Vore det inte nice med en trappa som matchar det nya golvet???

Att renovera hemma är både kul och givande, för varje projekt känner man att man uppgraderat sitt hem. En renovering de allra flesta drar sig för att göra är att renovera trappan, dels för att man inte riktigt vet hur man ska gå till väga, och dels för att det känns väldigt komplicerat. Men det behöver faktiskt inte vara varken svårt eller ett långt projekt.

I den här guiden går vi igenom konceptet; att klä trappan med nya trappsteg.

Nya trappsteg över de gamla

Det vanligaste sättet att renovera en trappa är faktiskt inte att riva den och bygga om den från grunden, skönt va? Att riva hela trappan och börja en helt ny konstruktion är både dyrt och tidskrävande, plus att under hela projektet så kommer man behöva ta sig mellan våningarna med en stege eller något liknande, vilket så klart låter oerhört krävande. Men tack och lov så är det vanligaste sättet att renovera trappan på inte att riva den, utan att klä om den.

Det hela går till så att man tar fram ett slags ”skal” till trappstegen och limmar fast dessa ovanpå de redan befintliga trappstegen. Effekten blir att det slitna trappstegen blir helt nya, ytan slät och fin och stegen mer bekväma att gå på.

Att klä trappan med nya trappsteg är ett enkelt sätt att ge trappan helt nytt liv, och utan att du och barnen ska behöva klättra på en stege för att ta sig upp och ned!

Hur går det till i detalj att klä trappan med nya trappsteg

Först och främst behöver man mäta ordentligt, så att man vet att det blir rätt, du vet vad man brukar säga, ”mät två gånger och såga en gång”. Mätningen är extra viktig i ett sånt här projekt eftersom de nya trappstegen ska omsluta de gamla som ett slags skal.

Därefter så bygger man nya trappstegs-skal så att säga, gör man det själv behövs en mindre verkstad med bänk, yta att limma på och tvingar att hålla ihop konstruktionen med. Räkna med ett par dagars arbete med att såga, limma, slipa och lacka trappstegen. Eller så anlitar du ett proffs som bygger trappstegen i en ordentligt utrustad fabrik, så det blir rätt från början och helt utan fula skarvar.

Slutligen är det dags att fästa de nya trappstegen, detta görs genom att limmas på de befintliga stegen. Det kan även behöva fästas lister om det är så att du har en öppen trappa, för att den ska se likadan ut från alla håll.

Det absolut vanligaste är att man tar hjälp av en professionell aktör, någon som har god erfarenhet av att renovera trappor med den här metoden.

renovera trappan

Vad kostar det att klä trappan med nya trappsteg?

Det är svårt att uppskatta priset i förväg då utöver material, lim och lack med största sannolikhet kommer behöva verktyg du inte redan har. Det kan självklart bli billigare att göra det själv, men det är ett precisionsjobb som inte tillåter fel, och tiden du kommer lägga för att få det snyggt kommer säkerligen landa på runt en veckas arbete med mätning, handla material, såga, limma, mäta igen, montera etc.
Så var noga med att ta höjd för allt det i projektet och räkna på om det faktiskt inte är värt det att bara anlita ett profs. Ofta är det ju det…

Sammanfattningsvis om att klä trappan med nya trappsteg

Har du en sliten trappa så är det snabbaste och smidigaste sättet att göra den fin att klä den med nya steg. De nya stegen fästs ovanpå de gamla trappstegen och gör trappan både mer bekväm, mindre knarrig och oerhört mycket fräschare.

Ett sådant här projekt är dock krävande då det är ett precisionsjobb som kräver en mindre verkstad om du vill ha bra resultat. Eller så anlitar du bara ett profs från början, för det är faktiskt inte så dyrt som man kanske kan tro.

Föregående artikelGravidmassage – Hur fungerar det och är det ofarligt?
Nästa artikelKan en motoroptimering göra bilen säkrare att köra?
Jag tror nyckeln till att vara en bra pappa är att försöka hitta ljusglimtarna i vardagen. Det handlar inte om att bara se fram emot de bombastiska eventen, utan om att försöka bygga ett liv där man ser fram emot en tisdag i Februari!