För att vara tydliga, Zelda Tears of the Kingdom multiplayer finns inte…

Men med det sagt så kan man med lite kreativitet och fantasi ändå spela ett slags Zelda Tears of the Kingdom multiplayer, låt mig förklara vad jag menar.

Oavsett om du är en gamer-förälder eller inte så kan du omöjligtvis ha missat succén som är Zelda Breath of the Wild och Tears of the Kingdom på Nintendo Switch. Spelen har tagit hela världen med storm, och med all rätt, för de är mästerverk och är extremt roliga! De är dessutom perfekta att spela tillsammans med barnen, nästan oavsett vilken ålder de är. Men den här artikeln är inte en recension av spelen, utan en guide till hur du kan spela dem i ett slags pseudo-multiplayer!

Som sagt, pseudo-multiplayer

Varken Zelda Breath of the Wild eller Tears of the Kingdom har någon multiplayer-funktion. Det skapades moddar/hacks av diverse fans, men det är inte någon officiell multiplayer-funktion. Men det trots det hittar jag och mina döttrar sätt att spela Zelda i ett slags pseudo-multiplayer.

Jag köpte varsin kopia av spelet till barnen på release-dagen och vi spenderade hela helgen med att försöka komma på så många roliga multiplayer-varianter som möjligt!

6 Sätt att spela Zelda Tears of the Kingdom multiplayer

Här är 6 olika sätt att spela Zelda i pseudo-multiplayer. De flesta kräver så klart att ni alla har varsin Nintendo Switch att spela på (köp Nintendo Switch på Webhallen), och varsin kopia av Zelda Tears of the Kingdom (köp Zelda TOTK på Webhallen).

1: Sida vid sida

Allra enklast är så klart att ha varsin Switch, och varsin kopia av spelet och sedan sitta bredvid varandra och utforska samma del av världen samtidigt. Ni kommer så klart inte kunna hjälpa varandra, eftersom ni spelar i separata versioner av spelet. Men känslan kommer ändå vara snarlik ett klassisk Co-op-spel. Ni kommer se samma saker samtidigt, möta samma monster samtidigt osv. Det är förvånansvärt kul att spela på det här sättet!

2: Varsin kontrol

Den mest kreativa varianten av Zelda Tears of the Kingdom multiplayer är att ni är två personer som spelar på samma Nintendo Switch, men ni håller i varsin Joycon. Nintendo Switch spelas nämligen med två separata handkontroller som du håller en i varje hand. Men det innebär ju att man kan hålla i en handkontroll var och styra olika delar.

När man kör så här så kommer en person styra karaktären, men den andra kommer styra kameran. En kommer kunna välja magier och använda dem, men inte sikta. En kommer kunna slåss mot monster, men inte röra sig.

Det här är en extremt kul utmaning som jag rekommenderar alla föräldrar att testa med sina barn, och sin partner för den delen, för kommunikation blir livsviktigt, bokstavligt talat. För kommunicerar ni inte tydligt så kommer ni död direkt.

Att spela Zelda med varsin kontroll är lite som de där lekarna där en person har ögonbindel och den andra ska guida genom att berätta hur de ska röra sig. Riktigt kul helt enkelt!

zelda tears of the kingdom bygga flygplan
Det går att bygga alla möjliga slags fordon, t.ex. flygplan

3: Speed run challenge

Vill ni tävla mot varandra så kan jag rekommendera att köra en ”speed run challenge”. Generellt sett så handlar speed runs om att man ska klara ett spel så snabbt som möjligt. Men det blir ju lite väl långrandigt i det här sammanhanget. Istället rekommenderar jag att ni startar på samma ställe och sen bestämmer var ni ska ta er, sen startar ni racet.

Det härliga med det här upplägget är att med varsin Switch så kan alla spela nära varandra, man behöver inte sitta vid varsin tv i varsitt vardagsrum, utan man kan sitta i samma soffa tillsammans. Det blir heller inget bråk om vems tur det är, utan alla kör samtidigt.

