Att byta till sittdel kan ibland vara en ’big deal’ för både dig och barnet…

Att vara förälder är en ständig resa fylld av kärlek, utmaningar och ibland oroliga stunder. En sådan orolig stund kan vara när det är dags att byta från liggdel till sittdel i barnvagnen. Men oroa dig inte, även om det kan kännas som en löjlig sak att oroa sig över så är det fullt normalt, det är så vi föräldrar fungerar, vi oroar oss hela tiden, så du är i gott sällskap.

I den här guiden går vi igenom alla potentiella frågor du kan tänkas ha om övergången och ger dig vägledning för hur du bäst kan hantera det.

När är det dags att byta till sittdel?

Först och främst: När är det egentligen dags att göra övergången från liggdel till sittdel? Svaret är att det varierar från barn till barn. Generellt sett bör du fundera på att byta när ditt barn kan sitta självständigt, och har bra kontroll över sitt huvud. Detta sker vanligtvis någonstans mellan 6-9 månaders ålder. Det är dock viktigt att du gör en egen bedömning av just ditt barn, som bekant så är alla unika och vissa barn har helt enkelt betydligt tyngre huvuden, vilket kan gör att de inte är redo när de ”borde vara det” rent åldersmässigt.

litet barn i sittdel

Vad ska jag tänka på vid övergången?

När du har bestämt dig för att det är dags att byta till sittdel finns det några saker att tänka på:

  • Se till att sittdelen har tillräckligt stöd för ditt barns rygg och nacke. Det är viktigt för att ditt barn ska sitta bekvämt och säkert.
  • Justera vagnens fotstöd så att det passar ditt barns längd och komfort. Ditt barns fötter ska inte hänga över kanten, då kommer de få problem med blodtillförseln och ”somna” och sen sticker det så där oskönt i fötterna som när man själv suttit med telefonen på toaletten för länge.
  • Använd en sele/bälte för att hålla ditt barn säkert på plats i vagnen. Se till att det är justerbart så att den kan anpassas efter ditt barns storlek och tillväxt.
  • Se över vagnens sufflett och ventilation för att säkerställa att ditt barn får tillräckligt med skydd från väder och vind. Det här är inte något nytt från tiden i liggdel, men det är bra att påminna om, eftersom omställningen till sittdel lätt kan få dig att glömma basala saker när du är laserfokuserad på att lösa nya problem.

Hur ska jag göra övergången smidig för mitt barn?

Att byta från liggdel till sittdel kan vara en omvälvande upplevelse för ditt barn. Här är några tips för att göra övergången så smidig som möjligt:

  • Introducera sittdelen gradvis. Börja med korta promenader och öka successivt längden på promenaderna så att ditt barn vänjer sig vid den nya positionen. Sittandes kommer barnet att få enormt mycket fler intryck att hantera, därför är det bra att göra skiftet stegvis.
  • Försök att behålla rutiner och vanor så mycket som möjligt. Om ditt barn är van vid att ta sin eftermiddagslur i vagnen, försök att bibehålla den rutinen även med sittdelen. Många vagnar har justerbar sittdel, som du kan vinkla bak lite, vilket gör det enklare för barnet att sova middag.
  • Var uppmärksam på ditt barns signaler. Om ditt barn verkar obekvämt eller oroligt, ta en paus och fundera på vad som kan vara orsaken. Kanske behöver du justera sittdelens lutning, fotstödet eller selen för att göra det mer bekvämt för ditt barn.
  • Prata med ditt barn om förändringen och förklara varför ni byter från liggdel till sittdel. Använd en lugn och positiv ton för att förmedla att förändringen är naturlig och något att se fram emot. Även om barnet inte förstår alla ord så förstår det om du är lugn eller stressad, vilket påverkar barnet.
  • Gör övergången till en rolig och spännande upplevelse genom att inkludera ditt barn i processen. Låt dem vara med och välja en ny leksak eller kudde som får följa med i sittdelen.

Läs även: ”Checklista till förskola – Vad behöver man ha i lådan?

när ska man byta till sittdel i vagnen

Finns det några säkerhetsaspekter jag bör tänka på?

När du byter till sittdel är det viktigt att ha säkerheten i åtanke. De här tipsen är inte specifika för just övergången, utan mer allmänna kring den vagn ni har och, många av dem kanske är självklara, men det skadar inte att nämna dem ändå känner jag.

  • Kontrollera att sittdelen är korrekt monterad på vagnens chassi. Följ tillverkarens instruktioner noggrant och se till att alla fästen och lås är säkra.
  • Använd alltid vagnens sele för att hålla ditt barn säkert på plats. Se till att selen är ordentligt åtdragen och justerad efter ditt barns storlek. Denna kan du så klart överge när barnet blir större och förstår att de inte ska kasta sig fram och tillbaka i vagnen.
  • Håll koll på vagnens maxvikt och undvik att överbelasta den med för mycket packning. Det kan göra vagnen instabil och svårare att manövrera. Ett bra exempel på detta är när du är och handlar, det är frestande att lasta på allt under vagnen, men det finns en maxvikt av en anledning.
  • Var försiktig vid körning på ojämna underlag eller nerför branta backar, då vagnen kan vara mer benägen att välta med sittdelen än med liggdelen eftersom tyngdpunkten är högre upp och vikten sämre fördelad.

Behöver ni en ny vagn?

Är det dags att uppgradera med en ny vagn? Kolla då in Jollyroom.se/Barnvagnar, Babyland.se/Barnvagnar eller Bugaboo, där finns alla tänkbara märken, modeller och typer av vagnar, så oavsett om det är en ny sittvagn eller en enkel paraplyvagn (som för övrigt är världens bästa produkt!) så hittar du det där.

Avslutningsvis om att byta till sittdel

Att byta från liggdel till sittdel kan vara lite stressigt, och man kan lätt undra om det är dags, om man gör rätt, om det är riskabelt osv. det är alla normala känslor att ha, vi oroar oss för våra barn, så är det bara.

Men förhoppningsvis så har vi med hjälp av den här guiden gjort dig lite mindre orolig. Följ råden ovan, och ta till dig av våra tips så kommer det gå superkanon!

Föregående artikelGemensam ekonomi eller delad ekonomi – Vad är bäst?
Nästa artikelPresent till 3 åring – Experterna säger; pussel, pyssel och böcker
Jag tror nyckeln till att vara en bra pappa är att försöka hitta ljusglimtarna i vardagen. Det handlar inte om att bara se fram emot de bombastiska eventen, utan om att försöka bygga ett liv där man ser fram emot en tisdag i Februari!