Glöm inte bort dig själv i allt det andra…

Det finns inget större i livet än att bli förälder, det är en upplevelse som inte liknar någon annan och kärleken man känner går inte att förklara. Oavsett hur fantastiskt det är så innebär det dock en stor förändring i livet och det är viktigt att inte glömma bort sig själv. För att kunna vara en bra förälder måste man också få koppla av ibland och göra saker som man tycker om.

Att få tid till sig själv är viktigt och något som bör prioriteras av båda föräldrarna. Som nybliven pappa är det naturligt att man vill finnas där både för den andra föräldrarna och det lilla barnet. Det är faktiskt möjligt att göra båda, det handlar om att försöka hitta , och prioritera, tillfällen under dagen där man får koppla av en stund.

Hur kopplar man av på bästa sätt?

Hur man kopplar av på bästa sätt som nybliven pappa är naturligtvis väldigt individuellt beroende på vad man tycker om att göra och vad man har för intressen. Här nedanför är några av våra bästa tips på avkoppling för den nyblivna pappan.

  • Gillar man att röra på sig och tycker att man får energi av fysisk aktivitet så kan en tur på gymmet vara en härlig avkoppling både för kropp och själ. En löparrunda i parken kan också vara skönt för att rensa huvudet ordentligt. Det finns också pass med instruktör på en hel del gym. Här kan man kombinera träningen med lite socialt umgänge. Oavsett vilken form av motion du gillar så är motion oftast den absolut bästa formen av avkoppling.
  • Är man en sportfantast så kan man passa på att gå och se någon fotbolls- eller ishockeymatch. Vill man ha lite umgänge samtidigt så kan man gärna ta med sig en kompis och kanske ta något gott att äta och dricka innan matchen börjar. Detta är så klart mer tidkrävande, men med planering och god kommunikation i ert förhållande så bör det inte vara några problem att få till.
  • Ett annat sätt att koppla av på är att gå och se någon feelgood film på bio, att välja något lättsamt som gör att man får skratta är härligt. Vill man gå själv ska man såklart göra det men man kan också ta med sig en kompis eller någon familjemedlem. Filmer är ofta ett effektivt sätt att ge oss perspektiv på vardagen. Självklart är det jobbigt att byta blöjor mitt i natten, men det är inte hälften så jobbigt som alla de absurda situationer huvudrollen i en komedi tenderar att hamna i.
  • Gillar man naturen så är det väldigt avkopplande att ta sig till något trevligt och avkopplande ställe och bara gå en sväng. Det är härligt med frisk luft och vill man kan man även ta med sig en liten fikakorg och slå sig ner i gräset och njuta av tystnaden. Det finns en mängd studier som tydligt pekar på att träd hjälper oss att stressa ned. Så känner du dig stressad, oavsett anledning, så kan det vara en bra plan att gå ut i skogen.

Koppla av hemma

Som nybliven pappa är det inte alltid man kan eller vill lämna huset. Att koppla av behöver inte betyda att man måste ge sig iväg, det kan också innebära att man får en stund att dricka sitt kaffe i lugn och ro. Eller att sitta en stund i soffan och läsa boken man tycker är  spännande. Det kan också vara att bara slänga upp fötterna på en stol och tänka på något annat en stund. Det behöver vara mer komplicerat än så.

Föregående artikelKan en motoroptimering göra bilen säkrare att köra?
Nästa artikelNär ska man ge barn sysslor? Så fort som möjligt säger studierna
Få saker har fått mig att växa så mycket som att bli pappa. Jag tror planmässighet och lugn är viktiga karaktärsdrag hos en "lyckad pappa", vad nu en lyckad pappa är... När jag inte försöker hålla mig lugn i kaoset som småbarnsfar så njuter jag gärna av en rökig whisky medan jag tittar på curling.