Så får du din bebis att sova hela natten utan mat…

Det här med barns sömn har man diskuterat och skrivit om i alla tider. Dels för att det finns mycket att säga på ämnet, men framförallt för att det är en så oerhört stor del av småbarnsåren. Små barn innebär sömnlösa nätter, så är det bara, men det betyder inte att man bara ska acceptera det hela och bli utbränd på kuppen. Nej det finns faktiskt en hel del du kan göra för att förbättra ditt barns sömn och öka chanserna för att din bebis sover hela natten!

I den här guiden listar vi våra 10 bästa tips på hur man får barn att sova hela natten. Vissa av de här sakerna kanske du redan gör, och andra kanske är helt revolutionerande för dig. Vår förhoppning är att vår sammanlagda erfarenhet här på Faderligt ska kunna hjälpa dig få sova mer.

Längre ned i guiden, efter våra 10 tips som hjälper dig att få din bebis sova hela natten så tittar vi närmare på en Kanadensisk studie på hur barn egentligen sover på nätterna. Spoiler alert, det är faktiskt ganska ovanligt att de sover hela natten, efter 6 månader och till och med efter 1 år. Så om du tycker att det går långsamt behöver du inte ha dåligt samvete. Men låt oss nu gå in på de konkreta tipsen!

1: Skilj på dag och natt väldigt tydligt

Vårt först tips, och troligtvis det som kan göra störst skillnad är att göra stor skillnad på natt och dag för ditt barn. Detta uppnår du bäst genom att ha det ljust och livligt på dagen, från första sekunden när barnet vaknar vill du ha lampor tända, persienner uppdragna och en känsla av liv och rörelse. Så snart det börjar närma sig läggdags, ungefär 1-2 timmar innan, så börjar du släcka ned och sänka tempot. I sovrummet gäller det att ha absolut kolsvart, alltså noll ljus. Lyckas du med detta så kommer du att skapa tydlig skillnad mellan natt och dag, vilket hjälper barnet att förstå vad som gäller. När det är mörk så sover man och när det är ljus så är man vaken. Det kan låta simpelt och generaliserande men det fungerar. Glöm allt vad nattlampor och ”mysbelysning” heter, de funkar inte. Kolsvart funkar.

För att lyckas få det helt kolsvart så kommer du behöva mörkläggningsgardiner, vilket kan kännas meckigt och jobbigt att sätta upp, men tro oss, det gör skillnad och när du väl sova en hel natt utan att bli störd så kommer du tacka oss.

Slutligen vill vi poängtera att det är viktigt att du börjar med denna rutin omedelbart när barnet föds. Det är svårt att börja när barnet är 6 månader eller 1 år gammalt, då har de redan vant sig vid sina rutiner och att göra stora förändringar som denna kan vara svårt. Men även om du börjar när ditt barn redan är 6 månader så är det värt att kämpa in den här nya rutinen, för det får du igen.

2: Se till så att din bebis är mätt

Om du vill få din bebis att sova hela natten utan mat så är det viktigt att den går och lägger sig mätt och belåten.

En bebis magsäck är ungefär lika stor som barnets knytnäve, och maten det får i sig bryts ned mycket snabbt. Som du förstår så behöver barnet därför äta ofta. Därför är det extra viktigt att du säkerställer att barnet är mätt och belåtet innan det går och lägger sig. Om matning ingår i er nattningsrutin så kan det bli så att barnet råkar somna mitt under matningen, då är det ofta en bra idé att väcka barnet försiktigt och fortsätta mata för att vara säker på att det får i sig det sista av maten och inte somnar med halvfull mage.

sova hela natten metoden

3: Torr blöja

Detta kanske säger sig självt, men se till att barnet lägger sig med en helt ny blöja. Barnet kissar under natten och blir blöjan full så kommer den bli obekväm och då kommer barnet att vakna. Om ditt barn kissar extra mycket så kan det vara smart att lägga barnet med en ny blöja och sedan försiktigt byta blöja när du själv går och lägger dig några timmar senare. Är du varsam kan du lyckas byta utan att barnet vaknar och på så sätt säkerställa en torr blöja hela natten igenom.

