En snuvig bebis är inte en glad bebis…

Vi har alla varit där. När det lilla knytet i vår famn börjar snyfta, hosta och nysa små fontäner. De röda näsorna, de ständiga tårarna och inte minst de sömnlösa nätterna då våra älskade små inte kan sova på grund av sin förkylning. Att se våra barn kämpa med en snuvig näsa kan vara hjärtskärande och orsaka en hel del oro. Men oroa dig inte, det finns beprövade knep som verkligen hjälper!

I den här guiden delar vi med oss av beprövade metoder, tips och tricks för att lindra snuva och hjälpa en snorig bebis. Vi går igenom en mix av hjälpmedel som är bra att ha hemma och gamla husmorstips som funkat i alla tider!

1: Nässpray med koksalt

Det kan låta självklart, men nässpray funkar utmärkt både för förkylda vuxna och snuviga bebisar. Till din bebis ska du dock bara ha helt vanligt koksalt om inte din läkare sagt något annat. Det behövs inga udda tillsatser eller starka mediciner, koksalt gör oftast susen.

Det är dock viktigt att komma ihåg att ge nässprayen en stund innan läggdags, inte precis när du lagt din bebis i sängen, för det tar ett tag för den att verka, och börjar nattningsproceduren med att barnet har svårt att andas genom näsan så kan det bli en lång kväll…

På Meds.se/Förkylning-barn hittar du lite olika nässprayer med koksalt för bebisar. Kända märken att hålla utkik efter är Renässans och Otrivin.

2: Bröstmjölk kan lösa upp snoret

Om mamman fortfarande ammar barnet så kan ett par droppar bröstmjölk göra susen för att lösa upp både torrt och slemmigt snor som gör det svårt för din snuviga bebis att andas. Droppa bröstmjölken i näsan på bebisen när du har barnet liggandes i knät.

snorig bebis vad göra

3: Höj huvudändan på sängen

Utöver nässpray, snorsug och andra direkta ”botemedel” så är det också effektivt att höja huvudändan på sängen. Att sova med huvudet lite upphöjt gör det lättare för barnet att andas på natten. Investera därför i ett par sovpuckar, de är fantastiska! Se nedan.

Sovpuckar är fenomenala!

sovpuckar höja sängens huvuddel

Något jag och min fru uppskattat mycket är sovpuckar. Våra yngsta döttrar var ofta snoriga och snuviga som bebisar och småbarn, och dessa staplingsbara sovpucka gör det sjukt enkelt att ställa sängen i rätt höjd, och eftersom de har som en ”mur”  runt kanten så behöver du inte oroa dig för att sängen ska glida av puckarna om barnet när sig mycket på natten, eller mamma råkar vingla in i sängen när hon ska upp på natten och gå på toa… Du hittar sovpuckarna på bilden på Babyland.se/Sovpuckar.

4: Ha det svalt i sovrummet

Ett varmt och kvalmigt sovrum ökar risken för att din bebis blir svullen i näsan. Så försök ha bra vädring och lagom svalt i sovrummet. Den optimala sovtemperaturen för bebisar, och vuxna också för den delen är mellan 15-18 grader, personligen skulle jag rekommendera att man håller sig närmare 18 än 15 dock, det är ju trist att vakna så där kall om näsan.

snuvig bebis tips

5: Snorsug om det är slemmigt

En snorsug, som du ser på bilden nedan, är ett effektivt sätt att få ut slemmigt snor från bebisens näsa. Snorsugen är väldigt enkel, det är en gummi- eller plastblåsa som du trycker på för att skapa vakuum, sen för du in den i näsan på barnet och släpper, då skapas ett litet sug och det slemmiga snoret sugs upp.

Kom ihåg att rengöra snorsugen efter användning.

På Meds.se/Förkylning-barn hittar olika slags snorsugar, de funkar likadant allihopa, så satsa på den billigaste.

snorsug snuvig bebis

6: Nässkölj om det är torrt

Om problemet är torrt snor som sitter fast och gör det svårt att andas så är det läge att skölja näsan. Om det är ytligt snor, alltså om det sitter nära näsborrarna så kan du göra det själv med lite ljummet vatten som du masserar in med dina fingrar. Om det torra snoret sitter längre in så är det mer effektivt med en nässkölj.

Nässkölj för bebisar funkar så att man sprutar in en koncentrerad stråle koksalt. För bebisen blir det lite som en kallsup tyvärr, men det funkar bra och snoret åker bakåt och ned i magen. På Meds.se/Förkylning-barn hittar du lite olika nässköljer för bebisar. Kända märken att hålla utkik efter är Physiomer och Otrivin.

7: Extra vätska

Om ditt barn är snorigt så är det ofta en bra idé att ge lite extra vätska, antigen i form av att amma oftare eller om barnet har slutat amma, se till så det har en vattenflaska nära till hands. Extra vätska gör att snoret löses upp lättare och blir mindre ”segt och slemmigt”.

Men tänk på att inte låta barnet dricka för mycket vatten, eftersom det då kan bli mätt och tappa aptiten, vilket kan påverka näringsintaget negativt. Om du är osäker på hur mycket som är för mycket så rekommenderar jag att kolla in 1177s guide på ämnet, ”Barns törst och vätskebehov”.

Fick du hjälp av den här guiden?

Hjälpte den här guiden dig?

View Results

Loading ... Loading ...

Sammanfattningsvis om att behandla snorig bebis

När den lilla nyser och har svårt att sova på grund av en täppt näsa så blir allas tillvaro påfrestande. Förhoppningsvis kan dessa 7 tips hjälpa er båda:

  1. Nässpray med koksalt – Använd nässpray med koksalt för att lindra bebisens snuva. Använd den en stund innan läggdags för bästa effekt.
  2. Bröstmjölk kan lösa upp snoret – Använd några droppar bröstmjölk för att lösa upp torrt och slemmigt snor.
  3. Höj huvudändan på sängen – Upphöj huvudändan av bebissängen med hjälp av sovpuckar för att underlätta barnets andning.
  4. Ha det svalt i sovrummet – Säkerställ god vädring och håll rummet svalt (15-18 grader) för att undvika svullnad i näsan.
  5. Snorsug om det är slemmigt – Använd en snorsug för att ta bort slemmigt snor från bebisen. Rengör alltid snorsugen efter användning.
  6. Nässkölj om det är torrt – Använd nässkölj för att lösa upp torrt snor, speciellt om det sitter längre in i näsan.
  7. Extra vätska – Ge ditt barn extra vätska för att lösa upp snoret. Var dock försiktig med mängden för att inte påverka barnets aptit negativt.

Nästa gång du sitter där med en snuvig bebis så hoppas vi att du kommer ihåg de här råden och kan hjälpa den lilla få det lite lättare 💙.

Föregående artikelBästa gamingtillbehören för mobilen – Spela som ett pro!
Nästa artikelTips för att balansera arbete och familjeliv som en engagerad pappa
Jag tror nyckeln till att vara en bra pappa är att försöka hitta ljusglimtarna i vardagen. Det handlar inte om att bara se fram emot de bombastiska eventen, utan om att försöka bygga ett liv där man ser fram emot en tisdag i Februari!