Frågor som hjälper dig till en meningsfull dialog…

Har du svårt att få till en meningsfull dialog med ditt barn? Känner du igen den här klassiska konversationen:

– ”Hur mår du?”
– ”Bra”
– …

Det är sällan diskussionen kommer längre än så, men oroa dig inte, du är långt ifrån ensam. Så där ser det ut för de allra flesta. Även om du har goda intentioner och verkligen vill veta hur ditt barn mår så är det svårt att att få igång en dialog med ett barn. Det kan så klart bero på att din barn inte vill öppna upp och berätta om sina problem, rädslor, förhoppningar och utmaningar. Om det är orsaken så behöver ni bygga ett starkare band och bli mer öppna med varandra. Men det är mer sannolikt att det är frågan det är fel på. Frågan ”Hur mår du?” är inte särskilt inbjudande eller inspirerande. Det är inte en stängd ja-eller-nej-fråga, men det är inte långt ifrån, samtidigt är den alldeles för stor. Jag vet, det låter konstigt, frågan är alltså både för stängd men samtidigt för stor. Tänk dig själv, vad skulle det egentliga svaret vara om någon frågade dig hur du mår? Om du skulle svara helt ärligt och ofiltrerat så skulle det troligtvis bli 30-40 minuter monolog där du bara öser ur dig alla möjliga känslor. Det är kort och gott svårt att förhålla sig till den frågeställningen.

Vad ska man fråga då?

Du bör ställa öppna frågor som är tillräckligt ”små” för att barnet enkelt ska kunna komma med ett svar på dem.

9 Frågor till barn

Den Amerikanska barnpsykologen Dr. Jerry Bubrick på Child Mind Institute har tagit fram följande 9 frågor, särskilt skräddarsydda för att få ditt barn att faktiskt prata om sin dag, inte bara svara ”bra”. Det är inte en fråga om att manipulera barnet, det handlar om att ställa frågor som barnet enkelt kan svara på och som samtidigt inspirerar barnet att tänka efter.

Frågor att ställa ditt barn

  1. Vad har du lärt dig idag?
  2. Kan du säga något kul eller intressant som du hört eller varit med om idag?
  3. Vad var det roligaste du var med om idag?
  4. Vad ser du mest fram emot med i morgon?
  5. Vad var jobbigast eller mest krävande idag?
  6. Kan du säga något du inte gillade med den här dagen?
  7. Var det något som hindrade dig från att ha kul idag? Var det något som kom i vägen?
  8. Vad kan vi tillsammans göra för att ta bort det problemet?
  9. Jag läste något intressant idag och jag skulle vilja veta hur du känner inför det.

Dessa 9 frågor till barn är alltså specialanpassade för att få barnet att prata och öppna upp, så att ni kan ha en meningsfull dialog och så att du som förälder kan få en bättre bild av hur ditt barn mår.

När ska man ställa barnet dessa frågor?

Enligt Dr. Jerry Bubrick så bör du undvika att ställa den här typen av frågor när det börjar närma sig läggdags. Barnet har då varvat ned inför sömnen, du vill så klart inte röra upp deras tankar och känslor i det läget.

Det är mer effektivt och mer givande att ställa dessa frågor lite pö om pö under middagen, när ni tittar på tv eller på väg mellan hem och träning/aktivitet. Gör inte en stor grej av det, utan försök få frågorna att flöda naturligt.

frågor att ställa barn

Barn har olika lätt att formulera sina känslor och tankar

Det är viktigt att komma ihåg att alla barn är olika. Vissa 5-åringar kan enkelt artikulera precis hur de känner, medan vissa tonåringar knappt kan bygga en mening med fler än två ord. Pressa inte fram svar ur ditt barn, utan försök istället hjälpa barnet att sätta ord på hur det känner. Ibland kan det hjälpa att klämma in ett och annat skämt här och där för att lätta upp stämningen.

Tycker du att det är svårt att få dina barn att berätta om sin dag?

Tycker du att det är svårt att få ditt barn att berätta om sin dag?

View Results

Loading ... Loading ...

En smidig infografik att dela

frågor för barn

Sammanfattningsvis om dessa frågor till barn

När föräldrar vill veta hur deras barn mår så är den vanligaste frågan: ”Hur mår du?”, vilket kan kännas som en bra och passande fråga. Problemet är dock att den frågan är lite väl stängd, det vill säga, det går att ge ett kort och binärt svar. Samtidigt är frågan alldeles för stor. För svaret på ”Hur mår du?” är väldigt brett, man ber barnet tänka efter kring allt som påverkar hens vardag och liv, vilket är en väldig massa olika saker. Tänk dig själv, om du skulle berätta för någon annan hur du faktiskt mår, egentligen, så skulle svaret behöva bli väldigt långt.

Istället bör du ställa öppna frågor som är tillräckligt korta och ”små” för att barnet enkelt ska kunna svara på dem. Till exempel: ”Kan du säga något kul eller intressant som du hörde eller var med om idag?”, vilket är enklare att svara på, samtidigt som det är en betydligt mer öppen fråga.

Föregående artikelOtrohet – Varför är man otrogen? Så bygger ni en stark relation
Nästa artikelPresent till 2 åring – Experternas bästa tips på leksaker!
Jag tror nyckeln till att vara en bra pappa är att försöka hitta ljusglimtarna i vardagen. Det handlar inte om att bara se fram emot de bombastiska eventen, utan om att försöka bygga ett liv där man ser fram emot en tisdag i Februari!