Det är månadspengen som är lösningen på alla problem…

Ekonomi är ett knepigt ämne i de flesta förhållanden. Det är lätt att konflikter uppstår kopplat till pengar. Delar man på alla pengar och har ett gemensamt konto med två kort kopplat till det så kanske man inte är överens om vad den andra väljer att spendera pengar på. Men har man separata konton och hanterar ekonomin separat så kan det lätt uppstå konflikter om den ena tjänar mer än den andra. Så hur ska man göra egentligen? Hur minimerar man problemen som uppstår på grund av pengar i ett förhållande? Det kommer vi försöka besvara i den här guiden!

Studier säger: ”Färre bråk med gemensam ekonomi

Enligt en studie genomförd av Stockholms Universitet så kunde man konstatera att antalet bråk kopplade till pengar och ekonomi var betydligt färre i förhållanden där man hade någon variant av gemensam ekonomi.

Det betyder dock inte att det är bäst för alla, man måste titta på sin individuella situation och välja det ekonomiska upplägg som passar bäst, och det är precis det vi hjälper dig göra i den här guiden.

Låt oss först reda ut begreppen

Vad betyder delad ekonomi?

Det kan låta uppenbart vad delad ekonomi betyder, men det beror helt på från vilket håll man ser på det. Delad ekonomi kan lika gärna betyda att man delar på pengarna eller att man delar upp pengarna. Det är ett ganska otydligt namn på begreppet och separat ekonomi hade varit betydligt mer tydligt, men nu är det så att delad ekonomi är det uttryck som gemene man använder och det betyder alltså att varje part i relationen har sina pengar för sig, alltså en separat ekonomi.

Vad betyder gemensam ekonomi?

Gemensam ekonomi är ett betydligt tydligare begrepp än ”delad ekonomi”, det betyder helt enkelt att man samlar alla hushållets intäkter och använder dem gemensamt för att täcka alla olika utgifter.

Det finns dock en hel del olika varianter av gemensam ekonomi, se nedan.

gemensam ekonomi olika inkomst

Olika varianter av gemensam ekonomi

Det finns 3 olika sätt man kan lägga upp en gemensam ekonomi på. Låt oss titta närmare på dem.

1: Dela lika

Detta upplägg går ut på att båda parter betalar 50% av alla hushållets gemensamma utgifter. Man splittar lika helt enkelt. Här har man varsitt separat bankkonto och från dem så betalar man olika utgiftsposter tills det blir lika. Om den ena betalar avgiften för bostaden på 4000kr så betalar den andra räntan på 4000kr och så delar man sedan upp alla poster tills man nått en 50/50 split.

Alla privata utgifter betalar man sedan för sig, t.ex. kläder, cava med tjejerna eller läppstift.

Passar bäst i förhållanden där båda har ungefär samma inkomst.

2: Bidra efter andel av total inkomst

Detta upplägg går ut på att man betalar lika stor andel av hushållets utgifter som man bidrar med i intäkter. Det vill säga, om du tjänar 30.000kr och din sambo 20.000kr så betalar du 60% av alla hushållets utgifter, eftersom 30.000kr är 60% av er totala inkomst på 50.000kr.

I detta upplägg så behöver man inget gemensamt bankkonto, utan man gör precis som i variant ”1: Dela lika” men man delar utgifterna baserat på hur mycket man tjänar. privata utgifter betalar man sedan själv med pengarna man har kvar på sitt eget konto, t.ex. nya sneakers, tv-spel, öl på krogen osv.

Passar bäst i förhållanden där det är stor skillnad i hur mycket man tjänar.

3: Helt gemensam ekonomi

Ni samlar alla pengar på ett gemensamt konto och använder pengarna till det de behövs till. Man gör ingen skillnad i vem som bidrar med vad eller hur mycket man tjänar.

Detta är ett vanligt upplägg är vanligt bland par som varit tillsammans eller gifta i många år.

pengar i förhållande

Fördelar och nackdelar med gemensam vs delad ekonomi

Låt oss titta lite närmare på fördelar och nackdelar med de olika varianterna. Samt komma med ett konkret tips på hur man får gemensam ekonomi att funka bäst, *spoiler alert* det handlar om månadspeng.

Fördelar med gemensam ekonomi

Är man ett seriöst par som bor ihop och tror på en framtid tillsammans så finns det bara fördelar med gemensam ekonomi. Man minimerar riskerna för bråk om pengar och man blir mer sammansvetsade eftersom man delar en så central del av livet.

Det är dock extremt viktigt att man har en gemensam syn på vad pengarna bör läggas på, för annars kommer det definitivt uppstå bråk. Så sätt gemensamma sparmål, ha en dröm ni delar och jobba mot den tillsammans, då minimerar ni risken för pengarrelaterad friktion.

Månadspeng är lösningen på många problem

Ett ovärderligt tips för att få en helt gemensam ekonomi att fungera så problemfritt som möjligt är att ha tre konton, ett gemensamt där alla pengar sätts in, och sedan varsitt separat till vilka ni för över en ”månadspeng”. Månadspengen är tänk att täcka alla mindre grejer som är direkt personliga, t.ex. öl med polarna, läppstift och tv-spel.

Nackdelar med gemensam ekonomi

Den enda objektiva nackdelen med gemensam ekonomi uppstår om något går snett, t.ex. om man separerar. Så länge förhållanden fungerar bra och båda tror på konceptet att dela livet med varandra så finns inga objektiva nackdelar.

