Stavas det atjo, atcho eller atscho???

Pappa, varför nyser man?”, en fråga ditt barn tveklöst kommer att ställa förr eller senare. Just därför har vi sammanfattat ett enkelt och tydligt svar, så att du med klassisk pappa-säkerhet kan besvara ditt barns fråga.

Varför nyser man?

Det finns lite olika anledningar till att man nyser, den vanligaste är att ett främmande föremål har fastnat i näsans slemhinna och gjort den irriterad. Kroppen nyser då för att försöka bli av med det irriterande föremålet. Vad det är som har fastnat där kan så klart också variera men vanligast är en torr bit snor, hår, damm eller någon annan sorts liten partikel.

Det är alltså den vanligaste orsaken till att man nyser. Men här kommer 3 kul fakta om nysningar, för ju mer man vet desto roligare!

1: Man kan också nysa av solen

Det kan låta som en myt, men det är faktiskt sant. Enligt National Geographic så nyser ungefär 25% av befolkningen efter att de blivit utsatta för kraftigt solljus. Varför detta sker är dock oklart, men man tror att det kan bero på någon slags överbelastning på det centrala nervsystemet.

2: Hur snabbt nyser man?

Nysningar har uppmäts till ca 167 kilometer i timmen. Hastigheten varierar dock från person till person, ju större man är desto snabbare nyser man.

3: Om du får nysattacker så är du troligtvis allergisk

Om du ibland får nysattacker där du har svårt att sluta nysa så är det troligtvis en allergisk reaktion. Allergin kan göra slemhinnorna irriterade utan att det faktiskt finns något där som irriterar dem, vilket kan få kroppen att nysa om och om igen i ett meningslöst försök att få bli av med irritationen.

Fler pappafrågor

”Varför nyser man?” är bara en av många pappafrågor du kommer behöva besvara under ditt barns uppväxt. Tack och lov så har vi samlat en mängd sådana här frågor och svar på vår sida: Pappafrågor. Har du koll på dem så kommer du kunna besvara dina barns frågor med bravur!

Föregående artikelHur långt är det runt jorden i mil? Svaret är enklare än du tror!
Nästa artikelHur långt är det till solen? Ett kort koncist och förenklat svar!