När får man inte ha barnet på förskolan egentligen???

Alla som har barn på förskola har någon gång (troligtvis många gånger) känt sig osäkra på om det är ok att lämna barnet trots att syskonet är sjukt eller om de kan handla innan de hämtar, och hur är det med läkarbesök? Kan barnet vara på förskolan då?

Frågorna är många, och om det är något småbarnsföräldrar inte behöver mer av så är det osäkerhet och press. Som småbarnsförälder är du utan tvekan samhällets hårdast arbetande medlem, därför skapar vi guider som denna, för att göra ditt liv lite lättare.

Vi kollade med Stockholms stad och läste även på allt om ”Rätt till förskola” på Skolverket. Nedan är allt du behöver veta om när ditt barn får vara på dagis och vad du kan göra under den tiden.

Denna guide handlar inte om sjuka barn

Det är självklart att barnet ska vara hemma om det är sjukt, håller på att bli sjukt eller om du misstänker att det smittar på något sätt. Men det finns en massa andra situationer som känns som gråzoner, och de reder vi ut i den här guiden.

träna innan man hämtar på dagis
Får man träna innan man hämtar på dagis?

7 situationer då Svenska föräldrar känner sig osäkra

Nedan är 7 situationer som ofta kommer på tal när Svenska föräldrar funderar över när det är ok att ha barnet på dagis.

1: Får man lämna barn på förskola när man är sjuk?

Det korta svaret är Ja, om du som förälder är sjuk så är det tillåtet att lämna barnet på dagis, så länge barnet inte visar några symptom.

2: Får man lämna barn på förskolan när man vabbar med det andra barnet?

Ja det är tillåtet i de flesta fall.

Om du har två barn på förskola, och ett är sjukt, går det fint att lämna det friska barnet och bara vara hemma med det sjuka. Detta gäller förstås med det viktiga undantaget att om det gäller magsjuka, eller andra mycket smittsamma sjukdomar, så måste båda barnen stanna hemma.

3: Får barn vara på dagis när förälder har semester, är föräldraledig eller inte jobbar?

Här är svaret delvis ja. Så här står det på skolverket:

Barn ska få gå i förskolan så mycket som det behövs om föräldrarna förvärvsarbetar eller studerar eller om barnet har ett eget behov på grund av familjens situation i övrigt. Barn till arbetslösa eller föräldralediga ska erbjudas förskola under minst tre timmar per dag eller 15 timmar i veckan

Det betyder alltså att om du är arbetslös eller föräldraledig så kan du ha barn på dagis minst tre timmar per dag eller 15 timmar per vecka. Här kan det variera lite från förskola till förskola, och vissa kan vara OK med mer tid, men du har i alla fall rätt till tre timmar per dag/15 timmar per vecka.

Har du semester så får du inte ha barn på dagis.

4: Får barnet vara på förskolan när man sover efter att ha jobbat natt?

Ja, det är tillåtet. Det står i lagen att man har rätt till vila efter nattarbete.

får man handla innan man hämtar på dagis
Får man lämna barn på förskola när man är sjuk?

5: Får man träna innan man hämtar på dagis?

Nej. Det är inte tillåtet att gå till gymmet efter jobbet men innan man hämtar på förskolan. Detta är sant även om man bara jobbar deltid och kanske slutar kl 14:00 och då känner att man har ”gott om tid” innan det är dags för hämtning.

Systemet bygger på att endast barn som behöver omsorg ska vara på förskolan, för att barnen ska kunna ha det så bra som möjligt, och pedagogerna inte ska bli överbelastade. Om alla börjar tumma på reglerna så håller ju inte systemet.

Men kan jag använda flextid eller komptid och träna då?

Nej, flexar du eller ”kompar ut” så är du ledig och då erbjuds inte ditt barn omsorg.

6: Får man handla innan man hämtar på dagis?

Nej generellt sett så är inte detta tillåtet. Men här handlar det ju om sunt förnuft. Du kan inte gå från jobbet, sen åka till ett shoppingcenter och uträtta en massa ärenden, t.ex. storhandla. Men du kan givetvis svänga in på Hemköp som ligger på väg till dagis och köpa mjölk, bröd och ost. Det är fine.

Men kan jag använda flextid eller komptid och handla då?

Nej, flexar du eller ”kompar ut” så är du ledig och då erbjuds inte ditt barn omsorg.

barn på förskola vabba andra barnet
Får man handla innan man hämtar på dagis?

7: Får man ha barn på dagis under friskvårdstimmen?

Ja, tekniskt sett är friskvårdstimmen arbetstid som arbetsgivaren låter dig motionera på. Därför är det ok att barn på dagis under friskvårdstimmen.

Har du brutit mot någon av reglerna ovan?

Har du någon gång haft barn på dagis när man egentligen inte får det?

View Results

Loading ... Loading ...

Läs mer om vabb

På tal om sjukdom, dagis och vad som är ok och inte, läs även vår stora guide: Vem får vabba? Där går vi igenom allt du behöver veta. T.ex. Får farmor eller en kompis vabba dina barn?

Sammanfattningsvis om när man får ha barn på dagis

Vi har ett väldigt generöst förskolesystem i Sverige, men det finns ett par situationer då du faktiskt inte får ha barnet på dagis, även om det känns rimligt.

Det är viktigt att följa förskolans regler och riktlinjer, annars håller ju inte systemet. Men det är lika viktigt att förstå när det är ok att ha barn på dagis, även om det kanske känns ”fel”, t.ex. om du ska på läkarbesök eller om ett syskon är sjukt. För ingen tjänar på att du bränner ut dig.

Här är 5 situationer då det är ok att ha barnet på dagis

  1. Får man lämna barn på förskola när man är sjuk? Svar Ja!
  2. Om du behöver vabba ett av dina barn så får det andra vara på förskolan, förutsatt att det är friskt
  3. Om du är arbetslöst eller föräldraledig så får du ha barn på dagis minst tre timmar per dag eller totalt 15 timmar per vecka
  4. Om du jobbar natt och behöver sova
  5. Om din arbetsgivare erbjuder en ”friskvårdstimme” så får du träna under den tiden, eftersom friskvårdstimmen klassas som arbetstid

Och här är 3 situationer då det faktiskt inte är ok

  1. Om du har semester
  2. För att träna efter jobbet men innan hämtning
  3. För att storhandla eller uträtta andra ärenden efter jobbet men innan hämtning

Hoppas den här guiden hjälper dig i vardagen!

Föregående artikelAlla barnen skämt – 347 grova, hemska och roliga varianter!
Nästa artikelSkuldcykeln av lån och konsumtion – Ond cirkel eller full kontroll?
Jag tror nyckeln till att vara en bra pappa är att försöka hitta ljusglimtarna i vardagen. Det handlar inte om att bara se fram emot de bombastiska eventen, utan om att försöka bygga ett liv där man ser fram emot en tisdag i Februari!