Om separationen inte går smärtfritt så kan det kännas extremt frustrerande om den ena parten betalat dubbelt så mycket som den andra under fem års tid, för att nu stå ensam. Det kan kännas som en dålig investering, eller som att man blivit lurad på pengar. Men i grund och botten så är detta inte ett problem med konceptet ”gemensam ekonomi”, utan det är snarare så att ekonomin kan bli ännu en sak att irritera sig på.

delad ekonomi

Fördelar med delad ekonomi

Delad ekonomi eller separat ekonomi som vi hellre kallar det kan vara fördelaktigt tidigt i ett förhållande, där man ännu inte kommit överens om att man ska göra allt man kan för att dela resten av livet tillsammans.

Jag skulle säga att gemensam ekonomi blir relevant först när man börjar göra större investeringar tillsammans, exempel på det är att köpa bostad, skaffa barn, köpa bil osv. Så snart man gör den typen av investeringar ihop så är någon variant av gemensam ekonomi att föredra.

Nackdelar med delad ekonomi

Nackdelarna här är många. Bor man ihop och delar livet med varandra så kan det uppstå enormt mycket friktion och bråk om man delar upp sin ekonomi. Det är nästan aldrig så att båda tjänar exakt lika mycket, så det kommer alltid kännas orättvist för den ena parten.

Jag rekommenderar inte en delad ekonomi om man är ett ordentligt par som bestämt sig för att satsa på varandra.

Vilken variant passar er bäst?

Vilken variant av gemensam ekonomi passar er bäst?

View Results

Loading ... Loading ...

Vanliga frågor på ämnet

Gemensam ekonomi olika inkomst

Hur ska man göra om man tjänar väldigt olika, är det verkligen rättvist att den ena ska betala så mycket mer än den andra? Den här frågan är lite lurig, för frågan handlar egentligen inte om det är rättvist eller inte, hela scenariot handlar i grund och botten om man tror konceptet att dela livet med varandra eller inte. Om man bor ihop, och aktivt strävar mot att dela resten av livet med den andra personen (vilket är hela idén med  alla förhållanden) så ska det inte spela någon roll om den ena tjänar mer och därför får betala mer. Man jobbar ihop, som ett lag. Man måste se det som en total pott med pengar. Det är oviktigt vem som bidrar med vad.

Om det uppstår friktion på grund av obalansen, så är det alltid andra problem som ligger till grunden för den friktionen. Så kommunikation är nyckeln, precis som i alla sammanhang när det kommer till hälsosamma förhållanden.

Hur gör man med presenter och överraskningar i en gemensam ekonomi?

Bra fråga! Hur köper man en större present till sin partner om man delar konto? Det är här månadspengen kommer in i bilden. Man vill helst ha tre konton i en gemensam ekonomi, ett för hushållet och sedan varsitt separat till vilka man varje månad för över en månadspeng. Den pengen kan man sedan spendera hur man vill, helt utan att den andra har koll på vad man köper.

gemensam ekonomi bonusbarn

Min sambo fikar upp alla våra pengar!?

Det behöver inte vara just fik pengarna går till, det kan lika gärna vara öl, gambling, läppstift eller klackskor, problemet är detsamma; nämligen att den ena i förhållanden tycker att de gemensamma pengarna spenderas fel.

Lösningen här är två saker, för det första så kan mindre utgifter som kan anses meningslösa av den ena lösas med månadspeng-konceptet nämnt ovan. För det andra så handlar det om kommunikation och en gemensam syn på livet. Det är inte fiket eller läppstiftet som är problemet, utan att man inte ser lika på saker, specifikt ekonomi i det här fallet.

Lösningen är att prata om det, komma fram till var man vill vara om 10-20-30 år och sedan lägga en plan för det. Det kan låta tråkigt, grått och inrutat men det är så livet funkar, lägger man inte en plan så kommer man bara flyta omkring åt alla möjliga håll, och resultatet kommer aldrig vara det man vill.

Delad ekonomi med bonusbarn

Hur gör man om det finns bonusbarn i förhållandet då? Här kommer vi tillbaka till samma grundkoncept som i de flesta fall; planen är att ni ska dela resten av livet tillsammans, att ni ska vara ett team som jobbar ihop mot samma mål. Givetvis måste väl bonusbarnen räknas som en del av er gemensamma familj? Hur skulle det annars funka? Och om ni alla är en och samma familj, ja då är det ju inte ett problem.

Och om det ändå känns problematiskt så kommer månadspeng-upplägget att lösa de problemen.

Delad ekonomi som gifta

En förvånansvärt vanlig fråga, ska man alltså ha gemensam eller delad ekonomi när man är gifta? Jag tycker det säger sig själv… Är ni gifta så har ni bestämt er för att leva resten av livet tillsammans, alltså bör ni ha någon variant av gemensam ekonomi.

Delad eller gemensam ekonomi – Vad är bäst?

För att sammanfatta det hela så skulle jag säga att det finns två olika scenarion:

  • Om ni ännu inte gjort några större investeringar ihop, t.ex. bostad, barn eller bil, så är det smidigast med delad ekonomi (eller separata ekonomier som är ett mer tydligt namn)
  • Om ni bestämt er för att leva tillsammans resten av livet (vilket är hela idén med alla förhållanden) så har ni med största sannolikhet gjort en eller flera större investeringar tillsammans, och då är någon variant av gemensam ekonomi att rekommendera

Så oavsett vilket scenario ni befinner er i så bör du nu ha fått en tydlig rekommendation kring om ni ska ha gemensam ekonomi eller delad ekonomi, samt en massa tips och trix på hur ni bäst lägger upp det!

Föregående artikelVilken Star Wars-ordning är bäst? Vi jämför 6 olika varianter!
Nästa artikelNär är det dags att byta till sittdel? Vi gör det lätt för dig att göra rätt
Jag tror nyckeln till att vara en bra pappa är att försöka hitta ljusglimtarna i vardagen. Det handlar inte om att bara se fram emot de bombastiska eventen, utan om att försöka bygga ett liv där man ser fram emot en tisdag i Februari!