Sysslor i hemmet, en förutsättning för harmoni och utveckling…

Att ge barn sysslor i hemmet är en extremt viktig del av deras uppfostran och en direkt förutsättning för att behålla harmoni och glad stämning i familjen.

Man kan ge barn i nästan alla åldrar sysslor att utföra. Det är endast de allra minsta, 0-2 som inte klarar av sysslor att göra. Men det är så klart skillnad på sysslor och sysslor, man kan inte sätta en 3-åring på att tvätta eller diska, men en 3-åring kan utan problem ställa i ordning skorna i hallen. Och det är precis det allt handlar om, att ge barnen rätt typ av sysslor, och att med tiden ge dem mer avancerade sysslor så att de känner att de bidrar till familjen och att de växer och blir mer självgående.

I den här guiden listar vi alla möjliga typer av sysslor i hemmet, samt vilka åldrar de passar bäst för. Allt för att du som pappa så enkelt som möjligt ska kunna hitta passande sysslor att ge dina barn.

Viktigt att tänka på när du ger dina barn sysslor i hemmet

Innan vi går in på de olika sysslorna så är det först några saker som är viktiga att tänka på.

Påminn barnet om att hen bidrar!

För att barnet ska ta sina sysslor på allvar så är det viktigt att du sätter sysslorna i perspektiv och relation till resten av familjen och vad alla andra gör. Förklara lugnt och tydligt att de sysslor barnet gör är viktiga och att deras bidrag till familjen gör skillnad. En familj är ett lag, kan du få barnen att köpa in på den idén så är halva striden vunnen.

Guida barnet igenom uppgiften

Det kan kännas självklart att det är viktigt att visa barnet hur sysslan ska göras. Åtminstone när du sitter här och läser en text. Men när du står där och ber din 7-åring att dammsuga vardagsrummet så känns uppgiften så självklar att du inte ska behöva förklara den. Men för barnet är det här med att dammsuga något nytt, så du kommer behöva guida barnet igenom uppgiften de första gångerna. Tänk själv hur det är att vara ny på jobbet.

Fördelen med att lägga lite tid på att guida ditt barn igenom uppgiften är att det kommer bespara dig en massa bråk och onödigt tjafs, sånt som ödslar den lilla energi du har kvar efter en dag på jobbet. Investera några minuter idag och spara flera timmar i framtiden.

sysslor för barn

Tydliga instruktioner

För varje syssla du introducerar ditt barn till så bör du göra checklista som du laminerar in och sätter på en passande plats. Att följa en checklista är både enkelt och roligt, barn gillar tydliga instruktioner och gillar att komma framåt i uppgiften. En checklista uppnår båda de sakerna på ett enkelt sätt.

På checklistan bör du till exempel beskriva vilka rum som ska dammsugas och dammtorkas, och lista de platser som behöver dammtorkas, t.ex:

 1. Ovanpå tavlorna i vardagsrummet
 2. Tre fönsterbräder i vardagsrummet
 3. Två fönsterbräder i pappas rum
 4. Hyllan ovanför soffan
 5. Osv…

Ju mer du förbereder och förtydligar vad det är som ska göras och hur det ska göras desto mindre friktion och bråk kommer det bli när ditt barn ska utföra sina sysslor. Alla barn älskar tydlighet, och tydliga instruktioner i checkliste-format kan få även den tråkigaste uppgiften att kännas kul och genomförbar, vilket i sin tur minimerar energidränerande bråk.

Sysslor för barn – 3-4 år

Det kan låta ambitiöst att försöka ge sysslor till en 3-åring, men det går, det handlar bara om att göra det på rätt sätt och att ge rätt typ av sysslor. Här är 2 sysslor för barn i åldrarna 3-4.

Ställ i ordning skorna i hallen

Den allra enklaste sysslan i hemmet, och en som passar utmärkt för de allra minsta, är att ställa iordning skorna i hallen. Man förväntar sig ju att folk ska klara av att ställa sin skor ihop och på rätt ställe, men verkligheten är att det aldrig blir så. Därför behöver någon vara ansvarig för detta område, för delat ansvar är ju som bekant ingens ansvar. En 3-åring bör enkelt kunna förstå uppgiften, och om du är smart och pedagogisk så kommer hen också att förstå att det hen gör bidrar till familjen, på samma sätt som storasyster plockar in i diskmaskinen och pappa lagar maten.

