Håll utkik efter dessa symptom om ni misstänker graviditet…

Känner sig din sambo lite annorlunda? Är hon extra trött? Misstänker ni att hon skulle kunna vara gravid, men det är för tidigt att testa än? Perfekt, då är den här listan skapad helt och hållet för er och er situation. Dessa 16 extremt tidiga graviditetstecken kan hjälpa er smalna av ert sökande och avgöra om det är dags att gå och köpa ett graviditetstest eller bara stanna hemma från jobbet några dagar.

Här är alla 16 tidiga graviditetstecken

 1. Utebliven mens
 2. Ömmande bröst
 3. Flytningar
 4. Illamående
 5. Trötthet
 6. Nidblödning
 7. Humörsvängningar
 8. Magont
 9. Saker smakar illa
 10. Metallsmak i munnen
 11. Känsligt luktsinne
 12. Ökad kissnödighet
 13. Yrsel
 14. Förstoppad eller lös i magen
 15. Svullen mage
 16. Cravings

Här nedanför följer mer detaljerad beskrivningar av alla dessa 16 tidiga graviditetstecken.

1: Utebliven mens

Vi börjar med det mest självklara. Har mensen uteblivit eller är sen? Då kan det vara läge att köpa ett graviditetstest.

2: Ömmande bröst

Att brösten ömmar är ett av de vanligaste av alla tidiga graviditetstecken. Det är också vanligt att vårtgården blir mörkare och att blodådror på brösten blir mer synliga.

3: Flytningar

Hormonet östrogen ökar i kroppen när du är gravid, vilket ibland kan leda till en ökad mängd flytningar.

4: Illamående

Det är vanligt att man är illamående på morgonen i början av graviditeten. Detta brukar avta efter ungefär 3 månader.

tidiga gravidsymptom

5: Trötthet

När du blir gravid så ökar hormonerna i kroppen, vilket ofta leder till att man känner sig väldigt trött, hela dagarna. Detta tidiga gravidsymptom brukar ofta avta efter någon månad.

6: Nidblödning

En nidblödning sker när ett befruktat ägg fäster i livmoderväggen. Dessa små blödningar brukar komma någon dag innan du egentligen skulle haft mens. Det kan vara vanligt att missta detta tidiga graviditetstecken för mensen, och på så sätt gå flera veckor utan att veta om att man är gravid. Håll därför utkik efter andra symptom i denna lista.

7: Humörsvängningar

Alla har vi hört, och kanske också känt på, gravida kvinnors humörsvängningar. Ena stunden är de glada som en hundvalp och i nästa stund är de som ett åskmoln. Det är också vanligt att man tidigt i graviditeten har betydligt närmare till gråt, något så alldagligt som en ekorre kan få tårarna att rinna.

8: Magont

När man blir gravid så växer livmodern, detta leder ofta till en molande smärta i magen som påminner om mensvärk.

Detta är inget allvarligt symptom i de flesta fall, men det kan också vara ett tecken på utomkvedshavandeskap, så kontakta läkare om ni är oroliga.

Extremt tidiga tecken på graviditet

9: Saker smakar illa

Av alla extremt tidiga tecken på graviditet är detta ett av de mest intressanta. På grund av alla hormoner som bubblar i kroppen så kan din smak förändras. Du kan tycka att kyckling smakar papper eller kaffe smakar hemskt, trots att du för någon dag sedan älskade båda de sakerna. Detta gravidsymptom brukar avta relativt tidigt i graviditeten.

10: Metallsmak i munnen

Precis som nämnt ovan så kan alla gravidhormoner påverka din smak. Detta kan ibland yttra sig som metallsmak i munnen.

11: Känsligt luktsinne

Precis som med smaken så kan luktsinnet påverkas av alla gravidhormoner. Detta brukar oftast visa sig i form av att du blir känsligare för dofter. Det är vanligt att tycka att folk luktar illa eller att bussen eller tunnelbanan stinker, även fast du inte tyckt det tidigare.

Av alla extremt tidiga tecken på graviditet så är detta en av de enklare att upptäcka, just eftersom det märks så tydligt.

12: Ökad kissnödighet

När du är gravid så producerar kroppen mer urin. Att kissa oftare, både på dagen och på natten är därför ett av de vanligare av alla tidiga graviditetstecken.

13: Yrsel

Det är vanligt att man känner sig yr eller svimfärdig i tidigt i graviditeten. Detta beror oftast på lågt blodtryck.

14: Förstoppad eller lös i magen

När man är gravid så producerar kroppen extra mycket av hormonet; ”progesteron”, vilket i sin tur ’omvandlas’ till östrogen och testosteron. Detta hormon kan också leda till att man bli antingen förstoppad eller lös i magen, det skiljer sig från person till person.

gravidtecken tidiga

15: Svullen mage

Den ökade produktionen av progesteron (se punkt 14) leder ofta till att magen svullnar upp. Detta är inte alltid i kombination med att man blir förstoppad eller lös i magen.

16: Cravings

Ett av de mest omtalade av alla tidiga graviditetstecken är cravings. Märker du att din sambo helt plötsligt är extremt sugen på otippade saker så kan det vara läge att köpa ett graviditetstest.

Böcker om graviditeten

Att vänta barn är en fantastisk upplevelse, men den kan så klart även vara skrämmande. Därför rekommenderar vi på Faderligt att alla förstagångsföräldrar läser på om graviditeten och de olika faserna ni kommer gå igenom tillsammans. Detta gör det lättare att stötta din partner och mer förberedd på eventuella problem.

Böcker om graviditeten hittar du på Bokus.se/Gravid.

Tänk på namn?

Om du sitter och läser på om extremt tidiga tecken på graviditet så kan det så klart kännas lite tidigt att fundera på namn, men det är alltid kul med namn och det skadar inte att var väl förberedd. Kolla in alla våra olika guider och listor med barnnamn för inspiration.

Avslutningsvis om tidiga graviditetstecken

Det finns en lång rad tidiga graviditetstecken som är bra att känna till. Märker du och din sambo att hon uppvisar något eller några av dessa så kan det vara värt att testa sig.

Även om många av dessa gravidtecken är ganska tydliga så är det säkraste sättet att ta reda på om din partner är gravid att köpa ett graviditetstest, och självklart att diskutera det tillsammans.

Föregående artikelFornnordiska namn – 174 Namn för både flickor och pojkar
Nästa artikelRörligt eller fast elpris, vad är billigast och vad är bäst?
Jag tror nyckeln till att vara en bra pappa är att försöka hitta ljusglimtarna i vardagen. Det handlar inte om att bara se fram emot de bombastiska eventen, utan om att försöka bygga ett liv där man ser fram emot en tisdag i Februari!