Oavsett fläcktyp så hittar du lösningen här…

Vi har alla varit där. Du är på en trevlig middag, njuter av en kopp kaffe, eller leker i trädgården och plötsligt är det en envis fläck på dina favoritkläder. Kanske är det en oljefläck, en vinfläck, eller kanske en kaffefläck. Oavsett vilken typ av fläck det är, känner du genast en våg av ångest som sköljer över dig. Men oroa dig inte, vi är här för att hjälpa dig. Här är din ultimata guide till att ta bort de mest envisa fläckarna från dina kläder.

Effektiv fläckborttagning, oavsett typ av smuts

Här är vårt bästa tips på hur du får bort olika typer av fläckar på kläderna. Oavsett om du står där med en tröja som någon haft på sig när de snubblat över en rostig stålbit som fick dem att glida ned på gräset och börja blöda näsblod, samtidigt som de åt choklad så hittar du allt du behöver här nedanför!

Ta bort fettfläckar

Fettfläckar kan vara riktigt kluriga att bli av med, men med rätt tekniker kan du få bort dem. Du kan börja med att strö lite bakpulver eller majsstärkelse på fläcken. Låt det sitta på fläcken i minst 15 minuter och sedan borsta bort pulvret. Tvätta sedan plagget som vanligt. Om fläcken fortfarande finns kvar efter tvätten, kan du applicera lite diskmedel direkt på fläcken och skrubba försiktigt innan du tvättar det igen.

oljefläckar fläckborttagning

Ta bort gräsfläckar

Gräsfläckar kan vara ett riktigt huvudbry, och har barn som älskar att leka utomhus så är det här en typ av fläckborttagning du bör vänja dig vid. Men en effektiv metod för att få bort dessa fläckar är att förbehandla dem med en blandning av vit vinäger och vätsketvål. Låt blandningen verka på fläcken i cirka 15 minuter innan du tvättar plagget som vanligt.

Ta bort blodfläckar

Det finns inget mer frustrerande än en blodfläck på dina kläder. Men oroa dig inte, det finns lösningar för det också. Om fläcken är färsk, blöt den med kallt vatten och gnid försiktigt med tvål. Om blodfläcken är gammal, prova att blötlägga plagget i en blandning av kallt vatten och salt innan du tvättar det.

Ta bort svettfläckar

Gör en pasta av bakpulver och vatten och applicera den på svettfläcken. Låt det sitta i några timmar och tvätta sedan plagget som vanligt.

Läs även vår guide till att få bort svettlukt från kläder utan tvätt.

Ta bort vinfläckar

Vinfläckar är kanske några av de mest fruktade fläckarna. Men om du agerar snabbt kan du minska skadan. Blöt upp så mycket av vinet som möjligt med en ren trasa och strö sedan salt över fläcken. Låt det sitta tills det har torkat, borsta sedan bort saltet och tvätta som vanligt.

Ta bort kaffefläckar

Det finns få saker som är lika irriterande som en kaffefläck på dina favoritkläder. Men oroa dig inte, med lite ättika och vatten kan du få bort den. Blanda två delar ättika med en del vatten och applicera lösningen på fläcken. Låt det verka i några minuter innan du tvättar plagget som vanligt.

vinfläckar

Ta bort oljefläckar

Oljefläckar kan verka omöjliga att få bort, men med lite diskmedel kan du hantera dem. Applicera diskmedel direkt på fläcken och skrubba försiktigt. Låt det verka i några minuter och tvätta sedan plagget som vanligt.

Ta bort rostfläckar

Rost kanske inte den vanligaste typen av fläckborttagning du behöver ägna dig på, men tack och lov går det att få bort. Blanda en del salt med två delar citronjuice till en pasta och applicera detta på fläcken. Låt blandningen sitta på fläcken i ett par timmar innan du sköljer med kallt vatten och tvättar plagget som vanligt.

