Image Rehearsal Therapy är ett effektivt sätt att bli av med mardrömmar…

Varför får man mardrömmar? Det är ingen som vet helt säkert. Vissa teorier säger att det är vårt undermedvetna som hjälper oss bearbeta komplicerade och jobbiga känslor. Andra teorier säger att de är ett slags sätt för oss att konfrontera läskiga situationer i en säker miljö och på så sätt förbereda oss på faror. Men det är ingen som vet helt säkert som sagt.

Något vi vet helt säkert däremot är att mardrömmar är vanligare bland barn och ungdomar, men tack och lov finns det metoder och strategier som vi föräldrar kan använda oss av för att hjälpa barnen bli av med mardrömmar och hjälpa dem hantera dem bättre.

Mardrömmar är värre för barn

Barn har svårare att skilja mellan dröm och verklighet, vilket gör att mardrömmar generellt sett är mer skräckinjagande för barn än för vuxna. Eftersom barnens neurologiska system för att kontrollera sömn och vakenhet inte är fullt utvecklad än så är det också vanligare att barn störs och vaknar av dåliga drömmar, vilket kan rubba deras sömnrutiner och ibland skapa mer mardrömmar.

bli av med mardrömmar barn

Vad ska man göra när ett barn drömmer mardrömmar?

Om ditt barn vaknar av en mardröm så är det viktigt att trösta barnet och ta dig tid att trösta det. Stanna sedan med barnet ett tag för att försäkra det om att det är säkert innan du försöker få hen att somna igen.

Det är också viktigt att visa empati och förklara för barnet att du förstår att drömmen var läskig och att du också blir skrämd av mardrömmar. Men att det inte är någon fara eftersom det bara var en dröm.

mardrömmar

Image Rehearsal Therapy (IRT) är mest effektivt

Ett av de mest effektiva sätten att bli av med mardrömmar på är att jobba med Image Rehearsal Therapy (IRT). IRT bygger på konceptet kognitiv beteende-terapi och utvecklades av läkaren Barry Krakow.

Man kan säga att IRT handlar om att skriva om vad som händer i drömmen, så att du kan ändra hur drömmen utspelar sig och på så sätt göra att den inte längre blir obehaglig. Detta är en process som kan ta ett tag, men om du, eller ditt barn, lider av återkommande mardrömmar så är det ett väldigt effektivt sätt att bli av med dem.

Enligt den här stuiden kan Image Rehearsal Therapy hjälpa till med följande:

 • Minska antalet mardrömmar.
 • Minska hur starkt man påverkas av de mardrömmar man ändå får.
 • Minska rädslan för att gå och lägga sig.
 • Hjälpa dig att somna snabbare.

Hur går IRT till?

När man behandlas med IRT så går man igenom 4 specifika steg:

 1. Välj en mardröm och skriv ned den. Antingen hela mardrömmen eller den första scenen som drömmen börjar med.
 2. Förändra den beskrivning du precis skrivit ned så att den utvecklas och avslutas på ett positivt sätt som känns bra för dig.
 3. Öva på den ”nya drömmen” alltså den beskrivning du själv skrivit ned. Blunda och visualisera hur den utspelar sig så som du skulle vilja att den utspelar sig.
 4. Repetera detta tills du inte längre har ett problem med den specifika mardrömmen.

1: Skriv ned mardrömmen

Syftet med det här steget är att skriva ned och beskriva drömmen så detaljerat som möjligt. Ju mer detaljerat du beskriver den desto fler saker finns det som du kan ändra på när du skriver om drömmen i nästa steg.

2: Förändra drömmen

I detta steg läser du igenom din beskrivning av mardrömmen och förändrar det du vill. Om din mardröm handlar om att du är med om en flygolycka, och det hela börjar med att flygplanet börjar skaka så kan du skriva om drömmen så att när planet skakar till så beror det på att ni mellanlandat på en tropisk ö och nu får gå och bada i ett turkost och svalkande hav.