4: Shield surf challenge

En kul aktivitet i både Breath of the Wild och Tears of the Kingdom är att man kan surfa på sin sköld nedför backar. Men vem kan surfa på skölden längst?

I det här ”multiplayer-läget” tar sig alla upp samma berg och sen kör man ett race. Ni kommer självklart inte att se varandra i spelet, men ni startar samtidigt och om alla har ljud på och sitter nära varandra så kommer man känna de andra spelarna. Tro mig, det är mycket roligare än man tror!

5: Bygg-utmaning

En ny funktion i Tears of the Kingdom är att man kan bygga genom att klistra ihop typ vad som helst. Så i den här varianten av pseudo-multiplayer så handlar det om att bygga den coolaste saken. Här behöver man inte stå på samma ställe i spelet, utan kunskap om var det finns coola material att bygga med spelar in som en del av tävligen. Det enda ni behöver sen är en utomstående som röstar på vilken skapelse som är coolast!

6: Lådbilsrally

Slutligen då, det absolut roligaste, lådbilsrally! Precis som i ”Bygg-utmaningen” så handlar det om att bygga coola grejer, men nu ska grejen också funka, för ni ska racea med den.

Välj ett ställe att starta på, förslagsvis en plats där det finns bra med byggmaterial och som är på toppen av en backe. Sen bygger ni på tid och slutligen placerar ni era lådbilar på samma ställe och ser vem som rullar längst.

Denna utmaning går även att göra med flygande segways, flygplan och massa andra coola typer av fordon, det går helt enkelt att bygga nästan vad som helst.

zelda tears of the kingdom bygga bil
Lådbilsrally är det nya svarta!

Gamear du tillsammans med barnen?

Spelar du tv-spel eller datorspel tillsammans med barnen?

View Results

Loading ... Loading ...

Sammanfattningsvis om att spela Zelda multiplayer, typ

Jag vill inte lura dig att tro att det finns ett officiellt läge för att kunna spela tillsammans i samma värld, för det gör det inte, men med lite fantasi och kreativitet så går finns det massa roliga sätt att spela Zelda Tears of the Kingdom multiplayer, här är dem kortfattat summerade:

  1. Sida vid sida – Upptäcka samma saker men på varsin Nintendo Switch, sida vid sida.
  2. Varsin kontroll – Två personer tar varsin kontrol, och styra olika delar av Link. En härlig utmaning i kommunikations-skills.
  3. Speed run challenge – Välj ett mål, och tävla om vem som når dit först, sida vid sida.
  4. Shield surf challenge – Surfa ned för ett berg, sida vid sida (i soffan alltså) och se vem som kommer längst.
  5. Bygg-utmaning – Vem kan bygga den coolaste grejen, på tid, mamma får rösta fram vinnaren
  6. Lådbilsrally – Bygg varsin lådbil och racea ned för ett berg. Den som kommer längst, eller är först i mål, vinner.

Alla de här olika multiplayer-varianterna funkar så bra eftersom man spelar på en bärbar konsol. Ni kan sitta bredvid varandra i soffan och enkelt titta på varandras skärmar. Det känns helt enkelt som multiplayer fast det inte är det. Med varsin gaming-dator i olika ändar av huset får man aldrig samma känsla.

Tycker du att tv-spel är ens det minsta kul så rekommenderar jag dig starkt att göra en ansträngning för att spela Zelda med barnen. Serien är ett mästerverk i speldesign och är lika kul för barn som vuxna.

  • Köp Nintendo Switch på Webhallen
  • Köp Zelda TOTK på Webhallen
Föregående artikelSommarpresenter till pedagogerna på förskolan – 5 Tidlösa tips!
Nästa artikelEkonomiska tips för dig som ska bli pappa
Jag tror nyckeln till att vara en bra pappa är att försöka hitta ljusglimtarna i vardagen. Det handlar inte om att bara se fram emot de bombastiska eventen, utan om att försöka bygga ett liv där man ser fram emot en tisdag i Februari!