Vem får vabba för mitt barn???
Livet med barn är ett ständigt pussel, ett fantastiskt pussel men ändå ett pussel. När barnen blir sjuka så har vi i Sverige ett mycket generöst och stöttande system på plats som låter föräldrarna vabba utan karensdag. Allt detta sköter du mycket enkelt via försäkringskassan. Men ibland så kan det uppstå en krock i livspusslet, kanske måste både du och din sambo jobba när barnen är sjuka, det kan bero på en viktig presentation, ett kritiskt möte eller så har ni helt enkelt inte råd att tappa mellanskillnaden mellan vab-pengen och lönen du skulle fått. I de här situationerna så ställer sig de flesta föräldrar frågan: ”Vem får vabba?”, kan man ringa släkt och vänner kan mormor vabba till exempel? Hur är det med grannen, vänner, syskon osv?
I den här guiden svarar vi på frågan: Vem får vabba?, på ett så enkelt och tydligt sätt som möjligt, för att du ska få svar direkt.
Vabba andras barn
Lagen är väldigt enkel när det kommer till att vabba andras barn, i princip vem som helst får vabba för dig barn (källa: Föräldraledighetslagen). Men beroende på personens relation till barnet så går ansökningen till på olika sätt. Här nedanför beskriver vi de två olika scenariona som kan uppstå, A och B.
A: Någon som lever med barnet
- Blivande adoptivföräldrar.
- Någon som bor tillsammans med någon av föräldrarna.
- Familjehemsförälder.
- Någon som har den rättsliga vårdnaden om barnet.
Ovanstående personer kan godkännas för vab genom att:
- Ringa Försäkringskassan på 0771-524 524 och anmälda detta.
- Försäkringskassan upprättar då en relation till barnet i systemet och den som tar hand om barnet kan sedan anmälda detta via Försäkringskassans tjänst ”Mina sidor”. Väldigt enkelt och smidigt.
B: För andra personer, t.ex. släkt, vänner, grannar
Om någon annan är personerna i punktlistan ovanför behöver vabba andras barn behöver ni göra så här:
- Ring till Försäkringskassan på 0771-524 524 och be dem upprätta en relation till barnet i systemet.
- Försäkringskassan skickar sedan hem en blankett via posten som både barnets förälder och den som ska ta hand om barnet behöver fylla i och skicka in. Det går alltså inte att ansöka om vab via Mina Sidor för den här typen av personer.
Nästa gång personen behöver vabba för dina barn så behöver hen beställa en nya blankett via Försäkringskassan.
Kan mormor vabba? Kan farmor vabba?
Ja. Men mormor, och andra far- och morföräldrar behöver gå igenom scenario B som vi beskrivit ovanför.
Tänk också på att om mormor eller annan far- eller morförälder är pensionerade så kommer de inte få någon ersättning.
Kan vänner eller grannar vabba?
Ja. Men grannen, vännen eller vem det nu är behöver gå igenom scenario B som vi beskrivit ovanför.
Hur är det när den andra föräldern är sjuk?
Vad säger egentligen lagen om att vabba när den andra föräldern är hemma och försöker bli frisk? Detta ha vi besvarat i vår enkla och tydliga guide: ”Vab när andra föräldern är sjuk”.
Du har 90 dagar på dig
Även om avdraget på lönen sker samma, eller nästkommande månad, så har du 90 dagar på dig att anmälda vab på försäkringskassan och få ersättning. Så även om du som förälder behöver lösa problemet snabbt för att inte missa något viktigt på jobbet så är det inte bråttom att hantera hela ärendet via Försäkringskassan, så du kan lugnt stressa ned.
Har du låtit någon annan vabba dina barn?
Sammanfattningsvis om ”vem får vabba?”
När det kommer till att vabba andras barn så är lagen väldigt tydlig: Vem som helst kan vabba. Men beroende på relationen till barnet så går ansöka till på olika sätt.
Personer som bor med barnet eller har vårdnaden om barnet
- Ring försäkringskassan på: 0771-524 524 för att upprätta en relation till barnet i deras system. Sedan sker ansökan om ersättning via Mina Sidor.
Andra personer, t.ex. vänner, släkt och grannar
- Ring försäkringskassan på: 0771-524 524 för att upprätta en relation till barnet i deras system. Försäkringskassan skickar sedan hem en blankett som både barnets förälder och den som ska vabba behöver fylla i. En ny blankett behöver beställas och fyllas i varje gång personen ska vabba för barnet.
Förhoppningsvis har vi nu lyckats besvara frågan: ”Vem får vabba?” på ett enkelt och tydligt sätt. Lycka till!