägbarhet, vilket kan hjälpa till att göra övergången till förskolan smidigare. Läs mer om bra morgonrutiner här.
 3. Förstå ditt barns sovrutiner: De flesta barn som börjar förskolan sover fortfarande middag, så det kan vara bra att informera personalen om ditt barns sovrutiner. Om du är osäker på när barn slutar sova på dagen, är det en bra idé att läsa på om detta.
 4. Arbeta för att skapa trygghet: Barn kan känna sig osäkra inför förskolestart. Genom att prata med dem om vad de kan förvänta sig, kan du bidra till att skapa trygghet. Vill du ha mer tips på ämnet så rekommenderar vi att du kollar in vår guide: hur får man  trygga barn?

Kläder inför förskolestart

När det gäller kläder inför förskolestart, är det viktigaste att de är praktiska och bekväma. Barnet kommer att leka både inne och ute, och kläderna bör vara anpassade för detta.

 1. Kläder, kläder, kläder: Ditt barn kommer behöva mycket kläder på förskolan. Det behövs både utomhuskläder för alla årstider, men också extra innekläder, ifall barnet kissar på sig, blir smutsigt eller blött. Kolla in hela vår checklista till förskolan, där listar vi alla kläder barnet bör ha, ned till minsta strumpan 😄.
 2. Märk alla kläder: Med många barn på samma plats, är det lätt att kläder försvinner eller hamnar fel. Märk därför alla kläder med barnets namn. Kolla in Filur namnlappar för enklast möjliga märkning som också håller bra!

Att köpa inför förskolestart

Det finns några grundläggande saker du behöver köpa inför förskolestart:

 1. Ryggsäck: En liten ryggsäck där barnet kan bära sina kläder, och eventuella andra tillhörigheter är både oumbärlig och gullig.
 2. Vattenflaska: Det är både praktiskt och hygieniskt att se till så ditt barn har en läckagesäker vattenflaska.
 3. Solhatt: På sommaren blir det varmt ute på gården, en solhatt är ett måste.
 4. Solkräm: De flesta förskolor kräver att barnen tar med egen solkräm. Glöm inte att märka upp den (Filur namnlappar funkar bra även här), så den inte försvinner i mängden. Solkräm är ju notoriskt dyrt.
 5. Inneskor: På många förskolor kan det vara en bra idé med ett par skor för inomhusbruk, särskilt på vintern.

Sammanfattningsvis inför förskolestart

Förskolestarten är omtumlande för både föräldrar och barn. Men med bra förberedelser så kan ni känna er lite mer trygga, framförallt kan det vara mentalt betryggande att allt det praktiska, som extrakläder, inneskor och solkräm är på plats, även om det fortfarande är jobbigt att vara ifrån sitt barn i början.

Här kommer några vanliga misstag att undvika inför förskolestart:

 1. Att inte förbereda barnet: Det är viktigt att prata med barnet om vad de kan förvänta sig av förskolan. Förberedelse kan minska osäkerhet och ångest. Även om barnet inte ens kan prata än så kommer detta hjälpa.
 2. Att inte ha en stabil morgonrutin: En bra morgonrutin kan hjälpa barnet att känna sig lugnare och mer förberedda för dagen. Det kan göra övergången till förskolan smidigare. Stress på morgonen kan få hela dagen att spåra ur.
 3. Att inte packa tillräckligt med kläder: Barn på förskolan blir ofta smutsiga och blöta, så det är viktigt att ha extrakläder att byta till. Kolla in vår guide, checklista till förskolan, för en komplett lista med alla kläder ditt barn behöver.

Att förbereda inför förskolestart kan vara mycket att tänka på, men med rätt förberedelser blir det kanon, lycka till!

Föregående artikelBillekar – 15 tidlösa lekar i bilen för både vuxna och barn!
Nästa artikel17 Barnkalas-tips för en lyckad fest – Teman, mat, snacks och lekar!
Jag tror nyckeln till att vara en bra pappa är att försöka hitta ljusglimtarna i vardagen. Det handlar inte om att bara se fram emot de bombastiska eventen, utan om att försöka bygga ett liv där man ser fram emot en tisdag i Februari!