Ibland är varken slask eller soptunna det rätta…

Alla har vi stått där med en stekpanna eller kastrull med matolja eller baconfett och undrat; ”Var ska jag slänga det här? Häller jag det i slasken så kommer det ju bli stopp, men häller jag det i soptunnan så blir det ju blött!”. Ja vad är det som gäller egentligen? Vart ska man slänga matolja? Det tänkte vi besvara i den här guiden.

Häll det inte i slasken!

Först och främst tänkte jag besvara den viktigaste delen av frågan så tydligt som möjligt. Häll inte matfett som t.ex. olja och baconfett i slasken! Då kan det bli problem i avloppsrör och vattenreningssystem.

Så slänger du matfett korrekt

Beroende på mängden fett du ska göra dig av med så är rekommendationerna olika.

1. Liten mängd fett (mindre än 1 liter)

Om det är en liten mängd matolja eller annat fett, om du t.ex. stekt bacon, pancetta eller något annat åt det flottigare hållet så kan du torka ur stekpannan med hushållspapper och lägg pappret i komposten eller i brännbart avfall.

2. Mellanstor mängd fett (mindre än 1 liter)

Om det är lite mer fett, till exempel från fritering eller en flottig wok, kan du samla in den använda oljan i en brännbar förpackning och lägg den i de brännbara hushållssoporna. Vårt bästa tips är att hälla den i en gammal mjölkförpackning. Den håller tätt och ska ju ändå slängas.

Du kan även spara oljan i en behållare för framtida användning. Mer om det längre ned.

återanvända matolja

3. Stora mängder fett (mer än 1 liter)

Stora mängder fett ska samlas i en plastflaska eller annan behållare och lämnas in på återvinningscentralen, alltså soptippen.

Flaskan eller behållaren ska vara uppmärkt, ordentligt stängd och helst genomskinlig så man kan se vad som är i. Den får innehålla max 5 liter matfett/matolja.

Om du använder mellan-mycket matolja regelbundet så är det bäst om du samlar ihop den och lämnar in på återvinningscentralen när du har tillräckligt.

Så kan du återanvända matolja och annat fett från köket

Vill du vara extra miljövänlig, och spara lite pengar, så finns det faktiskt en del smarta saker du kan göra med din överblivna matolja.

Återanvändning vid matlagning

Matolja och matfett kan ofta återanvändas efter att du lagat mat med den. Efter att du har stekt något kan du låta oljan svalna, sila den för att avlägsna matrester, och sedan förvara den i en ren behållare för framtida användning. Notera att detta kanske inte är lämpligt för alla typer av olja eller fett och att oljan eller fettet kan förändra smak efter den första användningen.

När det gäller baconfett så kan du spara det i en flaska eller burk och sen använda för att göra creamed corn och annat smarrigt 😋.

Gör egen tvål

Smakmässigt neutralt matfett kan du göra egen tvål av. Detta är en traditionell metod som har använts i århundraden och det finns många guider online.

Gör fågelmat

Matfett kan smältas ned och blandas med frön för att göra fågelmat. Då blir det en sån där klassisk talgboll som man brukar köpa på vintern och hänga ut till fåglarna.

Gör biodiesel

Är du lite mer avancerad så kan du faktiskt göra eget biodiesel av din överblivna och redan använda matolja. Detta kräver viss kunskap och utrustning, men det finns guider tillgängliga online.

Använd som smörjmedel eller rostskydd

Matolja kan användas för att smörja trädgårdsverktyg, cykelkedjor och andra metallföremål. Det kan också användas för att förhindra rost på verktyg och annan utrustning. Så släng inte bara oljan, smörj in lite grejer i verktygsboden!

Använd i kompost

Små mängder vegetabiliska oljor kan tillsättas till komposthögen. Oljorna bidrar till den kemiska processen vid kompostering och kan hjälpa till att bryta ned andra organiska material. Var dock försiktig, för stora mängder olja kan skapa en obehaglig lukt och störa balansen i komposten.

hur slänger man matfett

Använd som lampolja

Använd matolja i en oljelampa för att skapa ljus. Det är både en ekonomisk och miljövänlig användning av matolja.

Brukar du återanvända matfett?

Återanvänder du matfett, t.ex. frityrolja

View Results

Loading ... Loading ...

Sammanfattningsvis om att slänga matolja korrekt

Häll aldrig ut matolja och annat matfett i avloppet! Det kan nämligen orsaka stopp i avloppsledningarna. Gör istället så här:

  • Små mängder fett/olja (mindre än 1 liter): Torka upp med hushållspapper eller häll i en gammal mjölkförpackning och släng sen i de brännbara soporna.
  • Större mängder fett/olja (mer än 1 liter): Större mängder olja eller frityrfett bör förpackas och lämnas till den särskilda fettinsamling som finns på återvinningscentraler. Flaskan eller behållaren ska vara uppmärkt, ordentligt stängd och helst genomskinlig och får innehålla max 5 liter matfett/matolja.

Så slänger du matolja och annat fett korrekt!

Föregående artikelNär är det dags att byta till sittdel? Vi gör det lätt för dig att göra rätt
Nästa artikelFå barn att sova i egen säng – 3 Ovärderliga tips!
Jag tror nyckeln till att vara en bra pappa är att försöka hitta ljusglimtarna i vardagen. Det handlar inte om att bara se fram emot de bombastiska eventen, utan om att försöka bygga ett liv där man ser fram emot en tisdag i Februari!