Betalt reklamsamarbete.

En trädgård i nivåer innebär ofta oanvänt utrymme…

Sommaren är en tid för att vara ute och njuta av trädgården och allt vad naturen har att erbjuda. Blommor spricker upp i färg, bären hänger i klasar och lägger man lite tid på sin trädgård så blir det utan tvekan den bästa platsen för ljumma sommarkvällar i trevligt umgänge.

Men en trädgård i nivåer är en vad man kan kalla en blandad påse godis. Vissa älskar nivåerna och möjligheterna de för med sig och andra hatar det, eftersom det ofta är svårt att maximera ytan när allt är fördelat över olika små ytor i olika höjd.

Trappor är oundvikligt

För att göra trädgårdens alla nivåer tillgängliga och kännas mer anlagda än vilda så kommer du behöva någon slags trappor, inspiration för såna projekt hittar du hos heda.se, det finns en hel del olika varianter att välja mellan. Tänk på att stentrappor eller grusfyllda träramar är att föredra  framför trä om du har en mycket fuktig tomt, eftersom det oundvikligen kommer att böja växa mossa och svamp på träet, vilket gör det halt.

3 Enkla projekt som maxar en trädgård i nivåer

Här nedan listar vi 3 konkreta och relativt enkla projekt som kan hjälpa dig maxa ytan.

1: En plats för morgonkaffet

Ibland är det inte svårare än att klippa gräset, rensa lite ogräs och köpa ett litet bord och två stolar och ställa det på den oanvända ytan. Det kan bli en fantastisk liten plats att dricka morgonkaffet på. Det behöver inte vara mer komplicerat än så.

Det mest krävande med detta projekt är att säkerställa någon slags gång eller naturlig väg upp till ytan, t.ex. en trappa eller en grusad gång, tips om det hittar du längre upp på sidan.

trädgård plats för kaffet

2: En vacker pergola

Att bygga är inte det lättaste, och det kan låta skrämmande att smälla upp en pergola, men lugn bara lugn, det är faktiskt inte så svårt som det verkar. Den här guiden kommer inte gå in i detalj på hur man bygger en pergola, men i grund och botten så är det inte mer komplicerat än att:

  1. Jämna till marken med redskap, ösa ut jord, lägga markduk och sedan grus för att få till en stabil grund
  2. Bygga ett platt trädäck som bottenplatta
  3. Förankra stommen för själva väggen och ”taket”
  4. Bygga väggen och taket

Det mest komplicerade med att få till en vacker pergola är att få eventuella klätterväxter att ta sig ordentligt nog för att täcka den på ett vackert sätt.

3: Ett soldäck

Ett soldäck låter lyxigare än vad det faktiskt är, egentligen är det bara ett platt trädäck som du ställer solstolar eller solsängar på. Det behövs inga finesser, inga trappor, inga pelare och inga förankringar i diverse fasader, du ska helt enkelt bara smälla upp lite brädor och få det relativt plant.

Har du en plattå på tomten som inte riktigt används men som får all den där härliga förmiddagssolen, ja då bör det här vara ditt nästa projekt. Vill du göra det litet mer avancerat och lyxigt så kan du bygga in lådor med lock i konstruktionen för förvaring av dynor, ihopfällbara bord eller parasoll.

trädgård pergola

Sammanfattningsvis om att maximera en trädgård i nivåer

Det är lätt att en trädgård i nivåer innebär förlorad yta, det är ju lite meckigt att klättra omkring i alla backar och ett trädäck med trappor är ganska komplicerat att få till på ett snyggt och symmetriskt sätt. Så vill du maxa ytan men inte göra allt för komplicerade saker så rekommenderar vi något av de 3 nedanstående projekten, självklart beroende på yta:

  1. En plats för morgonkaffet – Det behövs bara några stolar och lite rensat ogräs
  2. En vacker pergola – Det kan låta skrämmande, men det är faktiskt en ganska enkel konstruktion
  3. Ett soldäck – Lättare än man tror att bygga

Där har du det, 3 saker du kan göra för att maximera en trädgård i nivåer.

Föregående artikelNorgeskämt – 38 klassiska Norgevitsar att roa familjen med
Nästa artikelOvanliga pojknamn – 432 unika pojknamn att välja bland!
Jag tror nyckeln till att vara en bra pappa är att försöka hitta ljusglimtarna i vardagen. Det handlar inte om att bara se fram emot de bombastiska eventen, utan om att försöka bygga ett liv där man ser fram emot en tisdag i Februari!