Fräscha upp kläder utan tvätt, enkelt och miljövänligt…

Att tvätta är ju bland det tråkigaste som finns. Jag diskar nog faktiskt hellre än att tvätta. Ibland vill man ha ett specifikt plagg, men det luktar lite unket eller har en svag svettdoft. Den vanligaste lösningen är så klart att tvätta det, men vissa plagg är ömtåliga och ska helst tvättas så lite som möjligt, eller så handlar det om jeans, som bara ska tvättas två gånger per år. Hur gör man då? När man inte orkar tvätta eller plagget inte bör tvättas, men ändå luktar illa? Jo tack och lov finns det en massa gamla husmårsknep för att få bort svettlukt från kläder utan tvätt!

I den här guiden går vi igenom 7 husmorsknep för att fräscha upp kläder utan tvätt, du får bland annat lära dig ta bort dålig lukt i kläder med ättika. Knepen kan du till exempel använda för att få bort svettlukt från en jacka utan tvätt eller få en tjocktröja att kännas lite fräschare för en sista användning innan det är dags för maskinen.

1: Frysa ned plaggen

Vi börjar med ett gammalt beprövat knep, frysen. Lägg plagget, eller skorna, i frysen över natten, nästa dag bör de dofta betydligt bättre. Vår erfarenhet är dock att detta inte är det mest effektiva, många pratar om att frysa skor för att få bort dålig lukt, och visst funkar det, men de blir absolut inte som nya.

2: Sprayflaska med vodka

Häll lite vodka i en sprayflaska och spraya över de områden som luktar illa. Häng det sedan på en galge och låt det torka utomhus. Till skillnad från frysen så funkar det här förvånansvärt bra!

Det säger sig självt att du måste använda neutral vodka, alltså ej smaksatt, eftersom smaksatt ofta innehåller socker och även doftar av smaken. Så om du inte vill ha en klibbigt hallondoftande t-shirt så väljer du naturell vodka.

fräscha kläder utan tvätt

3: Lufta ut dem

Det kanske känns lite väl uppenbart, men att vädra kläderna är ett effektivt sätt få bort svettlukt från kläder utan tvätt. Men det tåls ändå att nämnas, för ibland ser man inte skogen för alla träd.

Att vädra kläder är faktiskt något vi rekommenderar att man gör regelbundet, alltså inte bara när de luktar svett, unket eller rök. Vädring är mer effektivt än du tror och om kläderna inte har fläckar så räcker det ofta med att hänga ut dem över natten för att de ska kännas fräscha igen.

4: Bikarbonat

Strö bikarbonat över områdena som lukta unket eller av svett, låt bikarbonatet ligga på och få effekt i en halvtimme, sen kan du bara borsta av det. Eftersom bikarbonatet är ett vitt pulver så funkar detta så klart bäst på vita kläder. Försök inte ens på svarta kläder, då kommer du bara behöva tvätta dem för att få bort pulvret.

5: Ånga kläderna

Har du en ångmaskin, ofta kallad steamer, så kan du snabbt och enkelt fräscha upp dem och få en näst intill nytvättad känsla. Ångan är effektiv eftersom det blir som en liten snabbtvätt. Har du många ömtåliga kläder så rekommenderar vi att investera i en ångmaskin, så sparar du pengar på kemtvätt.

få bort svettlukt från jacka utan tvätt

6: Vinägerblandning

Slutligen, en riktig klassiker bland husmorsknep, vinäger! Har du någon gång stött på något husmorsknep så vet du att vinäger alltid är inblandat, oavsett vad du ska göra 😄.  Detta knep funkar bäst för att fräscha upp bomullsplagg och jeans och det du gör är att blanda vinäger och vatten i en sprayflaska som du sedan sprayar på kläderna. Blandningen ska bestå av 2 delar vatten och 1 del vinäger, (t.ex. 1dl vinäger och 2dl vatten). När du sprayat kläderna så hänger du dem bara på vädring några timmar, då avdunstar all vinäger och kvar har du fräscha kläder, helt utan tvätt! Detta funkar eftersom syran i vinägern neutraliserar dålig lukt.

Sammanfattningsvis om att få fräscha kläder utan tvätt

Efter några användningar kan det kännas naturligt att bara slänga plaggen i tvättkorgen, men det behövs inte alltid, ibland räcker det med gamla goda husmorsknep för att få fräscha kläder utan tvätt!

Här är våra 7 bästa tips för att få bort svettlukt från kläder utan tvätt!

  1. Frysen – Lägg kläderna i frysen över natten.
  2. Spraya vodka – Häll vodka i en sprayflaska och spraya där kläderna luktar illa, häng sedan ut dem på vädring, förvånansvärt effektivt!
  3. Vädra – Att hänga ut kläderna i friska luften i ett par timmar är mer effektivt än du tror!
  4. Bikarbonat – Strö bikarbonat på illaluktande områden och låt det verka i cirka 30 minuter, borsta sedan av det. Fungerar bäst på vita plagg.
  5. Ånga – Använd en steamer/ångmaskin för att eliminera bakterier och dålig lukt. Extra bra för ömtåliga plagg.
  6. Vinägerblandning – Blanda en del vinäger och två delar vatten i en sprayflaska och spraya blandningen, häng sedan ut på vädring.

Behöver du till exempel få bort röklukt snabbt så kan de här 7 knepen vara användbara. Sen är ju frågan varför du måste få bort röklukten så snabbt? 🤔.

Om den här guiden var användbar så bör du även kolla in vår guide: ”Checklista för städ – enkelt städschema för hemmet”.

Föregående artikelVilken är världens högsta byggnad? Denna jätte leder sen 2010
Nästa artikelEkonomiska tips för dig som ska bli pappa
Jag tror nyckeln till att vara en bra pappa är att försöka hitta ljusglimtarna i vardagen. Det handlar inte om att bara se fram emot de bombastiska eventen, utan om att försöka bygga ett liv där man ser fram emot en tisdag i Februari!