Tipsen som gör kalaset oförglömligt…

Att planera ett barnkalas kan ibland kännas som en överväldigande uppgift. Det finns så mycket att tänka på – teman, mat, aktiviteter, och mer. Men med rätt förberedelser kan du skapa ett minnesvärt barnkalas, utan att bränna ut dig fullständigt. Och det är precis vad den här guiden handlar om: våra bästa barnkalas-tips!

Tema – Tidlösa teman för ett barnkalas

Fördelarna med att ha ett tema för barnkalaset är många. Ett genomgående tema ger inte bara festen en tydlig riktning, utan det förenklar också planeringen avsevärt. När du har ett tema att utgå ifrån blir det lättare att välja dekorationer, planera lekar och bestämma vilken typ av mat som ska serveras. Här är fem tidlösa teman som alltid funkar:

 1. Djungel: Med djungeltemat kan du skapa en spännande och äventyrlig atmosfär.
 2. Prinsessa: Detta tema är perfekt för små prinsessor som älskar sagovärlden.
 3. Rymden: Uppmuntra till vetenskapligt tänkande med ett rymdtema.
 4. Superhjältar: Låt barnen klä ut sig till deras favoritsuperhjältar för en dag av actionfyllda lekar.
 5. Pirater: Skapa en dag av skattjakter och äventyr med ett pirattema.

För mer inspiration till teman kan du besöka ”Partyhallen” där de har ett stort utbud av festartiklar för alla typer av teman.

Pynt – Tips och idéer

Pynt är det som verkligen kan få ditt tema att komma till liv. Några idéer inkluderar ballonger i temats färger, temadekorerade tallrikar och servetter, och kanske även en pinata fylld med godis. Du kan också skapa en välkomstbanner med barnets namn och tema för kalaset.

tips planera kalas

Snacks och mat

När det kommer till mat och snacks på barnkalas finns det ingen unison sanning, allt som är gott funkar liksom, men det är ju inte mycket till hjälp, så här är tre konkreta tips på passande snacks och tre tips på mat som funkar i alla lägen.

Smaskiga snacks till barnkalaset

 1. Fräsch frukt: För ett hälsosamt snacks, prova att servera frukt i roliga former. Melon kan skäras ut med kakformar för att passa ditt tema, eller du kan skapa fruktsallad på pinne för en färgglad och nyttig behandling.
 2. Popcorn: Ett annat bra snacks för barnkalaset är popcorn. Du kan hålla det klassiskt med bara salt, eller varför inte prova karamelliserade popcorn för en söt överraskning?
 3. Småkakor med tema: Hemmagjorda eller butiksköpta småkakor kan enkelt anpassas till ditt tema med hjälp av glasyr och strössel. Det är inte bara gott, men också ett visuellt lockande tillskott till ditt snackbord.

Mättande mat för hungriga små magar

 1. Tema-mackor: En klassiker för barnkalas, mackor är enkla att göra och kan anpassas till nästan alla kostrestriktioner. Med hjälp av formar kan du skära ut dem för att passa ditt tema.
 2. Minipizzor: Låt barnen göra sina egna minipizzor! Allt du behöver är minipizzabottnar, tomatsås, ost och några olika toppings. Barnen kommer att älska att skapa sin egen mat.
 3. Grönsaksstavar och dipp: Ett hälsosamt alternativ som också är mättande. Servera olika sorters grönsaker med en mild dipp, till exempel hummus eller en yoghurtbaserad dipp.

Ska man ha både mat och snacks eller bara snacks?

Att välja mellan att ha både mat och snacks eller bara snacks på ditt barnkalas handlar mest om vilken tid på dagen kalaset äger rum. Om du har kalaset under lunch- eller middagstid, förväntas du troligen att servera en form av måltid. Men om kalaset är mitt på förmiddagen eller sent på eftermiddagen, kanske du kan komma undan med att bara servera snacks.

