Efter tre barn så är det här mina 3 bästa tips för att slippa bråk, skrik och tårar…

Jag har tre barn som alla är förbi de där åldrarna då de tjatar om att få sova i vår säng, i mammas och pappas säng. Det har varit många år av bråk och tjat kopplat till nattning och sovande, det kommer man aldrig ifrån, även om man lär sig mycket för varje nytt barn. Men en sak jag och min fru varit jäkligt duktiga på och som verkligen lyckats med är att få barnen att sova i sin egen säng, utan bråk!

Vår äldsta dotter, det första barnet i skaran hade vi mest problem med på den här fronten. Primärt för att vi var nya i rollen, och inte visste och förstod värdet av tydliga gränser och rutiner. Så här var det många år av bråk om vilken säng det skulle sovas i. Men, vi fattade då ett beslut, att så skulle vi aldrig ha det igen, och med våra två yngre döttrar blev det helt annorlunda. Ingen av dem har ens velat sova i vår säng, inte en enda gång. Längre ned delar jag med mig av mina 3 bästa, lärdomarna jag samlat på mig efter tre barn.

Varför ska de sova i sin egen säng?

Om du inte sover bra så blir allting svårare och jobbigare, och jag kan garantera dig att du sover sämre med dina barn i sängen. De snurrar runt som en helikopter, tar täcket, ligger och sparkar på dig och gör sängen 40 grader varm. Det är mysigt ibland, men sömnen blir alltid lidande.

Det är tyvärr så att alla människor rent objektivt sover bäst om de får sova svalt och ostört. Så hur mysigt det än känns att sova tillsammans så är det sämre för alla.

Det egentliga problemet: Det är mysigt!

Ja det är klart det är oerhört mysigt att ha sin gosiga bebis i sängen. Men för varje dag ni sover tillsammans så adderar du veckor av bråk i framtiden, för förr eller senare måste du vänja barnet av vid att sova i samma säng, det är oundvikligt. Barn har inget som helst behov av att sova tillsammans med sina föräldrar. Det är inte så människor funkar, det handlar bara om vilka vanor ni skapar. Vanorna blir vardag och det är du som förälder som avgör vilka vanor ni bygger upp.

få barn att sova ensamt

3 Tips för få barn att sova i egen säng

Jag har själv 3 barn i väldigt varierande åldrar, och det här är mina 3 bästa tips för att minimera bråk, skrik och gråt när det väl är dags att vänja barnet av med att sova i er säng.

1: Sov aldrig någonsin tillsammans

Det låter hårt, och jäkligt omysigt, men om ni väl börjar så kommer det bli extremt svårt att vänja av barnen detta. Så från dag ett, alltså på riktigt dag ett, jag pratar BB nu, lägg barnet i sin egen säng, sov aldrig någonsin tillsammans, och nej, ett babynest i er säng funkar inte heller, det är samma sak.

Alla vi som är vana föräldrar vet att för varje gång man tillåter något utöver de vanliga rutinerna så får man förvänta sig en veckas tjat om att få göra samma sak igen. Barn funkar så, de märker direkt när det finns en liten öppning i ”den tråkiga vardagen” och kommer tjata hål i huvudet på dig.
Ett enkelt exempel är om du tillåter lite godis en tisdag av någon anledning. Jag garanterar dig att du kommer få höra om det i minst en vecka, troligtvis en månad; ”men pappa, jag fick ju godis en tisdag förut, varför kan jag inte få det nu?”, du vet hur det är…

Därför är det kritiskt att du aldrig någonsin tummar på den här regeln, för om du gör det, ja då kan du förvänta dig minst en vecka av att barnet kommer upp på natten och vill sova i din säng, och vi vet båda två hur lätt det är att ge upp när man är trött, och vips så är ni tillbaka i de gamla rutinerna igen.

2: Fasta rutiner

Detta gäller inte specifikt för att få barn att sova i egen säng, utan är applicerbart på allt du vill ska gå smidigt. Människor är vanedjur, och våra hjärnor gillar att känna igen sig. Därför är det extremt kraftfullt med tydliga rutiner som återkommer varje dag.

I det här fallet handlar det om en nattningsrutin, som funkar redan när barnet är mycket litet. Bestäm vilka saker ni ska göra innan läggdags och gör dem sedan i samma ordning varje dag. Börja gärna en timme innan läggdags och se till att följa rutinen lugnt och harmoniskt (jag fattar att det inte alltid är så lätt).

Ett exempel kan vara: Kvällsmellanmål -> Dusch/bad -> Saga -> Bli omstoppad.
Det behöver inte vara svårare än så.

Anledningen till att det funkar är att stegen i rutinen fungerar som ”triggers” för hjärnan. När är dags för en dusch eller ett bad efter att ha ätit en smörgås så kommer hjärnan att känna igen sig, och den kommer börja förbereda sig för att sova genom att utsöndra melatonin, vårt trötthetshormon.

Det här tipset funkar som sagt på allt du vill ska gå smidigt, t.ex. morgonrutinen.

tips barn sova i egen säng

3: Sagoband

Något som kan hjälpa barnet att känna sig tryggt och att uppskatta sin egen säng är om ni sätter på ett sagoband vid läggdags, men bara inne i barnets rum. På Spotify och alla tänkbara ljudbokstjänster finns mängder av sagoband, eller ja alltså, det är ju ljudböcker, men när vi var små så hette det sagoband så vi kör på det namnet från och med nu.

Att låta barnet lyssna på sin favoritsaga på en liten högtalare kan göra sovstunden mysigare, tryggare och roligare. Skulle de vilja sova i er säng, ja då blir det inget sagoband. Det går alltså att använda som en del av rutinen, och lite av en morot för att sova i sin egen säng.

Hur många barn har du?

Hur många barn har du?

View Results

Loading ... Loading ...

Sammanfattningsvis om att få barn att sova i egen säng

Lösningen är densamma som med det mesta; sätt en rutin och håll fast vid den. Det är så klart lättare sagt än gjort, barn är mästare på att tjata och gnata på en tills man inte klarar av att stå emot. Så stålsätt dig och var 100% konsekvent, då blir det lättare, eftersom du inte lämnar några luckor att tjata igenom så att säga.

Här är våra 3 bästa tips på hur du får dina barn att vilja sova i sina egna sängar, hela nätterna, utan att komma upp och tjata om att få sova i din säng.

  1. Sov aldrig någonsin tillsammans – Det är så klart omöjligt om ni redan börjat, men det optimala är att aldrig börja från första början.
  2. Ha fasta rutiner kopplade till läggdags – Som med det mesta som har med barn att göra, så blir det lättare med fasta rutiner.
  3. Låt barnet lyssna på sagoband/ljudbok – Att somna till en mysig saga som spelas upp på en högtalare i rummet kan både minska bråket vid nattning och göra det hela mer tryggt för barnet.

Jag hoppas att våra tips och råd ska göra det lättare för dig som förälder att få till en bra sovrutin, så att du får vila ut ordentligt på nätterna så du kan kan vara ditt bästa jag tillsammans med dina barn!

Föregående artikelSlänga matolja – Var slänger man matfett? Och 6 sätt att återanvända den
Nästa artikelEn sommarstuga på landet: Perfekt avslappning för familjen!
Jag tror nyckeln till att vara en bra pappa är att försöka hitta ljusglimtarna i vardagen. Det handlar inte om att bara se fram emot de bombastiska eventen, utan om att försöka bygga ett liv där man ser fram emot en tisdag i Februari!