Stärk banden i släkten och familjen…

När du tänker tillbaka på din egen barndom, är det ofta speciella traditioner som lyser starkast i ditt minne. Dessa speciella tillfällen eller aktiviteter har en unik förmåga att knyta samman en familj, att skapa ett band som sträcker sig över år och decennier. Att skapa och upprätthålla dessa familjetraditioner kan vara en av de mest givande aspekterna av att vara pappa.

Varför är traditioner viktiga?

Så, varför är traditioner viktiga? Traditioner fungerar som ankare, de ger oss en känsla av stabilitet och kontinuitet i en värld där allt ständigt ändras, barn blir äldre, man flyttar o.s.v. De erbjuder oss möjligheten att skapa varaktiga minnen, att ge våra barn en känsla av tillhörighet och identitet. Dessutom kan traditioner, genom att återkomma år efter år, bidra till att skapa en trygghet för våra barn. Hur får man trygga barn? En del av svaret ligger i stabiliteten och kärleken som familjetraditioner kan ge.

hur skapar man familjetraditioner

Hur bidrar traditioner till en bättre sammanhållning och finare relationer i familjen och släkten?

Genom att engagera alla i en gemensam aktivitet, kan familjetraditioner främja kommunikation, förståelse och respekt. De skapar möjligheter för äldre generationer att dela sina erfarenheter och värderingar med de yngre, vilket hjälper till att skapa en starkare känsla av samhörighet.

Olika typer av traditioner

Här är tre olika typer av traditioner som förhoppningsvis kan inspirera dig att komma på nya passande familjetraditioner för din egen familj.

Årstidstraditioner

Årstiderna erbjuder en fantastisk möjlighet att skapa traditioner. Varje säsong kommer med sina egna speciella aktiviteter och upplevelser. Till exempel, du kan skapa en tradition där familjen går ut på en utflykt för att se höstlöven varje år, eller att varje vår samlar familjen ihop för att plantera blommor i trädgården. Varje första snö kan vara en dag för att åka pulka och dricka varm choklad.

Helg- och semestertidstraditioner

Helgdagar och semestertider är redan fyllda med traditioner, men det hindrar inte dig från att lägga till dina egna. Kanske kan du starta en tradition där familjen samlas för att bakar chocolate chip cookies den första helgen i April varje år eller att ni spelar brädspel under vintersolståndet. Jobba gärna med oanvända helgdagar, högtidsdagar och temadagar, som t.ex. vintersolståndet, första meteorologiska vårdagen eller bara sista söndagen i Januari, möjligheterna är oändliga!

roliga traditioner som familj

Händelsebaserade traditioner

Händelsebaserade traditioner kan vara något av det mest meningsfulla. Dessa kan innebära att fira stora familjehändelser, såsom födelsedagar eller examen, på ett unikt och speciellt sätt. Kanske kan du starta en tradition att varje födelsedag får barnet välja en hel dags aktiviteter. Eller kanske kan du skapa en tradition att göra en årlig tidskapsel, där varje familjemedlem lägger till ett objekt eller ett brev för att reflektera över det gångna året.

Hur skapar man egna familjetraditioner?

Etableringen av familjetraditioner är ingen exakt vetenskap. Det kan börja med en enkel aktivitet som alla i familjen tycker om och som man sen bara upprepar varje år. Försök att skapa traditioner som reflekterar din familjs värderingar, intressen och livsstil. Alla idéer är bra idéer, de behöver inte vara grandiosa som Jul och Midsommar, det kan räcka med årlig lekfull tipspromenad för barn. Och glöm inte, var konsekvent och håll fast vid dessa traditioner!

