Kom fram säkert med familjen…

Säkerhet är alltid viktig när man kör bil, och har du dessutom barn i bilen så blir det här med säkerhet och säker körning ännu viktigare. Dina barn är ju det viktigaste som finns. Men förutom bilens konstruktion, vilka aspekter kan egentligen påverka säkerheten? Vi har tittat närmare på motoroptimering, något som blivit populärt i takt med att moderna bilar mer eller mindre helt styrs av mjukvara.

Vad är motoroptimering?

Motoroptimering handlar om att koppla upp en dator mot bilens dator (hjärnan i bilen) och med hjälp av särskilda analysverktyg titta på hur just din bil presterar och sedan optimera de parametrar som går, t.ex. att säkerställa att kraften kommer så tidigt som möjligt vid en acceleration, för att hålla varvtalet nere och på så sätt både bespara bilen men också minska bränsleförbrukningen.

Kan motoroptimering göra bilen säkrare att köra?

Att köra snabbare är ju så klart inte en fördel när det gäller säkerhet. Men att kunna accelerera snabbt och effektivt däremot, det kan definitivt vara en fördel ur ett säkerhetsperspektiv.

Ofta hamnar man i lägen där man behöver köra om ett fordon framför, och ibland kan det kanske vara en långtradare som ligger och såsar i 80. I ett sånt läge är det utan tvekan fördelaktigt att kunna accelerera snabbt, så att du behöver spendera så lite tid som möjligt i motsatt körfält. Du ska så klart aldrig köra om i situationer där du inte har mycket god sikt, men med en dålig acceleration kan det ta längre än man tror att köra om en långtradare med tre släp. Så god acceleration är positivt ur ett säkerhetsperspektiv.

En annan fördel vid korrekt motoroptimering är minskad bränsleförbrukning. Det är så klart inget som påverkar säkerheten, men det är oavsett vad en högst önskvärd egenskap hos en bil. Det är dyrt nog som det är att vara småbarnsförälder.

motoroptimering säkerhet

Välj ett seriöst företag om du är intresserad av att optimera bilen

Funderar du på en motoroptimering så rekommenderar vi att du läser på noga om alla företag i ditt område som erbjuder tjänsten. Det finns många olika metoder för att optimera en bil och långt ifrån alla är bra. Säkerställ att du väljer en verkstad som enbart jobbar med bilens originalprogramvara. De ska alltså inte installera några så kallade trimboxar.

Sammanfattningsvis om motoroptimering och körsäkerhet

Motoroptimering handlar primärt om att öka körglädjen och minska bilens bränsleförbrukning, men som vi ser på det så kan en förbättrad acceleration faktiskt påverka säkerheten en hel del. Ju snabbare du kan göra en omkörning desto bättre, och ju mindre tid du behöver spendera i fel körriktning, desto säkrare blir bilresan.

Föregående artikelKlä trappan med nya trappsteg – Ett snabbt sätt att renovera trappan
Nästa artikelKoppla av som pappa till en nyfödd – En handfull pro tips
Jag tror nyckeln till att vara en bra pappa är att försöka hitta ljusglimtarna i vardagen. Det handlar inte om att bara se fram emot de bombastiska eventen, utan om att försöka bygga ett liv där man ser fram emot en tisdag i Februari!