En balja egna såpbubblor roar lätt alla åldrar…

Såpbubblor är en odödlig klassiker när det kommer till att roa barn. Oavsett ålder får de dem att springa runt och tjoa! Att göra egna såpbubblor innebär också att du kan välja själv hur mycket såpvatten ni ska ha, men framförallt så kan ni också välja själva hur sega bubblor ni vill göra!

Extra sega bubblor betyder att det blir lättare att få dem att hålla ihop, och ni kan blåsa större bubblor, garanterat kul med andra ord!

Här nedan är våra recept på egna såpbubblor. Båda innehåller florsocker, och anledningen till det är att sockret gör blandningen mer hållbar, vilket gör den mer lik den man köper på affären än bara rent diskmedel och vatten.

Såpbubblor recept

Här är två olika recept på egna såpbubblor, ett om ni vill göra riktigt stora bubblor, alltså stora som en badboll typ, och ett om ni vill göra vanliga, mindre såpbubblor.

Recept för stora såpbubblor

  • 1 dl diskmedel
  • 2 dl vatten
  • 0,5 tsk florsocker
  • 0,5 dl glycerol

Vispa ihop försiktigt och försök undvika att blandningen börjar löddra.

Varför glycerol i såpbubblor?

Glycerol har stora molekyler som gör bubblan mer elastisk, vilket gör att den håller samman bättre och inte spricker lika lätt. Ska ni göra stora såpbubblor och vill att de ska hålla riktigt bra så behövs detta annars kommer de gå sönder av sin egen vikt eftersom bubblan är delvis flytande och majoriteten av vätskan kommer rinna med mot botten av bubblan när den svävar.

Recept för små såpbubblor

  • 1 dl diskmedel
  • 2 dl vatten
  • 0,5 tsk florsocker

Vispa ihop försiktigt och försök undvika att blandningen börjar löddra.

Vad ska man blåsa bubblorna igenom då?

Ståltråd, piprensare, avklippta petflaskor (sjukt mycket bättre än man tror), kakformar ja ni kan faktiskt använda vad som helst som är som en ring egentligen.

Ska ni göra riktigt stora såpbubblor så är det mest effektiva ett ni tar tygsnöre och fäster på en pinne, ungefär som snöret på en flaggstång. Sedan drar man bara ut den ena delan av snöret för att enkelt välja hur stor bubbla man vill göra. Ungefär som på bilden nedan, visserligen är den konstruktionen lite mer avancerad, men du förstår konceptet.

egna stora såpbubblor

Glöm inte en balja eller bunke

En balja eller väldigt stor bunke är att föredra. Utan en sån kan det bli svårt att doppa det ni vill blåsa bubblorna genom. Har ni piprensare så kan ni så klart göra så små öglor att det går att doppa dem i ett glas, men en stor balja med såpvatten gör det också lättare för många barn att göra samtidigt, vilket minimerar risken för skrik och bråk.

Kul saker inomhus

Egna såpbubblor är kanon om man ska vara ute och leka, men om man är fast inne då? Du kanske är sjuk men måste underhålla barnen, eller så ösregnar det. Oroa dig inte, kolla in vår lista med 4 Roliga lekar inomhus! för tips på hur du kan underhålla barnen utan att behöva gå ut, eller så kollar du in vår massiva lista med 100 saker att göra när man har tråkigt!

Föregående artikelTrolldeg-recept som alltid funkar och alltid roar!
Nästa artikelFläckborttagning – Så får du bort vin, blod, fett och svett-fläckar!
Jag tror nyckeln till att vara en bra pappa är att försöka hitta ljusglimtarna i vardagen. Det handlar inte om att bara se fram emot de bombastiska eventen, utan om att försöka bygga ett liv där man ser fram emot en tisdag i Februari!