Vilket te är egentligen bäst för barn?

Som förälder har du säkert ställt dig frågan: Kan man ge te till barn? Svaret är både ja och nej, det beror på vilken typ av te och barnets ålder. Innan vi dyker djupare in i detta, låt oss först diskutera skillnaderna mellan olika typer av te.

Vitt, grönt, svart, rött och kamomill-te: Vad är skillnaden?

Vitt, grönt och svart te kommer alla från samma planta, Camellia sinensis, men de genomgår olika fermenteringsprocesser vilket resulterar i olika smaker, färger och hälsofördelar. Vitt te är det minst bearbetade, medan svart te är det mest bearbetade, och grönt te ligger någonstans däremellan.

Rött te, även känt som rooibosté eller red bush-te, kommer faktiskt från en helt annan växt kallad Aspalathus linearis, som är inhemsk till Sydafrika. Det är inte ett ”riktigt” te i den meningen att det inte kommer från Camellia sinensis, växten som producerar grönt, vitt, och svart te. Istället klassificeras det som ett örtte.

Kamomillte, å andra sidan, är ett örtte gjort från de torkade blommorna av kamomillplantan. Det är mest känt för sina lugnande egenskaper och har traditionellt använts för att hjälpa till med sömn, ångest och matsmältning. Det finns två vanliga typer av kamomill som används för att göra te: Tysk kamomill (Matricaria recutita) och Romersk kamomill (Chamaemelum nobile). Kamomillte innehåller inte koffein.

Kan man ge dessa olika typer av te till barn?

Vitt och grönt te innehåller mindre mängd koffein jämfört med svart te och kan anses som säkrare alternativ. Rött te, även känt som rooibos, och kamomillte innehåller inget koffein alls, vilket gör dem till utmärkt barnte.

Fördelar och nackdelar med te för barn

När det kommer till fördelar, kan kamomillte till barn vara ett bra val. Det kan lindra förkylningssymptom och även hjälpa till att lugna och få barnet att somna.

Trots dessa fördelar finns det vissa risker med att ge te till barn. För det första kan överdriven konsumtion av te leda till järnbrist eftersom te hindrar absorptionen av järn. För det andra kan koffeinhaltiga teer leda till sömnlöshet och ångest hos vissa barn.

Rekommendationer för olika åldrar

Enligt Livsmedelsverket så ser rekommendationerna olika ut beroende på barnets ålder. Spädbarn under ett år bör inte ges te då det kan störa deras näringsintag. För äldre barn, är det bäst att begränsa deras konsumtion och se till att de dricker icke-koffeinhaltiga teer som kamomillte eller rooibosté.

Är det något te som är föredraget att ge till barn?

Om vi måste välja ett te som är bäst för barn, skulle kamomillte och rooibosté vara de bästa alternativen. De är både koffeinfria och har lugnande egenskaper, vilket gör dem till ett utmärkt val för barn.

Sammanfattningsvis om te till barn

Att ge te till barn kan både vara positivt och negativt, beroende på vilken typ av te och barnets ålder. Vitt och grönt te är säkrare än svart te på grund av deras lägre koffeinhalt, medan rooibosté är ett utmärkt barnte eftersom det inte innehåller något koffein alls. Kamomillte kan vara särskilt fördelaktigt för barn, särskilt de med förkylningssymptom. Dock bör spädbarn under ett år inte ges något te alls. Om man måste välja ett te till barn, står kamomillte och rooibosté som starka kandidater.

Föregående artikelHur får man trygga barn? – En omfattande guide för föräldrar
Nästa artikelTrolldeg-recept som alltid funkar och alltid roar!
Jag tror nyckeln till att vara en bra pappa är att försöka hitta ljusglimtarna i vardagen. Det handlar inte om att bara se fram emot de bombastiska eventen, utan om att försöka bygga ett liv där man ser fram emot en tisdag i Februari!