Fördelarna med att servera både mat och snacks är att du kan se till att barnen får något näringsrikt att äta, om du bara serverar snacks kan barnen snabbt bli sockerhöga och sedan krascha.

tips planera kalas

Aktiviteter – Lekar, tävlingar och roliga aktiviteter

Barnkalas är synonymt med glädje, skratt och lek. Därför vill du så klart ha ett gäng roliga aktiviteter och lekar som passar på kalas planerade. Här är tre tips som kan bli stora hits på barnkalaset.

1. Skattjakt

Barn älskar att lösa gåtor och upptäcka gömda skatter. Skattjakt kan vara otroligt spännande för barnen, särskilt om du kan anpassa den till kalasets tema. Till exempel, om du har ett pirattema, kan du skapa en karta med ledtrådar för att hitta ”den försvunna piratskatten”. Skattjakten kan vara så enkel eller så komplicerad som du tror passar barnens ålder och förmåga. Kanske behöver de hitta olika ”nycklar” runt om i huset eller trädgården som leder dem till skatten.

På tal om skattjakt, kolla även in vår lista med gåtor för barn.

2. Dansstopp

Barn älskar att dansa och röra på sig, så varför inte organisera en lek av ”dansstopp”? Spela deras favoritmusik och låt dem dansa loss. När musiken stannar, ska alla frysa på plats. Den som rör sig är ute. Fortsätt tills det bara är en dansare kvar. Detta är inte bara ett roligt sätt för barnen att uttrycka sig själva, men det hjälper också till att bränna av en del av den energi de kommer att ha efter att ha ätit kalassnacks!

3. Tipsrunda

En annan rolig aktivitet är att ha en ”tipspromenad för barn”. Barnen går en runda och svarar på olika frågor. Dessa kan vara allmänna kunskapsfrågor, eller kanske frågor som är relaterade till kalasets tema. Detta är inte bara roligt, men också ett bra sätt för barnen att lära sig något nytt. Dessutom, att gå runt för att hitta frågorna kan hjälpa till att bränna av lite energi.

Vill du ha fler tips så kolla in vår stora guide: Lekar på barnkalas!. Och glöm heller inte din plikt som pappa, att smyga in några ”tråkiga skämt” skämt här och där i klassisk pappastil.

Glöm inte kolla upp allergier!

Ett sista tips är att inte glömma bort att ta kontakt med alla föräldrar och dubbelkolla barnens allergier. Det blir ju så oerhört sorgligt om något barn blir sittande med en torr kaka medan de andra frossar i tårta. Ta hänsyn till allergierna så alla kan få känna sig inkluderade.

tips planera kalas barn

Sammanfattningsvis om alla dessa barnkalas-tips

När det är dags att planera barnkalas så är det här min rekommenderade metod, för att göra det så enkelt som möjligt för dig själv:

 1. Välj ett tema
 2. Köp pynt
 3. Gör eller köp mat och snacks som går ihop med temat
 4. Välj lekar och aktiviteter som hänger ihop med temat

Om du följer den mallen så kommer du automatiskt att lägga upp en plan som är enkel att följa. Du börjar med tema, vilket smalnar av alla andra följande uppgifter, det blir t.ex. lättare att välja mellan alla tänkbara snacks när du vet temat, på samma sätt blir det lättare att välja lekar när du har både tema och pynt på plats, för du kanske lyckades hitta en ascool pirat-piñata som pynt, och då har du ju redan en aktivitet klar.

Glöm dock inte att ta reda på vilka allergier som gäller, så att inget barn känner sig utanför.

Att planera ett barnkalas behöver inte vara stressande. Med lite förberedelse och genomtänkta beslut kan du skapa ett roligt och minnesvärt kalas som barnen kommer att älska. Lycka till!

Föregående artikelInför förskolestart – Förberedelser, kläder och annat bra
Nästa artikelVälkommen till faderskapet – En nybliven pappas guide till ett lyckat liv
Jag tror nyckeln till att vara en bra pappa är att försöka hitta ljusglimtarna i vardagen. Det handlar inte om att bara se fram emot de bombastiska eventen, utan om att försöka bygga ett liv där man ser fram emot en tisdag i Februari!