Packa upp toapapper och stapla det i badrumsskåpet

Ännu en syssla så pass enkel att en 3-4-åring bör klara av det med lätthet. Även om det kan kännas trivialt att dela ut denna syssla så är det viktigt att involvera barnen i den dagliga driften av hushållet, annars kommer de inte känna sig delaktiga och ansvariga.

sysslor hemma diska

Sysslor för barn – 5-6 år

När barnet blir lite större kan du långsamt introducera lite mer avancerade uppgifter.

Sopa golvet i köket

Att sopa golvet med en sopkvast är enkelt, och väldigt givande. Man ser precis vad som händer, hur smuts och damm försvinner från golvet och hamnar på sopskyffeln. En perfekt syssla för barn i åldrarna 4-6 år.

Torka av köksbordet

Precis som att sopa golvet så behöver man flera gånger per dag torka av köksbordet. Detta är en klockrent uppgift för en 4-6-åring. En enkel uppgift som ger direkta resultat.

sysslor i hemmet plocka disk

Sysslor för barn – 7-13 år

När barnet börjar komma upp närmare 10 år så öppnar sig många möjligheter till sysslor i hemmet upp.

Ta hand om köket och disken

Efter middagen är det alltid en jäkla massa att göra, även om man har diskmaskin. Det ska plockas undan från bordet, disk ska in i diskmaskinen, resterna i kastruller ska tömmas ned i matlådor eller plastas in och golv, diskbänk och köksbord ska torkas av. Detta är en perfekt uppgift för en ansvarstagande 7-10-åring. Kom dock ihåg att vara tydlig med uppgiften, det räcker sällan med att säga ”tar du hand om disken?” då kommer de bara plocka in. Som nämnt innan så gör du bäst i att skriva upp och laminera in en checklista med de saker man gör när man tar hand om köket. På så sätt kan ditt barn vara mer självgående, vilket är givande för barnets utveckling och skönt för barnet som får känna sig lite mer självständigt.

Dammsuga och dammtorka

Barn i 7-10-års-åldern är perfekt lämpade för att dammsuga och dammtorka hela hemmet. Precis som med alla sysslor så är det så klart viktigt att du guidar ditt barn igenom uppgiften de första gångerna, annars kommer de så klart inte veta hur de ska göra, även om dammsugaren i sig är enkel att förstå sig på.

Trädgårdsarbete

Har ni trädgård så finns det alltid en massa saker att göra där. Rensa ogräs, klippa gräset och kratta löv är perfekta sysslor för barn i åldrarna 7-13 år. Att klippa gräset är särskilt bra eftersom det är en återkommande uppgift som alltid kommer behöva göras med jämna mellanrum, något som är kritiskt för att en syssla ska få bra genomslag. Saker som görs någon gång per år är svåra att lägga fram som en syssla, eftersom barnet kommer göra den så sällan att hen kommer glömma bort hur det ska göras och att det faktiskt är hen som är ansvarig för uppgiften.

sysslor för barn tvätta

Sysslor för barn 14+

Tvätta

Att dra igång en maskin med tvätt är inte komplicerat. Många barn är livrädda för tvättmaskinen, eftersom de hört historier om hur någon tvättat en ylletröja allt för varmt så att den krympt. Men den typen av scenarion är så klart sällsynta. Att hälla i lite tvättmedel och dra igång en mixad maskin tvätt på 30-40 grader är inte mer komplicerat än att välja en film på Netflix. Men det är som sagt ditt ansvar som förälder att guida ditt barn igenom processen de första gångerna, så att barnet tryggt och säkert kan hantera denna enkla syssla.