Tanken är som sagt att ändra drömmens manus och knyta de ändringar du gör till saker som händer i din mardröm. I exemplet ovan så använder vi att planet skakar till som en trigger för att byta riktning på drömmen. Om detta är en återkommande dröm så kommer du känna igen dig och du kommer kanske till och med förvänta dig att planet kommer skaka, och när det väl gör det så har du programmerat din hjärna till att börja tänka på turkost hav och en härlig sandstrand istället.

Image Rehearsal Therapy bli av med drömmar

3: Öva på den nya drömmen

När du väl skrivit om din dröm så att den följer ett manus du gillar och som kommer vara  trevligt istället för läskigt så är det dags att öva.

Detta gör du bäst genom att läsa igenom din förändrade version av drömmen och sedan sätt dig bekvämt, blunda, andas lugnt och visualisera den nya drömmen. Försök visualisera så detaljerat som möjligt eftersom det ger din hjärna fler saker att komma ihåg och fler saker den kan använda som en trigger.

Om du störs i din visualisering, t.ex. genom att den ursprungliga versionen av drömmen tränger sig på så öppnar du bara ögonen, tar ett djupt andetag och börjar om.

4: Repetera

Repetition är det som gör att Image rehersal therapy fungerar. Om du skriver ned den nya versionen av din dröm och sedan visualiserar den en gång så kommer det inte ha någon effekt. Hela idén är att du ska programmera din hjärna till att känna igen sig och tack vare det börja spela upp den förändrade, och trevliga, versionen av drömmen.

Du bör repetera övningen minst 2-3 gånger om dagen, flera dagar i rad för att din hjärna ska ha enkelt att kunna ”plocka fram” din dröm.

Har du provat IRT?

Har du eller ditt barn provat Image Rehearsal Therapy

View Results

Loading ... Loading ...

Böcker om mardrömmar

Om mardrömmar är ett stort problem i er familj så är det nyttigt att läsa på mer om ämnet. På Bokus.se/Drömmar hittar du massvis med hjälpsamma böcker. Om du hellre föredrar ljudböcker så har Nextory också en lång rad bra böcker som kan hjälpa er bli av med mardrömmar.

Sammanfattningsvis

Om du eller ditt barn lider av återkommande mardrömmar så är Image Rehearsal Therapy (IRT) en av de mest effektiva metoderna för att bli av med dessa.

Image Rehearsal Therapy är utvecklat ur kognitiv beteendeterapi och handlar i grund och botten om att skriva om sin dröm så att den blir positiv istället för läskig.

När man behandlar sig själv med IRT så går man igen följande 4 steg:

 1. Skriv ned din mardröm, så detaljerat som möjligt.
 2. Skriv om drömmen så att den istället blir trevlig och behaglig. Hitta saker som ofta återkommer i din mardröm och använd dem som triggers för att styra drömmen in på din nya beskrivning.
 3. Öva in den nya drömmen. Sätt dig i lugn och ro och visualisera den nya drömmen tills du enkelt kan dra fram den när som helst.
 4. Repetera. För att IRT ska fungera så är det kritiskt att du repeterar steg 3. Gör detta minst 2-3 gånger per dag flera dagar i rad. Målet är att du enkelt ska kunna visualisera den nya drömmen.

Image Rehearsal Therapy är en av de mest effektiva metoderna att bli av med mardrömmar. Var noga med att guida ditt barn igenom hela processen så att hen inte känner sig vilset. Ett bra sätt guida ditt barn är att själv gå igenom alla stegen och parallellt med barnet öva in den nya drömmen, även om du själv inte har problem med mardrömmar.

Lycka till!

Föregående artikelVarva ned som nybliven pappa – 10 snabba och enkla tips!
Nästa artikelPappa åker på semester: 7 bra idéer för en semester för män utan familjen
Jag tror nyckeln till att vara en bra pappa är att försöka hitta ljusglimtarna i vardagen. Det handlar inte om att bara se fram emot de bombastiska eventen, utan om att försöka bygga ett liv där man ser fram emot en tisdag i Februari!