Förr eller senare är det dags för den sista tuppluren…

När barnen är små kan tuppluren verka lika viktig som luften vi andas. Den ger oss en liten paus i vardagen och hjälper våra små att ladda upp energin. Men det kommer en tid när ditt barn kanske inte längre behöver den där tuppluren. Frågan dyker upp: När slutar barn sova på dagen? Om du brottas med den frågan just nu, har du kommit rätt.

Det finns inget entydigt svar på när barn slutar sova på dagen. Precis som med allt annat när det gäller barn, är det något som kan variera enormt. Generellt kan barn sluta sova på dagen någon gång mellan åldrarna två till fem. Dock, det betyder inte att ditt barn kommer att sluta sova exakt vid den åldern. Varje barn är unikt och har sin egen takt.

Innan du försöker fasa ut tuppluren helt, bör du vara säker på att ditt barn verkligen är redo att ge upp den. Här är 4 tydliga tecken du kan hålla utkik efter:

  1. Nattning tar lång tid
  2. Barnet vägrar ta en tupplur
  3. Nya sömnsvårigheter
  4. Orkar hela dagen

Låt oss nu gå igenom respektive tecken i lite mer detalj.

1. Nattning tar lång tid

Det kan vara frustrerande när nattningarna börjar dra ut på tiden. Du kanske har märkt att barnet har svårt att somna och du tillbringar allt mer tid i barnets rum varje kväll. Detta kan vara ett tecken på att barnet inte längre behöver sin tupplur under dagen.

Ett tips är att försöka justera tupplurens längd eller tidpunkt. Försök att göra tuppluren tidigare på dagen, eller korta ner den. Om detta inte fungerar, kan det vara dags att fasa ut tuppluren helt. Kom ihåg att förändringar i sömnrutiner kan ta tid och kräver tålamod.

2. Barnet vägrar ta en tupplur

Om ditt barn börjar vägra att sova under dagen kan det vara ett tecken på att det är redo att sluta med tuppluren. Om barnet reser sig från sängen, klagar över att det inte är trött, eller helt enkelt inte somnar alls, kan det vara dags att sluta tvinga tuppluren.

Här är det viktigt att skilja på övertrötthet och brist på behov för tupplur. Ibland kan ett övertrött barn verka som om det inte behöver sova, när det i själva verket behöver det mer än någonsin. Var uppmärksam på andra tecken på övertrötthet, som gnällighet, rastlöshet eller till och med hyperaktivitet.

3. Nya sömnsvårigheter

Om ditt barn har svårt att somna som vanligt på kvällen kan det vara för att det inte längre behöver tuppluren. Detta kan vara en svår balans att hitta, eftersom du vill att ditt barn ska få tillräckligt med sömn, men inte sova så mycket att det stör nattsömnen.

Ett tips här är att låta barnet bestämma när det är dags att sova. Om barnet inte vill sova under dagen, men ändå kan sova bra på natten, kan det vara ett tecken på att det är dags att sluta med tuppluren.

4. Orkar hela dagen

Om ditt barn håller energin uppe genom hela dagen utan större dalar, kanske det är dags att säga hej då till tuppluren. Detta är ett av de tydligaste tecknen på att barnet är redo att sluta sova på dagen.

Men se till att detta inte är en engångshändelse innan du bestämmer dig för att tuppluren ska tas bort. Barn har ofta dagar när de verkar ha oändlig energi, följt av dagar när de är mer trötta. Om ditt barn konsekvent klarar sig igenom dagen utan att bli trött eller gnällig, kan det vara dags att sluta med tuppluren.

Fördelar med att sova middag

Även om det kan vara skönt för oss föräldrar när dagsplaneringen blir lite enklare utan tuppluren, finns det många fördelar med tupplur för barnet. Studier visar att vi processar mycket under sömn: det gynnar barnets långtidsminne och hjälper hjärnan att processa alla intryck. Om ditt barn blir mer hyperaktivt eller lättirriterat utan tuppluren, kan det vara ett tecken på att barnet fortfarande behöver sin dagslur ett tag till.

Sammanfattningsvis

Att sluta sova på dagen är en naturlig del av barnets utveckling. Barn behöver mellan 10-13 timmars sömn fram till de är ungefär 6 år gamla. Otillräcklig sömn kan orsaka känsloutbrott och hyperaktivitet, så se till att ditt barn fortfarande får den sömn den behöver.

Så, ta det lugnt. Följ ditt barns led. Varje barn är unikt, och vad som fungerar för ett barn kanske inte fungerar för ett annat. Om du känner dig orolig eller osäker, prata med barnets läkare eller någon annan expert som kan ge råd och stöd. Och kom ihåg att visa dig själv lite kärlek också. Du gör ett fantastiskt jobb!

Föregående artikelArrangera en pokerkväll med de andra papporna och slappna av
Nästa artikelHur man kopplar av som en nybliven pappa
Jag tror nyckeln till att vara en bra pappa är att försöka hitta ljusglimtarna i vardagen. Det handlar inte om att bara se fram emot de bombastiska eventen, utan om att försöka bygga ett liv där man ser fram emot en tisdag i Februari!