Det är alltid kul att luras…

Att luras på först april är en tradition vi måste hålla liv i! För alla håller ju med om att ett väl utfört aprilskämt är kul, så det behövs en dag dedikerad till just detta!

Här nedanför hittar du allt du behöver veta om aprilskämt, var de kommer ifrån, vilket som är det mest lyckade aprilskämtet genom tiderna och självklart tips på aprilskämt!

Vad är ett aprilskämt?

För vissa betyder första april att man ska luras om något, alltså att få någon att gå på en vit lögn av något slag. Men det tycker inte vi är särkilt kul, att lura någon att man ska flytta eller att det står en dinosaurie i trädgården är bara en lögn utan finess. Enligt oss är ett  bra aprilskämt mer av ett klassiskt ”prank”, alltså att man lägger chockladbolls-smet i en blöja och lurar någon att man äter bajs, DET är ett kul aprilskämt. Det ska vara mer av ett practical joke än att bara säga något som inte är sant.

Bästa aprilskämten genom tiderna

Det mest kända aprilskämtet genom tiderna kallad ”Spaghettibluffen” och utfördes av BBC 1957. Skämtet gick ut på att man under en nyhetssändning klippte till ett segment där man berättade att Ticino-regionen i södra Schweiz hade haft ett extra bra spaghettiår och att familjer kunde plocka färsk spaghetti direkt från träden. Det härliga med detta klipp är att man även hade filmat när familjer på en gård i Ticino plockade spaghetti från träd och buskar. Du kan se det 3 minuter långa klippet här nedanför. Ett sannerligen episkt aprilskämt!

Sveriges mest lyckade Aprilskämt genom tiderna

Det mest kända och lyckade aprilskämtet i Svensk historia var när nyhetsuppläsaren Kjell Stensson 1962 berättade att man kunde uppgradera sin svartvita TV till färg-tv genom att trä ett par nylonstrumpor över sin svartvita tv. Det ryktas om att försäljningen av nylonstrumpor sköt i höjden de kommande dagarna. Det roligaste med hela skämtet är att färg tv inte ens existerade 1962.

10 Tips på aprilskämt

Här nedanför är 10 tips på aprilskämt, vissa lite mer avancerade än andra. Scrollar du lite till så hittar du bra aprilskämt för barn.

1: Ren och fin toalettborste

Köp en sprillans ny toalettborste, som är identisk med den gamla. Släng den nuvarande borsten och lägg den nya (rena) i diskmaskinen. Sedan väntar du bara på att ett intet ont anande offer ska tömma diskmaskinen. Det kommer uppstå en hel del frågor så var beredd på det.

roliga aprilskämt

2: Kaffe i toaletten

Öppna toalettens vattentank, alltså behållaren där vattnet fylls på som sedan spolar toaletten. Häll sedan i malt kaffe här. Nästa gång någon går på toaletten och spolar så kommer det komma brunt och grumligt vatten istället för rent och fräscht vatten. Förvirringen kommer vara maximal!

3: Ballongfälla

Om du har lite tid och energi över så kan du samla en massa heliumballonger i ett stängt lite utrymme, typ ett skåp i köket, källarförråd eller liknande, När någon öppnar det så blir det kaos.

4: Arrangera om i garderoben

Gör om i någons garderob genom att flytta på t.ex. t-shirts och byxor. Det behöver inte vara något stort, det är nästan roligare om du bara gör en liten ändring, eftersom personen då kommer gå runt hela dagen och vara förvirrad.

5: Munspels-bilen

Tejpa fast ett munspel under främre stötfångaren på någons bil. De kommer inte att höra något fören de gasat upp ordentligt, sen kommer de undra hela dagen vad det är som låter på bilen.

lätta aprilskämt

6: Låtsas-bajs

Köp en liten hög med låtsas-bajs och lägg på ett passande men otippat ställe. Det här är så klart inget nytt men det är så enkelt men samtidigt briljant att det tål att upprepas!

7: Kanderade lökar

Ok det här aprilskämtet kanske kräver lite väl mycket arbete, men det är väl värt det. Du gör helt enkelt kanderade äpplen (vem som nu gör det) fast du använder lök istället för äpplen. De kommer se likadana ut men när någon tar första tuggan så kommer de få en rejäl överraskning.

8: Fakead Blocketannons

Lägg upp en annons på Blocket med ett sinnessjukt bra erbjudande, och lista en väns telefonnummer som kontakt. Sen är det bara att luta sig tillbaka och njuta av kaoset.

