Vilka försäkringar behöver man egentligen???

Det finns en lång rad olika försäkringar att välja bland, särskilt för barnfamiljer. I den här guiden tittar vi på alla olika försäkringar som som är relevanta för de flesta privatpersoner, och besvarar frågan; ”Vilka försäkringar behöver man?

Guiden innehåller länkar ut till Insplanet.com och Compricer.se, två tjänster där du enkelt kan jämföra försäkringsbolag med varandra, något alla bör göra oasvett vilken typ av försäkring man planerar att teckna, detta eftersom det finns mycket pengar att spara på försäkringar och för att villkoren skiljer sig en hel del mellan försäkringsbolagen. Så jämför, och se till att välja det bästa försäkringsbolaget för dig.

Vilka försäkringar bör man ha?

De flesta barnfamiljer bör ha följande försäkringar:

 1. Trafikförsäkring
 2. Hemförsäkring
 3. Barnförsäkring

Dessa tre försäkringar är rekommenderade för alla barnfamiljer. Sedan finns det en lång rad försäkringar som kan vara bra att ha, eller är starkt rekommenderade i vissa fall, t.ex. djurförsäkringar, extra reseförsäkringar m.m. Mer om dessa längre ned i guiden.

1: Trafikförsäkring

Det är krav enligt lag att ha en trafikförsäkring om man äger ett fordon som är påställt. Äger ni ett fordon så är denna försäkring inte frivillig. Syftet med detta är att ingen som råkar ut för en olycka i trafiken ska vara utan ersättning, oavsett fotgängare, bilist, cyklist eller annan trafikant.

Det är viktigt att du är medveten om att en trafikförsäkring endast täcker skador på andras fordon, inte ditt eget. Vill du ha skydd även för detta så behöver du teckna en halvförsäkring eller en helförsäkring, där helförsäkring är det som rekommenderas.

 • Jämför bilförsäkringar på Insplanet.
 • Jämför bilförsäkringar på Compricer.

vad för försäkringar bör man ha

2: Hemförsäkring

Hemförsäkringen är den viktigaste av era försäkringar, detta eftersom den ger ett grundläggande skydd mot en lång rad olika saker. Trots att det heter hemförsäkring så ger den även ett skydd mot vissa saker som kan hända utanför hemmet. Ett exempel på detta är det faktum att hemförsäkringen innehåller ett reseskydd för resor upp till 45-60 dagar.

Hemförsäkringen innehåller följande skydd:

 • Egendomsskydd – Täcker skador på saker du äger, oavsett om de ligger i källaren, vardagsrummet eller om du har dem i fickan när du är ute på stan.
 • Personskydd – Täcker dig som person samt alla som är folkbokförda på din adress, vilket kan vara sambo, barn, mor- och farföräldrar och inneboende.
 • Reseskydd – Täcker olyckor, sjukdom och överfall när ni är ute och reser. Reseskyddet gäller i 45-60 dagar, ska ni resa längre än så behövs en extra reseförsäkring.

Glöm inte att uppdatera din adress hos försäkringsbolaget om du flyttar, och glöm heller inte att teckna en hemförsäkring för ditt barn när hen flyttar hemifrån.

 • Jämför hemförsäkringar på Insplanet.
 • Jämför hemförsäkringar på Compricer.

3: Barnförsäkring

Barn är försäkrade via förskola och skola, men de försäkringarna täcker oftast bara olycksfall som sker under skoltid. Därför är det rekommenderat att teckna en extra barnförsäkring.

Det är extremt viktigt att man göra detta direkt efter att barnet har fötts, eftersom försäkringen inte täcker någon form av olycka, sjukdom eller funktionsnedsättning som upptäcks innan försäkringen tecknats. Man kan alltså inte upptäcka en skada eller funktionsnedsättning och efter det teckna försäkringen, eftersom man behöver fylla i en hälsodeklaration vid tecknandet av försäkringen.

Försäkringen ger i vissa fall (skiljer mellan försäkringsbolag, så var noga med att jämföra) ersättning vid neuropsykiatriska störningar och beteendestörningar som ADHD, Aspergers och diverse ångest-syndrom. Var noga med att kolla upp om detta täcks innan ni tecknar en barnförsäkring.

