Använd den där gräsplätten till att lösa dina problem…

När barnen blir lite större så är det naturligt att ge dem lite extra utrymme. Men långt ifrån alla har lyxen i form av rum som står tomma i huset. Oftast är det tvärtom, att man har ont om både boende-yta och förvaring. Men något många med hus faktiskt har är en liten gräsplätt på tomten. En yta där man enkelt kan ställa ditt ett nyckelfärdigt litet hus som inte ens kräver bygglov! Detta kallas för ett attefallshus och kan kanske vara den perfekta lösningen för just er familj.

Huset fullt, flytta ut barnen på tomten

Har du en gräsplätt på 30 kvadratmeter till övers? Ja mer än så behöver du inte för att få plats med ett riktigt fint attefallshus.

De lagar och regler som reglerar attefallshus är rätt enkel och tydlig. Ett attefallshus får vara 30 kvadratmeter stort och ha 4 meter i nockhöjd. Du får inte placera det närmare än 4.5 meter från tomtgräns, om du inte kommer överens med din granne så klart.

Numera är det vanligast att bygga ett Attefallhus genom att köpa det nyckelfärdigt i färdiga moduler som transporteras med lastbil och lyfts in på tomten med kran.

attefallshus isolde
Modell: ”Isolde”, från Modulhus.se

Attefallshus eller bygg ut?

Om du har ont om utrymme och inga planer på att flytta till något större så har du helt enkelt två val. Du kan köpa till ett attefallshus, eller bygga ut din befintliga bostad.

Bygga ut

Fördelarna med att bygga ut är att det troligtvis blir enklare med vatten, el och avlopp, som du redan har ordat i huset. En annan fördel kan vara billigare uppvärmning, eftersom du inte behöver värma upp ytterligare en byggnad.

Attefallshus

Fördelarna med att sätta dit ett attefallshus är att du garanterat ökar värdet på hus och tomt betydligt mycket mer än om du bygger ut. Detta eftersom ditt boende blir mer flexibelt och användbart för fler. En annan fördel är att när barnen väl flyttat ut så har du ett helt hus redo att användas. Det funkar perfekt som gästboende när vänner och släkt kommer och hälsar på. Dina gäster får ett helt eget boende de kan känna sig bekväma i. Ytterligare en fördel är att du enkelt kan hyra ut ditt attefallshus när barnen väl flyttat hemifrån. Bor du i en populär storstad så kan det innebära pengar motsvarande en riktigt fin långresa varje år.

Sammantaget så skulle jag säga att fördelarna med att sätta dit ett attefallshus är betydligt större än fördelarna med att bygga ut.

Attefallshus Melissa
Modell: ”Melissa”, från Modulhus.se

Klassiska och moderna attefallshus från Modulhus

Om du vill titta på några olika typer av attefallshus så kan vi rekommendera att göra det hos Modulhus.se. De har ett brett utbud attefallshus i både modern och klassisk stil. Deras ritningar är super-optimerade vilket gör att man får maximalt värde av sina 30 kvadratmeter. Många av deras hus har även plats för ett badrum! Det blir helt enkelt ett litet minihus på tomten där barnen kan ta sig igenom tonåren i lugn och ro.

Alla bilder i denna artikel är på attefallshus från Modulhus, så gillar du dem så bör du kolla in alla deras hus.

Föregående artikel4 vanliga bråk i förhållande – Sakerna Svenska par bråkar mest om
Nästa artikelMjuka pojknamn – 47 korta och långa mjuka pojknamn
Jag tror nyckeln till att vara en bra pappa är att försöka hitta ljusglimtarna i vardagen. Det handlar inte om att bara se fram emot de bombastiska eventen, utan om att försöka bygga ett liv där man ser fram emot en tisdag i Februari!