När ska en 11 åring gå och lägga sig? Och hur är det med 8-åringar???

Sömn är ett sånt där ämne som alltid är på tapeten. Har man en bebis så gör man allt för att det lilla livet ska sova så mycket som möjligt, så man själv får chans att vila ut. När barnen blir större så blir nattningen dagens största hinder, och de har en tendens att komma upp på nätterna, vilket stör ens egen sömn. När barnen till slut blir stora så tänker man att ”nu borde väl det här mecket med sömnen vara över?” men icke, nu oroar man sig över att de går och lägger sig för sent och får för lite sömn. Slutligen, den sista sträckan, när barnen är tonåringar och närmar sig vuxna, ja då oroar man sig för att de sover bort hela dagen och slösar bort sin ungdom.

Barnens sömn är inget man någonsin blir klar med tyvärr, och just därför har vi tagit fram den här guiden till när barn bör gå och lägga sig och hur många timmar de bör sova, hela vägen från 1 år till 16 år.

hur många timmar ska en 12 åring sova
Hur många timmar ska en 12 åring sova?

Hur många timmar ska barn sova?

Här är en lista över rekommenderad mängd sömn för barn i olika åldrar:

 • 1 år: 12-14 timmar per dag, inklusive middagsvila.
 • 2-3 år: 11-13 timmar per dag, inklusive middagsvila.
 • 4-5 år: 10-11 timmar per dag, inklusive middagsvila (dock bör barn i den här åldern ha vants sig av med middagsvila redan).
 • 6-12 år: 9-11 timmar per dag.
 • 13-16 år: 8-10 timmar per dag.

Det är viktigt att notera att det här är allmänna rekommendationer och att varje barns behov kan variera. Rekommendationerna är baserade på forskning från American Academy of Sleep Medicine [AASM].

hur många timmar ska en 15 åring sova
Hur många timmar ska en 15 åring sova?

När ska barn gå och lägga sig?

Ovan är en lista med rekommenderad mäng sömn per ålder, men när ska de då gå och lägga sig? Ja det beror så klart på hur er morgonrutin ser ut. Om det har två timmar att komma iväg till dagis/skola så behöver barnet gå upp runt 06:00, men kan ni vara på plats inom en timme från uppvakning så behöver inte ditt barn gå upp förrän vid 07:00, så den exakta läggtiden skiljer sig från familj till familj.

Men något som är säkert och sant oavsett barnets ålder, eller din egen ålder för den delen, är att alla bör ha regelbundenhet i sin sömn, då mår alla människor som bäst. I praktiken innebär det att både du och ditt barn bör gå och lägga sig och gå upp samma tid varje dag, oavsett om det är helg eller veckodag. En jämn sömnrutin gör att både kroppen och hjärnan fungerar bättre, detta har att göra med hur kroppen utsöndrar hormoner under loppet av dagen. Om du har en ojämn sömnrutin så kommer kroppen att jobba emot dig.

Men för att vara lite konkreta så kommer här några allmänna rekommendationer kring när barn bör gå och lägga sig.

hur många timmar ska en 2 åring sova
Hur många timmar ska en 2 åring sova?

Sovtider för barn, alla åldrar

Dessa sovtider baseras på att du väcker ditt barn mellan 06:30 och 07:00, vilka är de vanligaste tiderna för de flesta Svenskar.

 • 1-åringar bör gå och lägga sig mellan 19:00-20:00
 • 2-3-åringar bör gå och lägga sig mellan 19:00-20:00
 • 4-5-åringar bör gå och lägga sig mellan 19:00-21:00
 • 6-12-åringar bör gå och lägga sig mellan 20:00-21:00
 • 13-16-åringar bör gå och lägga sig mellan 21:00-23:00

Tänk på att kost och fysisk aktivitet påverkar ditt barns sömnbehov, så frågan: ”Hur många timmar ska barn sova?” är inte alltid så enkel som en specific siffra. Men genom att skapa en positiv sömnmiljö och hålla koll på dessa faktorer kan du hjälpa ditt barn att få den sömn de behöver för att växa och utvecklas på bästa sätt.

hur många timmar ska en 13 åring sova
Hur många timmar ska en 13 åring sova?

Känner du att ditt barn sover för lite?

Oroar du dig över att ditt barn sover för lite?

View Results

Loading ... Loading ...

Risker med för lite sömn hos barn

Det är viktigt att säkerställa att ditt barn får tillräckligt med sömn för att undvika problem med hälsa och utveckling. En brist på sömn kan leda till en mängd olika problem, bland annat:

 • Trötthet och utmattning: Brist på sömn kan leda till trötthet och utmattning under dagen, vilket kan påverka barnets förmåga att koncentrera sig och prestera i skolan eller andra aktiviteter.
 • Dåligt humör: Irritabilitet, ilska och dåligt humör är vanliga symptom hos barn som sover för lite.
 • Ökad risk för övervikt och hjärt-kärlsjukdomar: Hjärt-kärlsjukdomar är kanske inte det första man tänker på när man oroar sig för att ens barn sover för lite, och det är så klart extremt ovanligt. Men dålig sömn är faktiskt en relativt vanlig bidragande orsak till övervikt hos barn, och på lång sikt kan en ohälsosam inställning till sömn leda till allvarligare problem, som just hjärt-kärlsjukdomar.
 • Försämrat minne och koncentration: Dålig sömn och/eller brist på sömn kan påverka barnets minne och förmåga att koncentrera sig.
 • Ökad risk för skador och olyckor: En bieffekt på sömnbrist är att barnet bli långsamt och ouppmärksamt, vilket kan leda till ökad risk för olyckor, både i trafiken men också i lekar med andra barn.
 • Försämrad utveckling och lärande: Detta sitter så klart ihop med det första problemet, Trötthet och utmattning, men det är värt att upprepa; Brist på sömn kan påverka barnets utveckling och lärande i stort.

Det finns en lång rand andra problem och bieffekter som kan drabba ditt barn om det får för lite sömn, är du orolig så bör du kontakta BVC.

Källa till alla ovanstående punkter.

Sammanfattningsvis om hur många timmar barn bör sova

För att så enkelt som möjligt sammanfatta alltihop och besvara den eviga frågan: ”Hur många timmar ska barn sova?” så kan vi dela in barn i tre olika åldersgrupper:

 • 1-5-åringar bör gå och lägga sig runt kl 20:00
 • 6-10-åringar bör gå och lägga sig run kl 21:00
 • 11-16-åringar bör gå och lägga sig runt kl 22:00, plus/minus en timme beroende på om de är närmare 11 eller närmare 16

Kom ihåg att regelbundenhet är det viktigaste av allt när det gäller sömn, oavsett om det gäller dig eller ditt barn. Kan du lära barnet vikten av det så gör du dem en tjänst som de kommer ha nytta av hela livet.

Föregående artikelJobba med mikropauser för att hålla lugnet
Nästa artikelVilken är världens högsta byggnad? Denna jätte leder sen 2010
Stolt far till två underbara barn och ett enormt fotbollsfan, så skulle jag nog sammanfatta mig själv. Jag har lärt mig enormt mycket sen jag blev pappa och jag hoppas mina erfarenheter kan hjälpa dig i rollen som pappa!