4: En blöja som sitter rätt

Sitter blöjan för löst så kan den läcka, sitter den för hårt kan barnet få ont i magen. Optimalt är om blöjan sitter så att du med lite motstånd kan få in ett finger mellan blöjans kant och barnets hud.

5: Rätt temperatur i rummet

18-22 grader i rummet är optimalt, förutsatt att barnet har sängkläder som andas bra och håller värmen.

I början kan det vara skönt att ha en termometer i rummet där barnet sover för att veta temperaturen. Ännu skönare är att ha en babyvakt med inbyggd termometer, (klickar du på länken så kommer du till en bra sådan på Babyland).

6: En ren näsa

Här är ett tips man sällan hör. Ett litet barn har dålig motorik, vilket gör att det inte kan klia sig i näsan självt. Det gör att lite damm i näsan kan bli ett ganska stort problem. Därför bör du säkerställa att barnets näsa är ren innan barnet går och lägger sig. Annars är risken att barnet vaknar av att det kliar eller behöver nysa, och när det väl är vaket så kan det vara svårt att somna om.

Om ditt barn har problem med täppt eller snorig nära så kan en snorsug vara en räddare i nöden. Det är en liten gummi-blåsa som hjälper dig göra rent ditt barns näsa på ett hygieniskt och enkelt sätt.

när sover barn hela natten

7: Rätt typ av pyjamas

För att minimera problem på natten så bör du välja en heltäckande pyjamas med fot. Dragkedja är att föredra framför knappar eftersom knapparna kan knäppas upp om barnet rör sig mycket i sömnen. Det bästa med fötterna på pyjamasen är att de håller barnet varmt och gosigt även om det råkar sparka av sig täcket.

Tänk dock på att barn inte är så känsliga för kyla som man kanske kan tro. Är det mitt i sommaren och varmt i ert hem så kan pyjamas vara överflödigt. Kontrollera temperaturen och klä barnet därefter.

8: Varva ned i god tid

Som nämnt i punkt 1 så är det viktigt att skapa en tydlig rutin för barnet. Därför bör du börja med nattningen redan en timme innan det är dags att gå och lägga sig. En klassisk rutin är att bada ditt barn ungefär en timma innan läggdags. Sedan smörjer du in och masserar försiktigt ditt barn för att det ska få närhet och komma ned i varv. Därefter matar du barnet och lägger det sedan i sängen (i ett kolsvart rum). Den här nattningsrutinen ger både dig och barnet god tid på er att varva ned, vilket behövs för att komma in i sov-mode. För att den här rutinen ska ge effekt så är det viktigt att du håller på den, det funkar inte om du gör det en gång i veckan utan du måste hålla igång och köra samma rutin varje dag, annars kommer det inte fungera.

9: Se till så att barnet faktiskt är trött

Något som kan ställa till problem med nattsömnen är om barnet sover för länge på dagarna. Som nämnt ovan så är det kritiskt att barnet tidigt lär sig skilja på natt och dag, och vad som gäller under respektive del av dygnet.

Sover barnet allt för länge under dagen så är det helt enkelt inte trött nog för att sova hela natten. Det betyder dock inte att du ska pina ditt barn att hålla sig vaket under dagen. Men det är inget fel i att väcka ditt barn om det sovit middag tillräckligt länge. Det här är något du kommer märka med tiden, men var inte rädd för att experimentera lite, så länge du är varsam och lyhörd inför hur ditt barn mår.

få barn att sova hela natten

10: Lägg barnet i rätt tid

Ett vanligt problem när det kommer till att få sin bebis att sova hela natten är att man faktiskt lägger barnet för tidigt. Vissa kan tycka att det känns rimligt att lägga barnet direkt runt 18:00-19:00 på kvällen, men faktum är att de flesta barn under 1 år inte sover mer än 5-6 timmar i sträck, och du kan ju själv lista ut när barnet då kommer vakna och vara redo för nästa dag.

