Barnkalas-lekar för alla åldrar!

Lekar på barnkalas är en ovärderlig del av planeringen. Inte bara för att kalaset ska bli kul, utan också eftersom lekarna håller barnen sysselsatta, så de spenderar mindre tid med att springa runt och skrika och kasta popcorn på varandra.

Men att hitta inspiration till ett bra kalas är inte enkelt, särskilt inte efter de första 3-4 gångerna. Så därför har vi på Faderligt så klart skrivit ihop en lista med barnkalas lekar för alla åldrar! Förhoppningsvis kan du hitta något som passar alla barnen som handen i handsken.

20 Lekar på barnkalas

1: Björnen sover

 • Passar bäst för: Barn mellan 3-5 år.

En bra lek för de minsta barnen. Ett barn ligger i mitten och låtsas sova som en björn. De andra barnen går runt i en ring och sjunger sången ”Björnen sover”. När de kommer till slutet och sjunger ”…honom aldrig troooo” så reser sig barnet som sover upp och ska försöka fånga ett av barnen som sjungit. Lite som kull fast med en sång först.

2: Limbo

 • Passar bäst för: Alla åldrar!

En av världens mest fantastiska kalaslekar! Limbo går ut på att två personer håller en pinne och de andra barnen står på ett led och ett efter ett försöker gå under pinnen men utan att huka sig eller ducka, de måste alltså böja ryggen bakåt och hålla balansen för att lyckas. Nuddar man pinnen så åker man ut. För varje runda så sänker man pinnen några centimeter, så ett efter ett kommer barnen att åka ut tills en vinnare står kvar. Alltid lika spännande och kul.

tips på bra kalaslekar

3: Farfars kalsonger

 • Passar bäst för: Barn mellan 5-10 år.

Här är en enkel kalaslek som funkar klockrent som isbrytare i början. Alla barn sitter i en ring och en efter en ställer de sig upp och ställer en fråga till ett annat barn genom att först säga barnets namn och sedan något i stil med: ”Vad åt du till middag idag?” eller ”Vad har du på fötterna?”, oavsett vad frågan är så måste barnet svara: ”Farfars kalsonger”, men göra det utan att skratta. Det är svårare än det låter och funkar som sagt alldeles utmärkt som isbrytare eftersom barnen får öva på varandras namn.

4: Gissa antal i burken

 • Passar bäst för: Barn från 5 år och uppåt.

Ta en stor glasburk och fyll med något som inte är allt för litet. Innan du häller i föremålen så är det viktigt att du räknar dem, för leken går ut på att barnen ska gissa hur många det är som ligger i burken. Barnet vars gissning kommer närmast vinner!

5: Disktrase-race

 • Passar bäst för: Barn från 7 år och uppåt.

En lek du behöver leka utomhus. Dela in barnen i lag och ge varje lag en disktrasa. Sedan ställer du ut en hink med några deciliter vatten i och en tom hink på andra sidan gräsmattan.

Leken går ut på att barnen ska blöta trasan i hinken och vrida ur den i den andra hinken. Målet är alltså att flytta allt vatten från den första hinken till den andra. Det lag som snabbast tömt sin hink, och som även har mest vatten i den andra hinken, vinner.

6: Sockermunken

 • Passar bäst för: Barn mellan 4-8.

En odödlig klassiker. Alla barn får varsin sockrig munk som de ska äta utan att slicka sig runt munnen. Det är sällan de mindre barnen lyckas, men leken är lika kul ändå, alla får ju en god munk.

kalaslekar

7: Tre-bens-lopp

 • Passar bäst för: Barn från 6 år och uppåt.

Para ihop barnen i lag om minst 6 barn i varje lag (denna lek funkar bäst för stora sällskap). Ställ sedan barnen två och två och knyt ihop ”innerbenen” på dem så att de får ”tre ben”. Målet är sedan att i stafettform springa en sträcka i par med tre ben. Det lag vars alla par först sprungit streckan vinner. Hektiskt, kaosartat och garanterade skratt!

8: Skattjakt

 • Passar bäst för: Alla åldrar!

Är kalaset utomhus så är skattjakt alltid en bra kalaslek. Göm små lådor, påsar eller kistor med godis som barnen letar efter. Enkelt, men kul. Om du vill anstränga dig extra mycket så kan du rita skattkartor som barnen får!

9: Reflex-skattjakt

 • Passar bäst för: Barn från 7 år och uppåt.

En variant på skattjakten som passar perfekt när det är riktigt mörkt ute. Sätt ut reflexer där du gömt skatterna och ge sedan barnen ficklampor som de kan använda för att hitta reflexerna. Väldigt kul och spännande!

10: Mörker-kurragömma

 • Passar bäst för: Barn från 7 år och uppåt.

Vanligt kurragömma funkar så klart, men att göra det i ett helt nedsläckt hem är extra spännande och kul. Av alla lekar på barnkalas så är denna utan tvekan den som är mest rolig även för vuxna.

lekar barnkalas tips

11: Kakvissling

 • Passar bäst för: Barn från 6 år och uppåt, de måste ju ha lärt sig att vissla först.

Ställ barnen på ett led, ge dem varsin kaka de ska äta, sen handlar det bara om att vara den första att vissla. Inga konstigheter.