7 Förslag på inspirerande och annorlunda familjetraditioner

För att fördjupa känslan av samhörighet i familjen, är det fantastiskt att skapa egna, unika traditioner. Här är sju idéer som kan inspirera dig till att starta något alldeles speciellt i din egen familj:

 1. Stjärnskådarnatten: Varje år, på en klar kväll, ta med familjen ut för att titta på stjärnor. Packa en picknick med varma drycker och filtar, och spendera kvällen med att uppskatta universums skönhet. Det kan vara en fantastisk tid att prata om drömmar, framtidsmål, eller bara dela historier under himlavalvet.
 2. Hemliga brev-dagen: Inför en tradition där varje medlem i familjen skriver ett hemligt brev till en annan familjemedlem, som sedan blir läst vid ett särskilt tillfälle. Det kan vara på någons födelsedag, eller kanske på familjens årliga hemliga brev-dag!
 3. Tidskapsel för Familjen: Skapa en årlig tidskapsel där varje medlem av familjen bidrar med en sak som representerar deras år. Det kan vara bilder, små föremål eller brev. Stäng kapseln och öppna den först om 5 år. Det blir en fantastisk resa genom tiden och en fin påminnelse om vart vi har varit och hur långt vi har kommit.
 4. Måltidsbytardagen: Låt barnen och föräldrarna byta platser för en dag. Barnen planerar och lagar middagen (med lite hjälp om nödvändigt), medan föräldrarna deltar i barnens aktiviteter. Det är en rolig och kreativ dag där roller växlas, vilket kan skapa både förståelse och massor av skratt.
 5. Familjens berättarkväll: En gång i månaden, ha en berättarkväll där varje medlem får berätta en historia. Det kan vara en verklig händelse, en fantasi, eller kanske ett familjeminne. Detta uppmuntrar kommunikation, lyssnande färdigheter och fantasi.
 6. Familjens filmdag: Varje månad kan ni avsätta en kväll för att se en film tillsammans. Välj en film att titta på tillsammans. Rotera gärna vem som väljer film, och försök ha ett tema, kanske ”Min viktigaste film från min uppväxt” eller ”En film jag tycker alla borde se”. Och på tal om det, har du koll på vilken ordning man bör se Star Wars egentligen?
 7. Årliga familjens kreativa utmaningar: Vare sig det är en talangshow, en konstutställning, eller en uppfinningsdag, kan du uppmuntra varje familjemedlem att dela sina talanger och kreativa förmågor. Detta kan stärka varje individs självförtroende och skapa en djupare förståelse och uppskattning för varandra.

Oavsett vilka traditioner ni väljer att skapa, minns att det viktigaste är att ni har roligt tillsammans. Traditionerna ska tjäna er, och inte tvärtom. Lyssna på vad din familj tycker är roligt, och var öppen för att justera och förändra traditionerna efter hand. Det är trots allt er gemensamma resa ni skapar.

nya familjetraditioner

Har ni några unika familjetraditioner?

Har er familj några unika traditioner? (ej jul, påsk, midsommar etc.)

View Results

Loading ... Loading ...

Sammanfattningsvis om familjetraditioner

Familjetraditioner är inte bara roliga aktiviteter att göra tillsammans. De spelar en väsentlig roll för att stärka familjebanden, skapa fina relationer och bygga ett starkt familjeidentitet.

Här är de huvudpunkter du bör komma ihåg:

 • Familjetraditioner ger en känsla av tillhörighet och stabilitet.
 • De skapar gemensamma minnen, stärker familjeband och bidrar till att forma vår identitet.
 • Traditioner främjar kommunikation, förståelse och respekt inom familjen.
 • Det är inte svårt att etablera egna familjetraditioner. Börja med en enkel aktivitet som alla tycker om, och håll fast vid det.
 • Några unika traditioner kan inkludera tidskapsel-dagen, månadens berättelse, årligt kakbak, matlagningskvällar, film- och snackskvällar eller årlig fotodag.

Oavsett hur stora eller små dessa traditioner är, har de kraften att skapa minnen och ge en känsla av stabilitet och tillhörighet i en snabbt föränderlig värld. Så, kanske är det dags att du skapar några unika traditioner i din familj?

Föregående artikelHur får man till en bra morgonrutin för barn? 4 Knep och tips!
Nästa artikelSyskonbråk och syskonrivalitet – Så hanterar du det bäst
Jag tror nyckeln till att vara en bra pappa är att försöka hitta ljusglimtarna i vardagen. Det handlar inte om att bara se fram emot de bombastiska eventen, utan om att försöka bygga ett liv där man ser fram emot en tisdag i Februari!