Låt oss gå igenom både fördelar och nackdelar med napp…

Att väga för och nackdelar med napp kan vara förvirrande, särskilt med så mycket blandad information. I den här guiden tittar vi närmare på alla tre delar i ämnet, alltså fördelarna nackdelarna och alternativen till napp. Förhoppningsvis kan du sedan själv bilda dig en uppfattning om ni ska köra med napp eller inte.

Men kom ihåg. Det är bättre att ge upp sin idé om att inte köra med napp än att förtvivlat sitta vaken helan nätterna med en bebis som vägrar somna. Det är inget nederlag att låt sitt barn suga på napp, särskilt inte om det innebär att du blir mer utvilad. En utvilad förälder som ”misslyckats” med sin nappstrategi är en mycket bättre förälder än en utmattad sådan som lyckades hålla sitt barn nappfritt.

Fördelar med Napp

För många barn kan en napp vara en stor källa till tröst. Barn har en naturlig sugreflex och att suga på en napp kan ha en starkt lugnande och tröstande effekt. Dessutom kan nappar underlätta insomning, vilket kan vara särskilt värdefullt under de första månaderna när bra morgonrutiner för barn ännu inte är etablerade.

4 fördelar med napp:

 1. Lugnande Effekt: Nappar kan ge tröst till barn som har svårt att lugna sig. De kan hjälpa till att tillfredsställa ett barns naturliga sugreflex, vilket kan vara lugnande.
 2. Sömn: Nappar kan underlätta insomning, speciellt för barn som har svårt att somna utan att suga på något.
 3. Smärtlindring: Nappar kan hjälpa till att lindra smärta, till exempel under tandvärk eller efter medicinska ingrepp.
 4. Skydd mot plötslig spädbarnsdöd (SIDS): Enligt vissa studier kan användningen av napp under sömn minska risken för plötslig spädbarnsdöd.

för och nackdelar med napp

Nackdelar med Napp

Medan nappar har sina fördelar, finns det också nackdelar att överväga. Ett av de främsta problemen med långvarig användning av napp är potentiella tandproblem, såsom korsbett eller överbett. Dessutom kan nappar bära bakterier och virus, vilket kan öka risken för infektioner hos barnet. Detta kan vara särskilt problematiskt om din bebis är snorig.

5 nackdelar med napp

 1. Tandproblem: Långvarig användning av napp kan leda till tandproblem som överbett eller korsbett.
 2. Infektioner: Nappar kan bära bakterier och virus som kan leda till infektioner. Det är därför viktigt att hålla nappen ren. Denna nackdel kan du dock eliminera själv med lite koll.
 3. Amningsproblem: Om en napp introduceras för tidigt, kan det orsaka förvirring hos barnet mellan bröstvårtan och nappen, vilket kan leda till problem med amning.
 4. Beroende: Vissa barn kan bli mycket beroende av sin napp och ha svårt att somna eller lugna sig utan den. Detta kan göra det svårt att bryta vanan senare.
 5. Tal och språkutveckling: Långvarig användning av nappar kan potentiellt påverka tal och språkutveckling, eftersom de kan begränsa möjligheterna till babbling och annan verbal utveckling.

Alternativ till Napp

Om du oroar dig över all potentiella nackdelar med napp, så finns det flera alternativ som kan tillfredsställa barnets naturliga sugreflex utan dessa risker. Dessa inkluderar metoder som svaddling, fysisk beröring, lugnande ljud och rörelser. Vissa råd till nya föräldrar förespråkar att experimentera med olika tekniker för att se vad som fungerar bäst för ditt barn.

6 alternativ till napp

 1. Amning eller Flaska: Dessa kan ge samma tillfredsställande sugreflex som en napp. Det är dock viktigt att komma ihåg att överdriven matning för att lugna barnet inte är hälsosamt.
 2. Svaddling: Svaddling kan ge ett barn känslan av trygghet och komfort, vilket kan vara lugnande.
 3. Beröring och Hud mot Hud-kontakt: Fysisk beröring och hud mot hud-kontakt har visat sig vara mycket lugnande för spädbarn. Detta kan inkludera att hålla barnet nära, klappa eller massera det.
 4. Ljud: Vissa ljud, som vaggvisor, vitbrus, eller ljudet av en hjärtslag, kan ha en lugnande effekt på barn. Det finns många produkter på marknaden som kan skapa dessa ljud.
 5. Rörelse: Rörelse, som att vagga barnet, köra det i barnvagn, eller en biltur, kan också vara lugnande.
 6. Sugleksaker eller Bitringar: För äldre barn som tuggar eller suger på saker när de är oroliga eller när nya tänder växer ut, kan sugleksaker eller bitringar vara ett bra alternativ. De är utformade för att vara säkra att tugga på och kan tillfredsställa behovet av att suga eller tugga utan att orsaka tandproblem.

Det är bäst att experimentera med dessa olika alternativ för att se vad som fungerar bäst för ditt barn.

alternativ till napp

Sammanfattningsvis – Napp eller inte?

Förhoppningsvis har du nu tillräckligt med kött på benne för att kunna bilda dig en uppfattning om det här med napp känns rätt för er eller inte. Men, kom ihåg, om nappen gör att ni alla är mer utvilade och mår bättre så skulle jag personligen säga att det väger upp alla potentiella nackdelar.

Här är en kort sammanfattning av allt ovanstående.

Fördelar

 • Lugnande Effekt: Nappar kan tillfredsställa barnets naturliga sugreflex och erbjuda tröst.
 • Sömn: Nappar kan underlätta insomning, särskilt för barn som har svårt att somna utan att suga på något.

Nackdelar

 • Tandproblem: Långvarig användning av napp kan leda till tandproblem som överbett eller korsbett.
 • Tal och språkutveckling: Långvarig användning av nappar kan potentiellt påverka tal och språkutveckling negativt.

Alternativ

 • Tumme eller fingrar: Dessa är alltid tillgängliga och barnet kan själv reglera användningen.
 • Tröstfilt eller gosedjur: Kan ge tröst och lugnande på ett liknande sätt som en napp utan risk för tandproblem.

Där har du det, alla tänkbara för- och nackdelar med napp, samt en lista med alternativ. Lycka till!

Föregående artikel100 Saker att göra när man har tråkigt – För både vuxna och barn!
Nästa artikelArrangera en pokerkväll med de andra papporna och slappna av
Jag tror nyckeln till att vara en bra pappa är att försöka hitta ljusglimtarna i vardagen. Det handlar inte om att bara se fram emot de bombastiska eventen, utan om att försöka bygga ett liv där man ser fram emot en tisdag i Februari!