Frågan är om man ska mäta i kilometer, mil eller ljusår…

Pappa, hur långt är det till solen?”. Det svåraste med den här frågan är inte att komma ihåg svaret, nej det svåraste är helt klart att hjälpa ditt barn att förstå hur långt det faktiskt är. När man är uppe på miljoner mil så blir det lätt lite abstrakt.

Hur långt är det till solen?

Det genomsnittliga avståndet till solen är 149 600 000 kilometer, men vem kommer ihåg den siffran? Det är lättare att säga att vi är ungefär 15 miljoner mil från solen.

Varför finns det ett genomsnittligt avstånd?

Anledningen till att det finns ett genomsnittligt avstånd till solen är för att jorden inte färdas i en jämn bana, vi är faktiskt längre ifrån solen vissa tider på året och närmare andra tider på året:

  • I juni är vi som längst ifrån solen, 15,2 miljoner mil.
  • I januari är vi som närmast solen, 14,7 miljoner mil.

Ett annat mått som kanske kan ge lite perspektiv

15 miljoner mil är inte lätt för ett barn att greppa, därför kan man byta mått och istället mäta avståendet i tid det tar för ljuset att nå oss. Ett barn kan ju trots allt med lätthet förstå och se att ett rum blir omedelbart upplyst när man tänder taklampan. Ljus är snabbt helt enkelt.

Det tar ca 8 minuter för solens strålar att nå jorden. Detta är så klart också högst abstrakt, men eftersom de flesta barn kan förstå att ljuset rör sig väldigt snabbt så brukar det gå bättre att förklara jordens avstånd till solen i tid istället för kilometer eller mil.

Fler pappafrågor

Vår ambition på Faderligt är att göra ditt liv som pappa lättare. Det innebär att du kan hitta allt från tips på populära namn till nattningsrutiner och så klart många andra pappafrågor, alltså frågor du oundvikligen kommer få av dina barn, och som du bör ha svar på.

Föregående artikelVarför nyser man? Ett enkelt svar, och 3 kul fakta
Nästa artikelVem får vabba? En enkel guide om att vabba andras barn!