Enkelt, roligt och fantasifullt!

Här är ett enkelt och smidigt recept på egen trolldeg, den är inte bara roligt att skapa, utan också en fantastisk aktivitet för att väcka kreativitet och inlärning hos barn. I den här guiden lär vi dig hur man gör sin egen deg, hur man gräddar den i ugnen och svarar på frågan som du förr eller senare kommer behöva ta reda på, ”kan man äta trolldeg?”.

Så här gör du din egen trolldeg

Här är ett grundläggande trolldeg-recept:

  • 2 koppar vetemjöl
  • 1 kopp salt
  • 1 kopp vatten
  • 1 matsked matolja
  • Karamellfärg (valfritt)

Gör så här:

  1. Blanda först salt och mjöl i en stor skål.
  2. Tillsätt matolja och vatten lite i taget, och blanda allt tillsammans. Om du vill lägga till färg, tillsätt matfärg/karamellfärg nu.
  3. Knåda och arbeta degen tills den är slät. Om den känns för klibbig, tillsätt mer mjöl. Om den känns för torr, tillsätt mer vatten.

Voila! Du har just skapat din egen trolldeg!

Trolldeg i ugnen

Om du vill bevara ditt konstverk för framtiden kan du baka det i ugnen. Ställ in ugnen på låg värme, runt 100 grader. Placera ditt konstverk på en plåt med bakplåtspapper och grädda i 2-3 timmar, eller tills det är helt torrt. Var noga med att övervaka det så att det inte blir bränt!

Är trolldeg ätbar?

Trolldeg är säker att leka med, men den bör inte ätas. Den höga saltkoncentrationen gör den dock skadlig om den äts. Trots att de flesta ingredienser är ätbara individuellt, är kombinationen inte menad för magen.

Lek med egen deg kan vara en av de roliga lekar inomhus som bidrar till en glad, kreativ atmosfär hemma. Och om du vill prova på något annat efter trolldegsäventyret, varför inte prova på att ”göra egna såpbubblor”?

Ute efter något annat kul att göra?

Kolla då in vår lista med 100 saker att göra när man har tråkigt!

Sammanfattningsvis

Att göra egen trolldeg är enkel och rolig aktivitet som bidrar till kreativitet och inlärning. Genom att följa detta enkla trolldeg-receptet kan du skapa en leksak som ger oändliga möjligheter. Genom att grädda ditt trolldegskonstverk i ugnen kan du bevara det för framtiden. Men kom ihåg att den inte bör ätas på grund av den höga saltkoncentrationen. Lycka till med ditt skapandet!

Föregående artikelTe till barn – Är det säkert och vilken sort är bäst?
Nästa artikelGöra egna såpbubblor – Enkelt recept på riktigt sega bubblor!
Jag tror nyckeln till att vara en bra pappa är att försöka hitta ljusglimtarna i vardagen. Det handlar inte om att bara se fram emot de bombastiska eventen, utan om att försöka bygga ett liv där man ser fram emot en tisdag i Februari!