 • Jämför barnförsäkringar på Insplanet.
 • Jämför barnförsäkringar på Compricer.

vad behöver man för försäkringar barn

Jämför allltid innan du tecknar!

Nu för tiden finns det väldigt många olika försäkringsbolag, och villkoren för deras försäkringar skiljer sig ofta åt. Därför är det viktigt att du jämför olika bolag med varandra, även om deras försäkringar har samma namn så kan villkoren skilja sig åt. Priser skiljer sig så klart också, och löpande kostnader som försäkringar och elpriser blir stora summor i längden.

Men låt någon annan göra jobbet

Det är som sagt viktigt att jämföra försäkringar och försäkringsbolag innan du väljer, men ödsla inte din egen tid på att läsa igenom försäkringsvillkor i flera timmar, utan låt istället tjänster som Insplanet.com och Compricer.se göra jobbet, det är ju därför de finns, för att du ska spara tid.

 • Till Insplanet.com
 • Till Compricer.se

Vilka försäkringar finns det?

Här nedanför tittar vi närmare på alla de olika typerna av försäkringar som är mer eller mindre relevanta för de flesta privatpersoner. Vi har delat in dem i ”Försäkringar du måste ha enligt lag”, ”Nödvändiga försäkringar”, ”Bra att ha” och ”Kanske relevanta försäkringar”.

Försäkringar du måste ha enligt lag

Försäkringarna som du måste ha enligt lag.

Trafikförsäkring

Äger ni ett fordon som är i bruk så är det krav att ha en trafikförsäkring. Detta för att ingen som vistas i trafiken ska vara utan ersättning om olyckan är framme.

Nödvändiga försäkringar

Försäkringar som är nödvändiga för de allra flesta.

Hemförsäkring

Hemförsäkringen ger ett grundläggande skydd mot en lång rad olika saker. Alla hemförsäkringar ger skydd inom följande områden: Egendomsskydd, Personskydd och Reseskydd.

Barnförsäkring

De flesta föräldrar väljer att teckna en extra barnförsäkring som ger ersättning vid olycka, sjukdom eller funktionsnedsättning. Det är extremt viktigt att teckna barnförsäkringen direkt efter förlossningen, eftersom försäkringen inte täcker någon olycka, skada eller funktionsnedsättning som upptäcks innan försäkringen tecknats.

vad ska man ha för försäkringar

Bra att ha

Försäkringarna som är bra att ha, och i vissa fall nödvändiga.

Reseförsäkring

I alla hemförsäkringar ingår ett reseskydd som är aktivt i 45-60 dagar (skiljer sig mellan försäkringsbolagen), så åker ni på en kortare, eller snarare normallång resa så behövs ingen extra reseförsäkring. Men för längre resor är det viktigt att ni antingen förlänger hemförsäkringens reseskydd eller tecknar en extra reseförsäkring innan resans start. Annars är risken att ni är oförsäkrade utomlands, något som kan bli oerhört dyrt om olyckan är framme.

 • Jämför Reseförsäkringar på Insplanet.
 • Jämför Reseförsäkringar på Compricer.

Djurförsäkring

Många barnfamiljer har husdjur, det är en naturlig del av att växa upp. Beroende på vilken typ av djur ni har så är den försäkringen olika viktig. Äger ni en häst är det självklart att den behöver försäkras, men har ni ett marsvin eller en katt är det inte lika självklart. Allt handlar om vilken relation ni har till djuret och hur ni kommer agera om en olycka sker. Om ni kan tänka er avliva djuret om det blir sjukt eller allvarligt skadat så innebär det sällan några stora kostnader. Sjukvård och operationer för djur är däremot mycket kostsamt, och då kan en djurförsäkring vara ett bra val.

Olycksfallsförsäkring

Din hemförsäkring täcker skador och olyckor, men en extra olycksfallsförsäkring ger ett bättre skydd, men till ett högre pris så klart. Beroende på hur ni lever era liv så kan det vara värt att teckna en olycksfallsförsäkring.

Jämför olycksfallsförsäkringar på Insplanet.

Jämför olycksfallsförsäkringar på Compricer.