12: Blås den största ballongen

 • Passar bäst för: Barn över 7 år

Den här leken kan vara lite läskig, därför passar den bäst för lite äldre barn. Leken är enkelt och går ut på att alla barn får varsin ballong, målet är att samtidigt blåsa upp sina ballonger, och blåsa dem så stora det går utan att de går sönder. Enkelt, lite läskigt och alltid lika spännande.

kalaslekar stora barn

13: Fiska efter äpplen i vattenbaljan

 • Passar bäst för: Barn från 7 år och uppåt. Det blir svårt om deras mun är för liten, eller om deras tänder inte vuxit ut riktigt.

En klassisk lek där du fyller en balja med vatten och sedan lägger i en handfull äpplen. Målet är att få upp ett äpple genom att bara använda munnen. Händerna håller man bakom ryggen.

14: Charader

 • Passar bäst för: Barn från 5 år och uppåt.

Har du ett gäng barn som inte är rädda för att uppträda för sina vänner så är charader alltid kul, det är ju faktiskt alltid kul även för vuxna.

Leken kräver lite förberedelser eftersom du kommer behöva skriva olika roliga meningar på lappar som barnen sedan ska göra charader av.

15: Blindbock

 • Passar bäst för: Barn från 5 år och uppåt.

Om ni är ute och har en bra och öppen yta så kan blindbock vara riktigt kul! Ett barn får en ögonbindel och ska försöka kulla ett av de andra barnen. När ett barn kullats så byter man roller.

16: Sparka stövel

 • Passar bäst för: Barn från 6 år och uppåt.

Är ni utomhus och har tillgång till ett par stora stövlar så är detta en klockren kalaslek för aktiva barn.

Dra en linje i gräset eller gruset och ställ stövel där. Ett barn i taget går fram till stövel och sätter den på foten. Målet är att sparka stöveln så långt som möjligt! Enkelt och kul.

kalaslekar små barn

17: Hela havet stormar

 • Passar bäst för: Barn från 6 år och uppåt.

För den här leken behöver du kunna spela musik samt ha lika många stolar som det är barn, minus en. Ställ stolarna i en kvadrat med ryggarna mot varandra mitt i rummet. Alla barn står i en ring runt stolarna och börjar gå eller dansa runt stolarna samtidigt som du sätter på musik. När du pausar musiken gäller det att sätta sig på en stol, men det finns som sagt en stol för lite. Det barn som blir utan stol åker ut. Leken är slut när bara en stol och ett barn är sittande.

18: Musikstopp

 • Passar bäst för: Barn från 5 år och uppåt.

Alla barn dansar när du spelar upp musik, men när du pausar musiken så måste alla stå blixt stilla. De som rör sig efter musiken pausats åker ut. Vinnaren är det barn som är ensamt kvar.

19: Ballongstafett

 • Passar bäst för: Barn från 6 år och uppåt.

Dela upp barnen i två eller fler lag. Ställ dem på ett led och bestäm en punkt de ska springa fram till och sedan tillbaka. Ge dem sedan en ballong som de ska ha mellan knäna när de springer. Efter varje slutförd löptur så ger de ballongen till nästa barn i ledet. Det lag där alla deltagare slutfört språngmarschen först vinner.

20: Pictionary

 • Passar bäst för: Barn från 6 år och uppåt.

En odödlig klassiker. Fram med ett stort papper och pennor. Precis som i charader går det ut på att rita det som står på lappen, men så klart utan att skriva några ord. Barnen tävlar i lag och ska gissa vad deras lagkamrat ritar för något.

lekar barnkalas rita gissa

Hur många lekar på barnkalas är lagom?

Det är inte alltid lätt att veta hur många kalaslekar man ska planera. Så låt oss crowd-sourca ett svar genom att svara på frågan nedanför. Med tiden får vi veta vad snittet bland Svenska pappor är!

Hur många lekar brukar ni planera inför kalaset?

View Results

Loading ... Loading ...

Glöm inte pappaskämten

Om du behöver muntra upp barnen, kanske för att något barn skrapat upp knäet eller tappat sin glass, så är det alltid bra att ha lite skämt förberedda. Kolla in vår lista med torra skämt, de går alltid hem, oavsett ålder!

Måste alla lekar vara så tävlingsinriktade?

Många barn har så klart svårt att hantera att man åker ut i vissa lekar. Innebär det att det är fel med konkurrens och tävling? Nej säger jag, verkligen inte. Detta är något alla barn behöver lära sig. Det kan låte hårt och udda, men livet är inte rättvist och om man inte anstränger sig så åker man ibland ut. Det är något som är värt att lära sig. Sen är det ännu viktigare att poängtera att man inte ska vara en dålig vinnare och håna de som åker ut. Det ska vara sjyst spel och god kamratskap, men alla kan inte vinna, och alla kan inte vara bäst.

Nästa artikelOtrohet – Varför är man otrogen? Så bygger ni en stark relation
Få saker har fått mig att växa så mycket som att bli pappa. Jag tror planmässighet och lugn är viktiga karaktärsdrag hos en "lyckad pappa", vad nu en lyckad pappa är... När jag inte försöker hålla mig lugn i kaoset som småbarnsfar så njuter jag gärna av en rökig whisky medan jag tittar på curling.