För att hitta rätt läggtid så gäller det att experimentera och lära känna sitt barn. Detta är något som sker naturligt ju mer tid man spenderar med barnet, men det är också viktigt att du faktiskt tar hänsyn till det du lär dig om barnets sovrutiner och inte bara propsar på att ett barn ska lägga sig vid 19:00. Det är ju inte nödvändigtvis sant för ditt barn. Min yngsta dotter sov som bäst, och längst, om hon gick och la sig för natten vid 22:30. La hon sig tidigare än så blev det en stökig och sömnlös natt.

Var lyhörd inför ditt barns sovrutiner och ta hänsyn till dem, samtidigt som du successivt försöker jobba fram en optimal sovrutin som passar er alla.

Där har du dem, våra 10 bästa tips

Om du följer de här 10 tipsen så kan vi lova dig att ditt barn åtminstone kommer sova bättre på natten. Vi kan så klart inte garantera dig att din bebis kommer sova hela natten, alla barn är olika, något du kan läsa mer om här nedanför. Nu ska vi nämligen titta lite närmar på en studie som gjorts på små barns sömn. Förhoppningsvis kan den ge dig lite perspektiv och hopp om du har problem med att ditt barn inte sover hela natten.

En studie i bebisars sömn

Nu ska vi kortfattat titta på resultatet från en Kanadensisk studie från 2018. Ambitionen med studien var att analysera följande 3 saker:

  1. Bebisars sömn och hur många timmar per natt de sover i sträck i olika åldrar (6 månader, 1 år och 3 år).
  2. Bebisens utveckling, för att se om det finns en koppling mellan sammanhängande sömn och en snabbare utveckling.
  3. Mammans sinnesstämning, för att se om det finns en koppling mellan barnets sömn och mammans mentala hälsa.

Studien genomfördes genom att man samlade 388 mammor och deras barn. Man studerade barnen för att se hur många timmar de sov i sträck utan att vakna. Alla barnen i studien var 6 månader eller yngre. Studien delades in i tre delar där den första gick ut på att mäta barnets sömn vid 6 månader, sedan mätte man även hur länge barnet sov oavbrutet vid 1 års ålder och ytterligare en gång vid 3 år ålder.

1: Sömn – När sover bebisar hela natten?

Studiens resultat var intressant och rogivande för oroliga föräldrar. Studien visade nämligen att vid 6 månaders ålder så var det endast 43% av barnen som sov mer än 6 timmar i sträck. När testet upprepades vid 1 års ålder såg man att endast 57% av barnen sov mer än 6 timmar per natt. Så är du nybliven förälder med en 6 månaders bebis som inte sover hela natten så behöver du inte oroa dig, det är fullt normalt. Faktum är att majoriteten av alla barn inte gör det.

2: Utveckling – Utvecklas barn som sover hela natten bättre?

Även här var resultatet av studien lugnande för oroliga föräldrar. När man jämförde barnens utveckling inom språk, tänkande och motorik såg nämligen ingen koppling mellan utveckling och barnets sömn. Barnen som hade färre timmar sammanhängande sömn utvecklades i samma takt som de barn som sov hela natten.

bebis sova hela natten utan mat

3: Mammans sinnesstämning – Blir man deprimerad när barnet sover dåligt?

Slutligen så tittade man i studien även på mammans sinnesstämning för att undersöka om det fanns en koppling mellan hur mamman mådde och barnets sovmönster. Förvånande nog så såg man ingen sådan koppling. Mammorna till barnen med färre timmar sammanhängande sömn mådde överlag precis lika bra som de mammor med barn som sov hela natten i tidig ålder. Det här resultatet förvånande både forskarna och oss här på Faderligt eftersom man regelbundet hör hur läkare varnar för risken med depression och utbrändhet hos nyblivna mammor som sover för lite. Kanske kan det vara så att det inte är sömnen det handlar om, eller så är det en kombination av faktorer.

Oroa dig inte över ditt barns sömn

Avslutningsvis så vill vi säga att du inte ska oroa dig över ditt barns sömn allt för mycket. Vår erfarenhet och kliniska studier (som den nämnd ovanför) visar att alla barn är olika. Får du inte din bebis att sova hela natten vid 1 års ålder så är det inget fel, det är faktiskt väldigt vanligt. Du behöver heller inte oroa dig för att detta skulle påverka ditt barns utveckling, för som nämnt i studien ovan så finns det ingen sådan koppling.

