Betalt samarbete tillsammans med Göta Energi.

Låt oss hjälpa dig med frågan om rörligt eller fast elpris…

El är något vi alla behöver betala för, och vi måste betala det månad ut och månad in. Den här typen av löpande och oundvikliga kostnader är extra viktiga att ha koll på och att välja fram ett bra avtal för. Om du kan få en Thailandsresa 2000kr billigare eller inte kommer inte göra särskilt stor skillnad på lång sikt, men om du kan ser till att ha bästa möjliga avtal för el, försäkringar och andra löpande kostnader så gör det stor skillnad för din hushållsekonomi.

I den här guiden tittar vi närmare på vad som är mest förmånligt, rörligt eller fast elpris.

Historisk jämförelse mellan fast eller rörligt elpris

I grafen nedan har man med data från statistiska centralbyrån jämfört genomsnittspriset på fasta elavtal på 1 år med genomsnittspriset på rörliga elavtal de senaste 16 åren.

Vi ser tydligt att man oftast betalar mindre om man har ett rörligt elavtal. Det finns dock perioder under de senaste 16 åren där ett fast elavtal har lönat sig, men i långa loppet så har ett rörligt elavtal varit billigare.

fast eller rörligt elpris elavtal
Bildkälla: energimarknadsbyran.se

Det finns också flexibla elavtal

Det finns även elavtal som är en mix mellan rörligt och fast, där man låser kostnaden vissa perioder på året och har den löpande under andra perioder. Ett exempel på detta är avtalet Vintertrygg från Göta energi. Vill du ha detaljer och priser för denna typ av avtal så kan du läsa mer på Göta energis hemsida, där kan du även enkelt teckna elavtal, både fasta, rörliga och flexibla.

När kan ett fast elavtal vara bättre?

Även om men under de senaste 16 åren skulle ha sparat pengar på att ha ett rörligt elavtal så kan det vara fördelaktigt att välja ett fast elpris om du har en ansträngd ekonomi där du inte vet hur mycket du kommer tjäna varje månad. I de fall dina intäkter är ovissa så kan det vara både skönt och rimligt att åtminstone veta exakt vad dina fasta utgifter är varje månad.

När kan ett rörligt elavtal vara bättre?

Historiskt sett är det billigare att välja ett rörligt elavtal. Har du en stabil hushållsekonomi bör du därför välja ett rörligt elavtal.

fast eller rörligt elpris

Varför är det dyrare med fast elavtal?

Anledningen till att ett fast elpris är dyrare är för att företaget tar en risk genom att låsa kostnaden du kommer ha. Om deras kostnad för att köpa in elen ökar av olika anledningar så kommer de att ha en lägre marginal på ditt elavtal, eftersom ditt pris inte kan förändras, trots att de själva betalar mer för elen. Denna risk innebär att du får en högre fast kostnad för ditt elavtal, så att företaget får en säkerhet i fall elpriserna plötsligt går upp.

Avslutningsvis om rörligt eller fast elpris

Historiskt sett så har ett rörligt elavtal varit billigare än ett fast elavtal (data från statistiska centralbyrån). Men om du har en ansträngd ekonomi där du måste ha koll på dina utgifter varje månad så kan det vara fördelaktigt att välja ett fast elavtal, så att du kan planera din ekonomi.

Föregående artikelTidiga graviditetstecken – 16 Extremt tidiga tecken på graviditet
Nästa artikelVilka försäkringar bör man ha? – En enkel och tydlig guide!
Jag tror nyckeln till att vara en bra pappa är att försöka hitta ljusglimtarna i vardagen. Det handlar inte om att bara se fram emot de bombastiska eventen, utan om att försöka bygga ett liv där man ser fram emot en tisdag i Februari!