Laga mat

Är man 14 år så ska man kunna laga enklare maträtter utan problem. Det är så klart upp till dig att introducera barnet till köket och hur man kokar makaroner, steker korv och öppnar en konservburk med krossade tomater. Men fall inte i fällan och tro att matlagning är komplicerat. Så snart barnet fyller 14 bör du ha förberett det tillräckligt bra för att hen ska kunna laga middag några dagar i veckan.

Sysslor för alla åldrar

Vissa sysslor är en självklarhet i alla åldrar, dessa bör faktiskt inte ens kallas sysslor, det är bara sånt man gör.

Städa rummet

En självklar syssla, som kanske inte ens bör kallas syssla, är att städa sitt rum. Detta är något alla barn i alla åldrar, från 1 år, bör lära sig och bör förstå är deras ansvar. De första åren handlar det så klart om att göra det tillsammans. Men om du varje gång involverar dem i städandet så kommer de snabbt inse att allt de drar fram och stökar till kommer de få städa upp. En viktig lärdom som gör ditt jobb i hemmet betydligt lättare.

Plocka undan sig själv efter maten

En annan syssla som barn i alla åldrar bör göra, och som bör vara en självklarhet, är att plocka in sin tallrik och sina bestick i diskmaskinen. Detta är mycket simpelt så till och med en två-åring bör klara av det. Precis som med städning av rummet så är det viktigt att introducera detta tidigt då det hjälper barnet att utveckla en förståelse för konsekvenser. Vet de att normen i världen är att ställa in sin tallrik och sina bestick i diskmaskinen så kommer det är underlätta för dig eller de större barnen som tar hand om resten av disken. När barnet väl är stort nog att själv ta hand om disken så kommer hen att förstå vikten av att plocka undan efter sig, och förstå varför du uppmanat hen att göra detta under alla dessa år. Det blir en cirkel av positiv förstärkning helt enkelt.

sysslor för barn trädgårdsarbete

När introducerade du sysslor?

Hur gamla var dina barn när du först gav dem sysslor i hemmet?

View Results

Loading ... Loading ...

Sammanfattningsvis om sysslor i hemmet

Som vi skrev i vår guide: När ska man ge barn sysslor? så bör du göra det så fort de kan förstå vad det är du ber dem göra. Det är viktigt för barenen att förstå att en familj är ett lag, och i ett lag så hjälps man åt. Lägg sedan på fler och mer avancerade sysslor ju äldre barnen blir. Har du barn som är 14 eller äldre så finns det ingen rimlig anledning till att ni inte ska dela lika på alla sysslor i hemmet. Allt från matlagning till städ, tvätt och passa småsyskon.

Att ge barn sysslor handlar inte att inte låta dem vara barn. En viktig aspekt av att växa upp är att successivt bli mer och mer mogen och att hela tiden bli bättre på att ta hand om sig själv. Vad tror du händer när de väl flyttar hemifrån och ska ta hand om sig själva om du inte har introducerat dem till detta successivt under hela deras uppväxt? Det är ditt ansvar som pappa att se till att ditt barn växer upp till en duglig individ.

Sysslor för barn i olika åldrar

3-4 år

 • Ställa i ordning skorna i hallen
 • Packa upp och ställ in toapapper i badrumsskåpet

5-6 år

 • Sopa golvet i köket
 • Torka av köksbordet

7-13

 • Ta hand om köket och all disk
 • Dammsuga och dammtorka
 • Trädgårdsarbete, speciellt att klippa gräset

14+

 • Tvätta
 • Laga mat

Förhoppningsvis kan den här guiden till sysslor i hemmet för barn hjälpa dig att dela bördan som driften av hushållet faktiskt är. Kom ihåg att du gör dina barn en enorm otjänst om du inte ger dem sysslor, eftersom dessa är kritiska för att de ska växa upp och bli självständiga och dugliga individer.

Föregående artikelUmgås för att bli en närvarande pappa
Nästa artikelDe kognitiva fördelarna med att lära ditt barn prata fler språk
Jag tror nyckeln till att vara en bra pappa är att försöka hitta ljusglimtarna i vardagen. Det handlar inte om att bara se fram emot de bombastiska eventen, utan om att försöka bygga ett liv där man ser fram emot en tisdag i Februari!