Tomma hot och löften kan förstöra barnets förtroende för dig…

När små barn bråkar och sätter sig på tvären är det enkelt att ta till diverse hot och löften som du egentligen inte har några planer på att hålla eller realisera. Det kan kännas harmlöst, men i långa loppet kan detta skada din relation till barnet.

Tomma hot och brutna löften är vanliga verktyg i de flesta föräldrars verktygslåda. Vi vet så klart att det är dåligt, men ändå hamnar man där gång på gång.

Du vet själv hur det är, du sitter på en restaurang eller är på väg till skolan. Barnet börjar bråka och sätta sig på tvären och instinktivt plockar man som förälder fram hoten och löftena. ”Om du bara är lugn 10 minuter till så ska du få en godsak när vi kommer hem” eller ”Om du inte slutar bråka nu så får du iPad-förbud i 2 dagar!”. En bortglömd belöning eller ett bortglömt hot hit eller dit gör ju ingen skada. Tyvärr gör det faktiskt det.

Forskning på ämnet har visat att så fort du öppnar munnen så kommer du behöva hålla det du säger, annars riskerar du att långsamt att förstöra den tillit ditt barn har till dig och det du säger. Detta säger psykologen och författaren Michele Borba i hennes bok UnSelfie som handlar om varför empatiska barn är mer framgångsrika i vårt samhälle.

tomma hot

Brutna löften

Annan forskning visar att små barn är bra på att hålla sina löften, och de förväntar sig att alla andra ska göra det också. I ett experiment fick små barn sitta i ett rum med två godisbitar framför sig. Barnen blev lovade en hel påse godis om de inte rörde godisbitarna på bordet när de blev lämnade ensamma i någon minut. Experimentet visade tydligt att barn som nyligen interagerat med vuxna som följde upp på vad de sagt väntade betydligt längre med att smaka på godisbitarna än de barn som nyligen interagerat med vuxna som inte följde upp på vad de sagt. Experimentet visade att barnen verkade utvärdera sannolikheten att de faktiskt skulle få en påse godis om de väntade.

När vuxna bryter sina löften, oavsett om det handlar om ett hot eller en belöning, så lär det barnet att det är ok att bete sig så. Om du vill ha pålitliga barn så kommer du behöva vara minst lika pålitlig.

Tomma hot

Tomma hot har faktiskt visat sig kunna ha ännu större negativ effekt på barn än bortglömda löften om belöningar. När du kommer med tomma hot så lär du barnet att regler är något man kan välja att följa eller inte, beroende på sammanhang. Detta kan så klart få allvarliga konsekvenser. Ytterligare så har man sett att dessa tomma hot stressar upp barnet, vilket gör det ännu svårare för det att ha självkontroll nog att bete sig väl.

Än en gång, när du väl öppnar munnen så kommer du behöva hålla det du säger, annars riskerar du att successivt förstöra det förtroende ditt barn har inför dig och det du säger.

brutna löften barn

Hur minimerar man då problemet?

Det mest effektiva du kan göra för att minimera problemet med bråkiga barn är så klart att eliminera risken för att dina barn ska bete sig illa. Barn beter sig förutsägbart illa i 4 specifika situationer:

  1. När de är hungriga
  2. När de är trötta
  3. När de är uttråkade
  4. När de behöver uppmärksamhet

Kan du förebygga dessa 4 situationer så kommer du kunna minimera mängden bråk och utbrott i väldigt stor utsträckning. Självklart är det inte endast i dessa 4 situationer som barn ”bråkar”, men dessa står utan tvekan för majoriteten. Men bara att känna till detta gör det enklare för dig att ha en strategi för hur du ska hantera bråk i vardagen.

Träna i förväg

En annan strategi du kan använda dig av är att öva på bra beteende i förväg. Det kan låta konstigt men vad som kan verka som en självklarhet för oss vuxna är inte alls lika självklart för barnen.
Ett bra exempel på detta är om du vill att ditt barn ska agera artigt och tacksamt när de får en present, även om de inte gillar den. I ett sådant läge kan det vara effektivt att öva på detta beteende i förväg. Barnet har kanske aldrig varit i en sådan situation förut, och vet inte vad de sociala konsekvenserna av att öppet visa sitt missnöje över presenten kan leda till.

Denna strategi går att applicera även i andra sammanhang. Att prata med ditt barn om vad ni ska göra i förväg, och vilka potentiellt tråkiga eller jobbiga situationer ni kommer hamna i och dina förväntningar på barnet kan vara väldigt effektivt.
Ett exempel är om ni ska ut och resa, kanske en väldigt lång tågresa på 3 timmar. Du som vuxen kan sätta dig in i hur lång tid 3 timmar på ett tåg faktiskt är, men ditt barn som aldrig åkt tåg så länge har ingen aning om hur det är. Om ni pratar om detta i förväg, och går igenom barnets olika alternativ för att motverka tristessen på tåget så är barnet mycket bättre förberett, och kan på så sätt hantera situationen bättre. Barn är smartare än du tror, men de kan inte sätta sig in i situationer de aldrig varit i.

Det spelar ingen roll vad löftet eller hotet består av, du vet mycket väl att sannolikheten att du realiserar hotet fullt ut är låg. Den där godsaken glöms så klart inte bort av ditt barn, men om du själ glömmer bort den (vilket du kommer göra) så lär det barnet att det här med löften inte är så viktigt trots allt.

uppfostra med hot

Förtroende tar lång tid att bygga upp, men kan förstöras omedelbart

När ditt barn väl börjar bråka och bete sig illa så kan det vara svårt att hålla sig lugn och sansad. Men det är värt att påminna sig själv om att förtroende är något som tar lång tid att bygga upp, men kan raseras nästan omedelbart.

Även om ditt barn har ett väldigt starkt förtroende för dig så kan dessa tomma hot och brutna löften långsamt få det att vittra sönder.

Böcker om föräldraskap

Det är inte lätt att vara förälder, det faktiskt väldigt svårt. Därför kan det ofta kännas skönt att läsa en bra bok om just föräldraskap, för att få perspektiv på saker och tips på hur man ska agera i olika situationer. På Bokus.se/Föräldraskap hittar du massvis med sådana böcker.

Sammanfattningsvis

Att hota med TV-förbud eller locka med belöningar när du vill att ditt barn ska bete sig är vardag för alla föräldrar. Men det har dessvärre visat sig vara en sämre strategi än man kan tro.

  • Brutna löften lär barnet att löften är något som inte är särskilt viktigt trots allt.
  • Tomma hot lär barnet att regler är något man kan välja att följa eller inte beroende på sammanhang.

Båda dessa taktiker gör att det förtroende barnet känner för dig och det du säger successivt vittrar sönder.

Tänk på detta nästa gång ditt barn börjar bete sig illa. Om du tänker hota med något, eller lova något, så måste du hålla det du säger om du vill behålla barnets förtroende.

Föregående artikelPresent till 2 åring – Experternas bästa tips på leksaker!
Nästa artikel4 vanliga bråk i förhållande – Sakerna Svenska par bråkar mest om
Få saker har fått mig att växa så mycket som att bli pappa. Jag tror planmässighet och lugn är viktiga karaktärsdrag hos en "lyckad pappa", vad nu en lyckad pappa är... När jag inte försöker hålla mig lugn i kaoset som småbarnsfar så njuter jag gärna av en rökig whisky medan jag tittar på curling.