Åk ingenstans utan ett par bra billekar…

Man brukar skämta om att semester-delen av en bilsemester är de där få stegen man tar efter att man stängt barnens dörr och går mot sin egen. Det ligger något i det.

Att åka bil med barn, oavsett ålder egentligen, kan vara extremt påfrestande. De vill så klart inte sitta fastspända och stirra i flera timmar, det är ju inte kul. Men tack och lov så finns det mängder av roliga billekar att underhålla både barn och vuxna med.

I den här artikeln har vi samlat våra 15 bästa billekar. Ingen av dem kräver några förberedelser eller tillbehör, det enda som behövs är konversation. Några av lekarna är bättre lämpade för lite större barn, men de går oftast att anpassa till alla åldrar.

Vi hoppas att den här listan med 15 lekar i bilen kommer hjälpa er få en mer angenäm bilresa med barnen!

1: Djurleken / Ordkedja

Den mest ikoniska leken, i vår familj i alla fall. Jag har själv lekt den här med min pappa sen jag var liten, och jag och min fru leker den än idag med våra barn. Den funkar alltid helt enkelt.

Leken går till så att en person säger ett djur och nästa person medsols ska sedan säga ett annat djur som börjar på samma bokstav som det första djuret slutar på. Så säger person ett ”Tiger” så ska person alltså säga ett djur som börjar på bokstaven ”R”, eftersom tiger slutar på R.

Viktiga regler för att leken ska bli kul:

 • Man får inte säga samma djur två gånger, har någon sagt apa så får ingen säga det igen
 • Man får inte säga Tax, Lax och andra djur som slutar på X

2: Förbjudna ord-leken

Tillsammans bestämmer ni ett ord, oftast blir det roligaste att välja ”Ja” eller ”Nej”. Leken går sedan ut på att hålla konversationen igång, utan att säga det förbjudna ordet. Säger någon ordet så åker man ut. Den som är ensam kvar på slutet vinner.

3: Räkna bilar med en viss färg

Ännu en odödlig klassiker man lekt så länge jag kan minnas! Alla i familjen väljer en färg och räknar sedan bilar i den färgen. Man kan antingen köra till en viss poäng eller räkna på tills man kommer fram.

För att leken ska bli lite kul så måste man vikta färgerna olika. Man kan till exempel ge barnet ”Silver” som färg, och de får ett poäng per bil, men själv tar man rosa, och varje rosa bil ger 20 poäng. Då finns det ändå en liten chans att det kan bli spännande, även om vi alla vet att det går 2000 silverfärgade bilar för varje rosa bil…

4: Bygg en saga med alfabetet

En person börjar berätta en saga med ett ord som börjar på A, nästa person fortsätter att bygga på sagan med ett ord som börjar på B. Tanken är att man säger en hel mening, men att det första ordet ska börja på nästa bokstav i alfabetet. Man får alltså säga mer än bara ett ord var, så länge meningen börjar på rätt bokstav. Det finns ingen vinnare, utan det handlar om att ha kul tillsammans.

5: Gissa filmen

En person väljer en film, och berättar sedan om filmen, men utan att säga namn på karaktärer, platser eller annat motsvarande. De andra ska gissa vilken film man beskriver.

Det här är en billek för vuxna så väl som för barn, det handlar bara om att välja film efter målgrupp så att säga.

lekar i bilen
Trots riktigt bra lekar i bilen så behöver man ta en paus ibland

6: ”I spy” eller ”Jag ser något som…”

En klassisk Engelsk lek. En person är den som säger ”I spy with my little eye…” eller för mindre cringe, så säger man bara ”Jag ser…” och så säger man antingen färgen eller första bokstaven på det man ser och tänker på. De andra ska sedan gissa vad det är i synfältet som man tänker på, baserat på färgen/bokstaven man säger. Ser man till exempel en brandbil så kan man säga: ”Jag ser något är rött” eller ”Jag ser något som börjar på B”.

7: Gissa djuret

Den här leken spelas i tre nivåer, där deltagarna får mer och mer information om djuret för varje ny nivå, men färre och färre poäng för rätt svar, ungefär som i På Spåret.

Leken börjar med att tänka på ett djur.

 •  Nivå 3: På den här nivån får den som svarar rätt 3 poäng. Här beskriver man djurets färger och var det bor.
 • Nivå 2: På den här nivån får den som svarar rätt får 2 poäng. Nu beskriver man vad djuret äter och vad det gör. T.ex. ”Det äter möss och smådjur och slingrar sig mycket” om man har valt ”Orm” som djur.
 • Nivå 1: Här får man 1 poäng för rätt svar. Nu säger den som valt ett djur den första bokstaven i djuret, och sedan får deltagarna gissa en gång var.

Den här leken passar bäst för små barn, eftersom det oftast är väldigt lätt att gissa rätt för de lite större barnen.

8: Frågesport

Gammal hederlig frågesport helt enkelt. Behöver du tips på frågor så har vi det i vår artikel: ”Tipspromenad för barn”. Av alla dessa billekar så är detta den enda som kan kräva lite tillbehör, kanske papper och penna, eller en förberedd lista med frågor.