Ta bort ketchupfläckar

Skrapa först bort så mycket ketchup som möjligt utan att gnugga det in i tyget. Skölj sedan på baksidan av fläcken med kallt vatten. Applicera diskmedel på fläcken, gnid in det försiktigt och skölj sedan igen. Tvätta plagget som vanligt.

rostfläckar

Ta bort chokladfläckar

Chokladfläckar kan ge dig en riktig huvudvärk, men de kan övervinnas. Skrapa först bort överflödig choklad från tyget, utan att gnugga det in i tyget. Blöt sedan fläcken i kallt vatten med lite tvål och gnid försiktigt. Tvätta plagget som vanligt.

Ta bort blåbärsfläckar

Blåbär är härliga att äta, men de kan orsaka envisa fläckar. För att ta bort dem, sträck ut plagget och håll det över en skål. Häll kokande vatten över fläcken från en hög höjd. Var noga med att vara säker när du gör detta för att undvika skållning. Upprepa processen tills fläcken minskar. Av all typ av fläckborttagning så är blåbär notoriskt svåra, men oroa dig inte, följer du rådan ovan så bör de gå bort.

Ta bort mögelfläckar

Mögelfläckar kan vara mycket svåra att ta bort och kan också vara skadliga för din hälsa. Använd handskar och en mask när du hanterar mögelfläckade kläder. Förbehandla fläcken med en blandning av citronsaft och salt och låt den torka i solen. Tvätta sedan plagget som vanligt.

chokladfläckar fläckborttagning

Ta bort fläckar från läppstift

Börja med att skrapa försiktigt bort allt överflödigt läppstift med en sked eller kniv. Var försiktig så att du inte gnider fläcken djupare in i tyget.

Därefter, applicera lite flytande tvål direkt på fläcken. Gnugga försiktigt in tvålen i tyget med fingrarna. Låt det sitta i cirka 10 minuter. Tvätta sedan plagget som vanligt. Om fläcken inte är helt borta efter första tvätten, upprepa processen.

Om du hanterar en gammal läppstiftsfläck, kan du behöva använda ett starkare fläckborttagningsmedel. Applicera fläckborttagningsmedlet på fläcken enligt anvisningarna på flaskan och tvätta sedan plagget som vanligt.

Kom ihåg att det alltid är bäst att agera snabbt när det kommer till fläckar från läppstift. Ju längre du låter fläcken sitta, desto svårare kan det vara att få bort den.

Vilken typ av fläck har du problem med just nu?

Vilken typ av fläck behöver du få bort?

View Results

Loading ... Loading ...

Sammanfattningsvis om fläckborttagning

Här är en snabb sammanfattning av de bästa metoderna för att ta bort olika typer av fläckar:

 • Fettfläckar: Använd bakpulver eller majsstärkelse och diskmedel.
 • Gräsfläckar: Använd en blandning av vit vinäger och vätsketvål.
 • Blodfläckar: Använd kallt vatten och tvål eller en blandning av kallt vatten och salt.
 • Svettfläckar: Använd en pasta av bakpulver och vatten.
 • Vinfläckar: Använd salt och vatten.
 • Kaffefläckar: Använd en blandning av ättika och vatten.
 • Oljefläckar: Använd diskmedel.
 • Rostfläckar: Använd en blandning av salt och citronjuice.
 • Ketchupfläckar: Använd kallt vatten och diskmedel.
 • Chokladfläckar: Använd kallt vatten och tvål.
 • Blåbärsfläckar: Använd kokande vatten.
 • Mögelfläckar: Använd en blandning av citronsaft och salt, och låt torka i solen.
 • Läppstiftsfläckar: Använd flytande tvål och eventuellt ett starkare fläckborttagningsmedel för äldre fläckar.

Fläckborttagning behöver inte vara en mardröm. Med dessa verktyg och tekniker kan du få dina kläder att se ut som nya igen. Lycka till!

Föregående artikelGöra egna såpbubblor – Enkelt recept på riktigt sega bubblor!
Nästa artikelVad gör vitaminer i kroppen? Här är alla vitaminer, och vad de gör
Jag tror nyckeln till att vara en bra pappa är att försöka hitta ljusglimtarna i vardagen. Det handlar inte om att bara se fram emot de bombastiska eventen, utan om att försöka bygga ett liv där man ser fram emot en tisdag i Februari!