9: Bubbelplats under mattan

Ett enkelt men kul skämt. Lägg bubbelplast under en matta och njut sedan av chocken när det smäller under fötterna på nästa person som kommer gående. Perfekt att göra med barnen precis innan mamma kommer hem från jobbet.

luras 1a april

10: Okokta makaroner under toalettsitsen

Ja som det låter så lägger du helt enkelt okokta makaroner under toalettsitsen. Nästa gång någon sätter sig så kommer de låta som att hela toaletten går sönder.

Aprilskämt för barn

Här är 3 roliga aprilskämt som lämpar sig extra bra för barn, alltså att lura dina barn med.

1: Chokladbolls-smet i blöjan

Har du barn i olika åldrar, där minst ett av dem fortfarande går i blöja så har du det perfekta läget att luras! Gör en chokladbolls-smet eller en chokladpudding och lägg i en blöja, sedan visar du de äldre barnet/barnen säger något i stil med: ”Wow kolla vilket konstigt bajs din lillasyster/lillebror precis bajsade!” och sedan smakar du på det. Glöm inte att smygfilma också, för chocken i deras ögon kommer vara enorm!

aprilskämt för barn

2: Chokladdoppad brysselkål

Ännu ett skämt som baseras på choklad, varför inte? För att genomföra det här skämtet så behöver du grillspett, brysselkål och choklad. Smält chokladen, sätt brysselkål på grillspetten och doppa dem ordentligt i den smälta chokladen och vips så har du superfina men väldigt äckliga choklad-klubbor att bjuda barnen på. Som alltid, glöm inte att filma deras reaktion när de biter i vad de tror är en härlig dessert, som i själva verket är brysselkål!

3: Frusna flingor och mjölk

Förbered en skål med ditt barns favoritflingor och mjölk kvällen innan och ställ in i frysen, med skeden i!

På morgonen den första april tar du sedan fram skålen och ställer på barnets plats. Barnet kommer bli minst sagt förvånat  när flingor och mjölk följer med skeden upp ur tallriken när de ska ta en tugga.

aprilskämt som passar barn

Lätta aprilskämt

Här är 3 lätta aprilskämt, såna som kräver minimalt med förberedelse.

1: Lapp på ryggen

En gammal klassiker bland skämt. Skriv något kul och otippat på en lapp och sätt sedan en tejpbit på den så att du enkelt kan fästa den på en vän eller kollegas rygg med en enkel ”ryggdunkning”. Undvik dock tråkiga varianter som; ”Jag är dum” eller ”Sparka mig”, sånt saknar finess. Det är roligare om det står; ”beröm mig för min outfit” eller något liknande som kommer få personen att undra varför alla beter sig så underligt.

2: Provsmaka maten

Be någon i familjen provsmaka maten när du lagar middag. Men istället för att de smakar på den faktiska maten så har du förberett en sked som du kryddat lite extra med något som inte alls passar in. Tandkräm kanske?

smaka på maten luras

3: Tejpa fast en liten bild under datormusen

Skriv ut eller klipp ut en udda men rolig bild och tejpa fast den under datormusen så att musen inte längre fungerar. Nästa person som ska använda musen kommer undra varför den inte funkar och förhoppningsvis vända på musen till slut, och då mötas av den roliga bilden.

Var kommer aprilskämt ifrån?

Det är ingen som riktigt vet när man började med aprilskämt, men det finns tidskrifter från både England och Frankrike som publicerat aprilskämt så tidigt som på 1600-talet.

Världens första dokumenterade aprilskämt skedde i form av en särskild inbjudan skickad till utvalda inom societén i från dåvarande ansvarig för borgen Tower of London. I inbjudan (som du ser på bilden nedanför) så bjuds folk in för att titta på den årliga tvättningen av lejonen på taket av borgen. Detta ägde dock aldrig rum och anses som världens första aprilskämt.

världens första aprilskämt

Avslutningsvis om aprilskämt

Kul skämt och practical jokes blir aldrig gammalt, så glöm inte att fira första april med ett par välplanerade luringar.

Förhoppningsvis hittar du något som passar i listan ovanför, och glöm inte att du har ett ansvar som pappa att inviga dina barn i den heliga traditionen att luras på första april!

Mer skämt?

Gillar du skämt så bör du även kolla in vår lista med torra skämt, de går alltid hem!

Föregående artikelLeksaker och lån – En guide till att starta företag som småbarnsförälder
Nästa artikelBygg teamkänsla med din partner – 8 Konkreta tips och råd
Jag tror nyckeln till att vara en bra pappa är att försöka hitta ljusglimtarna i vardagen. Det handlar inte om att bara se fram emot de bombastiska eventen, utan om att försöka bygga ett liv där man ser fram emot en tisdag i Februari!