9: Alfabetsleken

Den här leken börjar med att man väljer ett tema, t.ex. djur, kända personer eller saker man har i kylskåpet. Sedan säger den första personen något som börjar på A, och nästa person fortsätter med något som börjar på B. Man kör på till endast en är kvar, eller man gått igenom hela alfabetet.

10: Pipleken

En person väljer något som man kör förbi relativt ofta. Varje gång ni kör förbi saken så säger personen pip. Målet med leken är att de andra ska försöka lista ut vad det är som den första personen har valt att säga pip till. Detta är förvånansvärt kul, och kan passa både stora som små, beroende på hur enkla saker man som ”pipare” väljer.

lekar att leka i bilen
Ett par sjysta lekar att leka i bilen kan förvandla en bilresa från hemsk till härlig

11: Gåtor

Låt barnen klura på lite gåtor. Vi har en lista med 43 gåtor för barn, börja med dem :).

12: Ett skepp kommer lastat

Här har vi en lek som är lika gammal som bilen själv. En person börjar med att säga: ”Ett skepp kommer lastat”, och så en sak, t.ex. ”Apelsiner”. Nästa person fortsätter med ”Ett skepp kommer lastat med Apelsiner och Gurka”, den tredje personen lägger sedan till ytterligare en sak och så fortsätter leken så till listan är så lång att man inte kommer ihåg ordningen på sakerna. Den som är ensam kvar vinner leken.

13: Registreringsskylt-leken

Den går att göra på lite olika sätt. En variant är att välja en siffra mellan 0-9, den som först ser 20 bilar som börjar på den siffran man valt vinner.

Har du lite större barn så blir det mer intressant om ni gör så att alla letar efter registreringsskyltar där första bokstaven och första siffran hänger ihop ens namn och ålder. Är barnet fem och heter Maja så ska lilla Maja då leta efter bilar som har t.ex. registreringsnummer 535-MRV, då får Maja ett poäng. För er vuxna så kan ni välja tiotalet eller entalet i er ålder, det spelar inte så stor roll för leken.

billekar vuxna
Den här listan innehåller billekar för vuxna och barn, de passar alla helt enkelt

14: Bingo längs vägen

Ok det blir inte riktigt bingo det här, men det är för att Bingo kräver en bricka, och när man är i behov av billekar så är man oftast lite desperat. Så vi har ändrat leken lite så den ska passa att köra bara muntligt så att säga.

Här nedan är 10 saker, först att se tre av dem vinner leken. När man ser något på listan så måste man säga sitt namn och sen vad man ser, först att säga det högt ”paxar” den saken. Man kan bara se varje sak en gång.

Exempel: Maja ser ett tåg och säger då ”Maja – Tåg” och får ett poäng. Lilla Theo bredvid i baksätet får då hoppas att han ser ett annat tåg för att kunna få poäng för just ”tåg” i listan.

De 10 sakerna att hålla utkik efter

 1. Tåg
 2. Rådjur
 3. Fiskmås
 4. Lastbil
 5. Traktor
 6. Radiomast
 7. Kyrka
 8. Bro över vatten
 9. Varning för djur-skylt
 10. Polisbil

15: 10 frågor (eller 20 frågor)

En person tänker på något, t.ex. ett djur, en person alla känner, en stad eller något liknande. Sedan turas de andra i bilen om med att ställa frågor för att försöka lista ut vad det är personen tänker på.

Oftast kör man med en begränsning på 10 eller 20 frågor, och efter det måste man gissa vad det är. Här samlar deltagarna poäng genom att gissa rätt. Personen som vinner är antingen den som först får tre poäng, eller har flest poäng när ni kommer fram.

Vilken av alla lekar i bilen tycker du funkar bäst?

Vilken billek funkar bäst för er?

View Results

Loading ... Loading ...

Prova även ljudböcker

En bra ljudbok kan få även det mest rastlösa barnet att chilla lite. Ljudböcker för hela familjen hittar du på Bookbeat och Nextory

Avslutningsvis om billekar

Bilresor med barn kan vara påfrestande, det är ingen hemlighet, eller något att förneka. Barnen blir rastlösa och då blir de vuxna irriterade, och vips så har man en ond cirkel av kaos. Här kan ett par bra billekar göra susen och förvandla bilresan från hemsk till härlig.

Beroende på hur stora barnen är så har du lite olika val av lekar, men i grund och botten så bör du kunna leka nästan alla lekarna i listan ovanför oavsett hur gamla barnen är, förutsatt att de kan prata och förstå bokstäver och siffror förstås.

Föregående artikelHur man kopplar av som en nybliven pappa
Nästa artikelInför förskolestart – Förberedelser, kläder och annat bra
Jag tror nyckeln till att vara en bra pappa är att försöka hitta ljusglimtarna i vardagen. Det handlar inte om att bara se fram emot de bombastiska eventen, utan om att försöka bygga ett liv där man ser fram emot en tisdag i Februari!