Inkomstförsäkring

Så länge ni är med i akassan så får ni ersättning därifrån om någon av er skulle bli arbetslösa. Men akassan ersätter bara en lön upp till ca 25.000kr. Är ni höginkomsttagare så är en inkomstförsäkring därför ett bra extra skydd vid arbetslöshet.

Tänk dock på att en inkomstförsäkringar ofta har en lång karenstid, alltså den tid ni måste ha betalat för försäkringen innan den kan aktiveras vid arbetslöshet. Ibland är karenstiden så lång som 12 månader, vilket betyder att om du blir arbetslös 6 månader efter att du tecknat inkomstförsäkringen så får du ingen extra ersättning förrän 6 månader senare.

Livförsäkring

Det är vanligt att föräldrar tecknar livförsäkring för att försäkra sig om att deras barn inte drabbas både emotionellt och ekonomiskt om deras föräldrar går bort. Detta är inte ett krav på något sätt men ett klokt beslut om man har råd med det.

Jämför livförsäkringar på Insplanet.

Jämför livförsäkringar på Compricer.

vilka försäkringar behöver man

Kanske relevanta försäkringar

Försäkringarna som eventuellt kan vara relevanta för er.

Sjukvårdsförsäkring

Det går att teckna en extra sjukvårdsförsäkring för att få vård snabbare och på ett mer flexibelt sätt. Men detta är ofta mycket kostsamt och de flesta som har denna typ av försäkring har det via sin arbetsgivare.

Produktförsäkringar

I din hemförsäkring ingår skydd av produkter. Detta skydd ger dig ersättning om till exempel din telefon går sönder. Den stora skillnaden mellan en extra produktförsäkring och det skydds om finns i hemförsäkringen är att hemförsäkringen innebär en värdeminskning och en självrisk som oftast ligger på 1500kr. En produktförsäkring kan ibland vara helt utan värdeminskning och dessutom ha en väldig låg självrisk. Men den totala summan du betalar för produktförsäkringen kan ibland uppgå till mer än kostnaden för självrisken, eller en ny produkt. Så ta en extra titt på detta innan du väljer att teckna en produktförsäkring.

Avbeställningsskydd

Alla företag som säljer någon form av resa eller boende erbjuder skydd vid avbeställning. Det innebär att du kan avboka din resa tätt inpå och ändå få pengarna tillbaka. Detta är dock något som ingår i de flesta betalkort. Så innan du funderar på att teckna ett avbeställningsskydd bör du kolla upp vad som gäller för din kortutgivare, t.ex. Visa, Mastercard och American Express.

vilka försäkringar bör man ha som privatperson

Sammanfattningsvis om försäkringarna du bör ha

Om vi ska sammanfatta allt detta, och vårt svar på frågan: ”Vilka försäkringar behöver man?” så ser det ut på följande sätt.

De flesta barnfamiljer bör ha följande försäkringar:

 1. Trafikförsäkring
 2. Hemförsäkring
 3. Barnförsäkring

Rekommenderade tillval

Är ni en barnfamilj som har husdjur så kan det även vara klokt att teckna en djuförsäkring, då operationer och vård av djur är mycket kostsamt.

Ska ni ut på en lång resa, längre än 45 dagar, så är det viktigt att förlänga reseskyddet via hemförsäkringen eller teckna en extra reseförsäkring.

Är ni höginkomsttagare kan det vara klokt att teckna en inkomstförsäkring, eftersom a-kassan endast ger ersättning av lön upp till ca 25.000kr. Tjänar ni mer än så är en inkomstförsäkring väldigt behändig.

Glöm inte att jämföra!

Innan du tecknar en försäkring, oavsett typ, så bör du alltid jämföra olika försäkringsbolag. Detta gör du enklast via siter som Insplanet.com och Compricer.se.

Slutligen vill vi tillägga att allt i den här guiden är rekommendationer och tips, inte professionellt rådgivning. Du behöver självklart fatta dina egna beslut.

Föregående artikelRörligt eller fast elpris, vad är billigast och vad är bäst?
Nästa artikelLapilap Lap – Så pratar du med ditt barn om detta internetfenomen
Jag tror nyckeln till att vara en bra pappa är att försöka hitta ljusglimtarna i vardagen. Det handlar inte om att bara se fram emot de bombastiska eventen, utan om att försöka bygga ett liv där man ser fram emot en tisdag i Februari!