Är du effektiv så går det…

Att vara entreprenör och småbarnsförälder samtidigt är givetvis enormt utmanande men oerhört belönande. I takt med att hela gig-ekonomin växer och ”världen blir mindre” tack vare internet så överväger fler och fler att starta eget som småbarnsförälder. Att sätta upp ett hemmabaserat företag, som en e-handel för leksaker eller bara en liten ”ekonomi-assistent-låda” ger flexibilitet och frihet att skapa något eget, utan att behöva jobba 9-17.

I den här guiden tänkte vi titta närmare på hela grejen med att starta eget som småbarnsförälder, och vad du ska tänka på. Allt för att göra det lättare för dig. Vårt mål är att hjälpa till att skapa en stark affärsmodell, planera din tid väl, och hitta hållbar finansiering. Allt samtidigt som du tar hand om både företaget och familjen.

Saker vi kommer kolla på

  1. Tre tips för att på bästa sätt nå en balans mellan att vara en uppmärksam förälder och en passionerad entreprenör
  2. Förståelsen för vikten av en gedigen affärsplan och hur den kan underlätta småföretagande.
  3. Insikter i finansieringsmöjligheter och vikten av god kreditvärdighet för att stödja ett nystartat företag.

Att balansera småbarnslivet med företagande

Att vara småbarnsförälder och entreprenör är svårt. Tidsplanering är alltid nyckeln som småbarnsförälder, oavsett vad du ska göra. Man måste finna en arbets- och livsbalans som stödjer både företagsväxt och familjetid. Att använda smarta effektivitetsstrategier och ha bra hemmakontor-lösningar kan hjälpa mer än man tror.

1: Gör det viktigaste först

Känner du till Paretoprincipen? Den säger att 80% av resultaten kommer från 20% av insatserna, så är det alltid, i alla sammanhang. Det slår liksom aldrig fel. Kom ihåg detn, och använd den mentala modellen i allt du gör. Lyckas du så kommer du få mer gjort än alla andra, och dessutom spara tid på köpet.

2: Ha ett optimerat hemmakontor

Ett hemmakontor måste passa både jobb och familj för att du ska kunna få något gjort. Se till att ha en ultimat barn-hörna, där du har allt det där som underhåller ditt barn så effektivt som möjligt. Det kanske inte är de optimala sakerna ur ett ”perfekt-förälder-perspektiv” men ibland behöver du bara få saker gjort och då får man kompromissa. Så det krävs en iPad och en kex-låda, då får det vara så.

3: Avsätt tid för specifika ändamål

Sätt dig aldrig ned och ”bara jobba”, ha alltid en plan, och jobba bara när du vet exakt vad som ska göras. De flesta förstår inte hur mycket tid som bara spills på ”allmänt jobb”. På Engelska kallar man det ”Busy work”, saker man gör för att hålla sig upptagen, men som egentligen inte gör något nytta eller skapar något värde. Gör inte så, planera vad du ska göra, när du ska göra och det och håll planen, och jobba aldrig utanför planen.

Kredit för småföretag – Finansieringsalternativ och budget

Att starta och hålla igång t.ex. en e-handel för leksaker behöver mer än kreativitet och kärlek till produkten. Det krävs också en stabil ekonomisk grund. Förståelse av företagsfinansiering och tillgängliga företagskrediter är nyckeln. Dessutom är det viktigt att göra en budget. En budget som håller företaget i drift utan stora ekonomiska risker.

Förstå olika typer av företagslån

Många olika finansieringsalternativ finns tillgängliga. Varje lån har sina egna regler och villkor. Det är från banklån till bidrag och ängelinvesteringar. Varje val kan antingen ge en bra start eller en tung skuldbörda. Vikten av att utforska dessa val kan inte underskattas. Det inkluderar råd från Svenska Bankföreningen och Finansinspektionen.

Etablera en startbudget

Att ha en realistisk och hanterbar startbudget är avgörande för affärens framgång. Man måste väga startkapitalets storlek mot kostnaderna. Detta handlar om pengar för produktutveckling, marknadsföring och den första tidens drift. En genomtänkt budget visar att du har en solid plan. Det ökar chansen att få det eftersträvade startkapitalet.

Betydelsen av god kreditvärdighet och hur man uppnår det

Att ha bra kreditvärdighet för företag är viktigt för att få företagskredit. Din kreditvärdighet bestäms av dina tidigare ekonomiska beslut och betalningshistorik. Det är viktigt att ha god betalningsdisciplin från start. Ta råd från kreditupplysningsföretag och sköta företagets krediter väl. Då kan du bygga och hålla en stark kreditprofil. Den öppnar dörren till viktiga resurser för ditt företags tillväxt.

Föregående artikelFranska namn – 100 vackert klingande franska pojk- och flicknamn
Nästa artikelAprilskämt – 16 Roliga första-april-skämt att luras med!
Stolt far till två underbara barn och ett enormt fotbollsfan, så skulle jag nog sammanfatta mig själv. Jag har lärt mig enormt mycket sen jag blev pappa och jag hoppas mina erfarenheter kan hjälpa dig i rollen som pappa!