Jelly Beans, vad smakar de egentligen???

Jelly Beans är ett Amerikanskt godis som funnits sedan 1905 [Wiki], ganska imponerande måste jag säga. Jelly Beans är extremt populära världen över, vilket man kan förstå, för hela grejen är den att alla bönor har olika smaker och det är både kul och spännande att hitta sina favoriter. Kanske inte spännande på så sätt att man som vuxen sitter och gnuggar händerna framför påsen, men för barnen är det alltid kul när det kommer fram godis som de instinktivt kan se har olika smak och karaktär baserat på färg eller form.

Jelly Beans kommer i tre olika varianter. Vi har de klassiska godisbönorna, där det finns 50 officiella smaker. Sen har vi Bean Boozled, ett koncept där bönorna antigen är äckliga eller starka.

I den här artikeln kollar vi närmare på alla tre typerna av Jelly Beans och deras smaker.

Klassiska Jelly Beans

De gamla hederliga Jelly Beansen kommer i 50 olika smaker, och de skiljer sig rejält från varandra, det är inte som Ahlgrens Bilar där man har svårt att känna skillnad på grön, vit och rosa, nej här är det rejäl skillnad. Och det är precis detta som gör dem populära, för det är kul att prova olika smaker och hitta sina favoriter.

Här nedan är en bild som visar alla de 50 officiella Jelly Beans-smakerna.

Jelly Beans – Alla smaker

jelly beans smaker
Alla Jelly Beans-smaker, de officiella och goda.

Våra favoritsmaker av Jelly Beans

Enligt oss på Faderligt, och våra barn så klart, så är de här fem de godaste Jelly Beansen:

 1. Lemon Drop
 2. Island Punch
 3. Strawberry Jam
 4. Crushed Pineapple
 5. Tutti Frutti

Smakerna vi och barnen inte gillar

Några av de 50 original-smakerna är dock rätt äckliga, nästan så de skulle passa i Bean Boozled.

 1. Sour Cherry
 2. Sizzling Cinnamon
 3. Cappuccino
 4. Cinnamon
 5. Very Cherry

Jelly Beans äckliga smaker

jelly beans äckliga smaker
Jelly Beans äckliga smaker, femte utgåvan av Bean Boozled.

Paketet med äckliga Jelly Beans, eller Bean Boozled som är det officiella namnet skiljer sig en hel del från de klassiska Jelly Beansen. Paketet innehåller nämligen bönor i 10 olika färger, men med 20 olika smaker. Bönor i samma färg har alltså två olika smaker, en god och en äcklig.

Bean Boozled är tänkt att spelas som ett spel, typ. Man får med en liten bricka med en pil som man kan snurra, lite som snurra flaskan som man lekte på pyjamaspartyn när man var liten. Man snurrar pilen och när den stannar så pekar den på en färg, som man ska äta. Men man vet som sagt inte om det kommer vara en god eller en äcklig böna. Den här typen av Jelly Beans-spel kan vara riktigt kul att överraska barnen med, för ingen vill ju äta en som smakar spya, men någon lär åka dit 😄. Här nedan är smakerna:

Bean Boozled – Alla smaker

bean boozled jelly beans
Boozled Beans som de ofta kallas, femte utgåvans äckliga smaker

Svensk översättning av alla Jelly Beans äckliga smaker

 1. Vit: Kokosnöt ELLER Rutten mjölk.
 2. Beige med röda fläckar: Jordgubb- och banansmoothie ELLER Rutten fisk.
 3. Vit med gula fläckar: Smörpopcorn ELLER Ruttet ägg.
 4. Blå: Blå bärmix ELLER Tandkräm. (är du nervös över äckliga smaker så är det denna du ska välja, för tandkräm smaker ändå bara mint typ)
 5. Orange med röda fläckar: Persika ELLER Spya.
 6. Brun/Lila: Chokladpudding ELLER Hundmat. (Den här är nästan värst enligt oss på redaktionen, för hundmatsdoften hänger liksom kvar typ hela dagen, man stinker hund!).
 7. Ljusgrön med mörkgröna fläckar: Saftigt päron ELLER Snorkråka.
 8. Beige med mörkgula fläckar: Cola-popocorn ELLER Mögelost (ändå två nice smaker enligt oss).
 9. Vit, röd blå, gul: Tutti-frutti ELLER Stinkande strumpor.
 10. Ljusgrön: Lime ELLER Nyklippt gräs.

Bean Boozled – Flaming Five/Fiery Five

bean boozled flaming five
Jelly Beans, Bean Boozled Flaming Five eller Fiery Five.

Fiery Five eller Flaming Five (beroende på vilket land asken kommer ifrån så står det lite olika) är samma koncept som Bean Boozled med äckliga smaker, fast här är det starka bönor, och vissa av dem är riktigt starka.

Även här snurrar du på en bricka och blir tilldelad en böna. Men vi vill varna lite för att de faktiskt är starka på riktigt, så om du är minsta känslig, ta inte de starkaste bönorna, om du inte vill bli stående, gnuggandes yoghurt på tungan i tio minuter 😄.

Vilken Bean Boozled Flaming Five är starkast?

Här är alla Bean Boozled Flaming Five sorterade efter styrka. Ju längre ned på listan, desto starkare:

 1. Sriracha
 2. Jalapeño
 3. Cayenne
 4. Habanero
 5. Carolina Reaper (denna är extremt stark, på riktigt)
jelly beans i butik
En riktigt cool Jelly Beans-station i en Amerikansk godisaffär. Visst vill man prova alla smaker?!

Vilken av de äckliga smakerna tycker du är värst?

Vilken Bean Boozled-smak är värst?

View Results

Loading ... Loading ...

Roa barnen

På tal om att roa barnen så borde du även kolla in de här artiklarna:

Sammanfattningsvis om Jelly Beans-smaker

Det finns massor av olika smaker när det kommer till Jelly Beans, vi har de officiella, klassiska bönorna, de som smakar gott alltså, här finns 50 unika smaker, från Lime och Päron till Piña Colada och Grillad Marshmallow.

Sen har vi äckliga Jelly Beans, de som kommer som ett litet spel, Bean Boozled, där man snurrar på en bricka och blir tilldelad en färg, som kan smaka antingen gott eller väldigt äckligt.

Slutligen så har vi Beam Boozled Fiery Five eller Flaming Five (den heter lite olika beroende på land) där du precis som med de äckliga Jelly Beansen surrar på en bricka och blir tilldelad en färg, men här smakar de inte äckligt, utan de här bönorna är starka, riktigt starka…

Oavsett om du ska köpa de här härliga bönorna som godis till någon, eller som en kul grej, så finns det något som passar. Men kom ihåg, Fiery Five-bönorna är riktigt starka, för starka för många vuxna. Så mata inte barnen med dem.

Föregående artikelTrotsåldern – Hur hanterar man barn i trots? Från 3-års-trots till 10-års-trots
Nästa artikel6 steg för att hantera ilska i ett bråk och inte brusa upp
Jag tror nyckeln till att vara en bra pappa är att försöka hitta ljusglimtarna i vardagen. Det handlar inte om att bara se fram emot de bombastiska eventen, utan om att försöka bygga ett liv där man ser fram emot en tisdag i Februari!