Det bästa du kan göra är att följa våra 10 tips och försöka skapa en trygg och familjär kvällsrutin för dig och ditt barn. Alla människor älskar rutiner, och barn är inga undantag.

Hur många barn har du?

Hur många barn har du?

View Results

Loading ... Loading ...

Böcker om att få barn att sova hela natten

Vill du läsa mer om sömn och bebisar så finns det massvis av bra böcker på Bokus.se/Barn-och-sömn. Förhoppningsvis kan de hjälpa dig få till en hälsosam sovrutin så du kan få känna dig riktigt utvilad igen.

Sammanfattningsvis om att få barn att sova hela natten

Alla vill vi så klart att våra barn ska sova hela natten, gärna från dag ett. Men sanningen är den att det är väldigt ovanligt att barn sover 8 timmar i sträck, åtminstone det först året. Men det finns en hel del saker du kan göra för att maximera chanserna till en ostörd natts sömn för både dig och ditt barn. Här är våra 10 bästa tips på hur du får din bebis att sova hela natten.

  1. Skilj på natt och dag väldigt tydligt – Ha kolsvart i sovrummet från dag ett och ha ljus och livligt under dagen. Detta gör det tydligt för ditt barn när det är natt och när det är dag, och att när det är natt så sover man.
  2. Lägg din bebis med en mätt mage – Barn vaknar ofta för att de är hungriga, därför vill du så klart lägga ditt barn med en full mage. Ibland kan barnet somna när du matar det, då kan det vara en bra idé att väcka det för att säkerställa att barnet får i sig tillräckligt med mat för att sova hela natten.
  3. Torr blöja – Självklart ska du lägga barnet med torr blöja, men det kan också vara smart att byta blöjan igen när du själv går och lägger dig några timmar senare.
  4. Blöjan ska sitta rätt – Sitter den för löst kan den läcka, sitter den för hårt kan barnet få ont i magen. Blöjan ska sitta så att du med lite motstånd kan få in ett finger mellan blöjans kant och barnets hud.
  5. Ha rätt temperatur i sovrummet – Försök ha mellan 18-22 grader. En babyvakt med termometer gör detta enkelt och smidigt.
  6. Se till att barnet har en ren näsa – Små barn kan inte klia sig i näsan själva, därför vill du lägga barnet med ren näsa så att det inte vaknar av en nysning eller att det kliar i näsan. En snorsug kan vara väldigt praktiskt att ha.
  7. Ha rätt typ av pyjamas – Det du vill ha är en heltäckande pyjamas med fot och dragkedja.
  8. Varva ned i god tid – Skapa en lugn och trygg nattningsrutin som ger både dig och barnet god tid att komma ned i varv inför nattningen. Ett tips är att börja en timme innan läggdags.
  9. Se till att ditt barn faktiskt är trött – Håll koll på hur mycket ditt barn sover på dagarna, sover det middag för länge så kommer det inte att vara trött nog för att kunna sova hela natten. Det är inget fel i att experimentera lite med hur länge barnet sover middag.
  10. Lägg barnet i rätt tid – Det finns inget som säger att alla barn ska gå och lägga sig en specifik tid. Små barn har inte rutiner eller förpliktelser på samma sätt som större barn har. De ska inte till dagis eller skola, så det spelar ingen roll om ditt barn lägger sig för natten vid 19:00 eller 22:30, hitta den tid som passar barnet bäst, på så sätt kommer du kunna få sova ostörd.

Produkter som kan hjälpa dig få ditt barn att sova hela natten

Lycka till med sömnen!

Föregående artikelKönsneutrala namn – 264 Unisex-namn att inspireras av!
Nästa artikelHur långt är det till solen? Ett kort koncist och förenklat svar!
Jag tror nyckeln till att vara en bra pappa är att försöka hitta ljusglimtarna i vardagen. Det handlar inte om att bara se fram emot de bombastiska eventen, utan om att försöka bygga ett liv där man ser fram emot en tisdag i Februari!