De bästa leksakerna för en 2 åring…

Har du en 2-åring som springer runt hemma, eller är du bjuden på kalas där en vild liten 2-åring ska firas? Har du då också problem med att komma på en passande present till denna 2-åring? Oroa dig inte, i den här guiden listar vi 6 leksaker för 2 åringar baserade på deras utveckling och vad de kommer a roligast med.

Vad vill 2 åringar lekar med?

Barn i den här åldern lär sig nya saker varje dag, både genom att utforska världen men framförallt genom att titta på dig och härma det du gör. Enligt 1177 är just det här med att härmas och vilja prova samma saker som du gör en stor del av barnets utveckling i 2-års-åldern.

Barn i 2-årsåldern pendlar mellan att vilja leka själva och att vilja leka tillsammans, så det kan verka svårt att hitta en passande present till 2 åring, men tack och lov kan vi alltid luta oss mot experterna på ämnet, barnläkare.

Experternas bästa tips på present till 2 åring

Barnläkare säger att eftersom tvååringar lär sig allra mest genom att titta på dig och härma dig, så är leksaker som låter dem göra detta är de allra bästa. Du vill hitta leksaker som låter dem utforska välden runt om dem, och spela ut det de ser dig göra.

Här är 6 tips på presenter till två-åringar, enligt barnexperterna.

1: Leksakskök

Presenter till 2 åringar leksakskök

Alla som umgåtts med en tvåring en dag vet att det är orimligt fascinerade av allt som händer i köket. De vill röra om i såsen, vända på fiskpinnarna och hela tiden vara med när du lagar mat. Därför är ett leksakskök så klart ett klockrent sätt att låta en 2-åring agera ut precis det, men på ett barnanpassat sätt.

Ett leksakskök är även en present de kommer ha användning för i flera år framöver. När deras intresse för att härma dig avtar så börjar istället deras fascination för att tillsammans med andra barn leka ”Mamma, pappa barn” eller ”Hem” så det också kallas. Här är ett leksakskök ovärderligt. Ett leksakskök är med andra ord en bra investering.

På Babyland.se/Rollek hittar du ett flertal olika leksakskök.

2: Doktorkit och andra ”kit”

leksak till 2 åring doktor kit

Vi två års ålder har ditt barn troligtvis någon form av relation till doktorn, och snart är det även dags för det första besöket till tandläkaren. Doktorkit och tandläkarkit (och andra ”yrkes-kit”) är ett perfekt sätt att leka sig fram till förståelse för dessa personer, samtidigt som det än en gång låter dem leka det de ser vuxna omkring dem göra.

På Babyland.se/Rollek hittar du en mängd olika ”yrkeskit”, t.ex. snickarbälten, doktor-kit och annat skoj.

3: Leksakstelefon

Oavsett om du vill det eller ej så kommer 2-åringen att ta efter ditt telefonanvändande. Tack och lov inte genom att sitta och stirra på skärmen som en zombie, utan mer genom att plocka upp alla möjliga former av föremål som ser ut som telefoner och låtsas ringa till diverse personer du ofta pratar med. Förr eller senare kommer alla se sin 2-åring komma gående med en fjärrkontroll och låtsas prata med en morfar, farmor eller liknande.

Därför är en låtsas-telefon en perfekt leksak, särskilt om det finns diverse knappar och lampor på den, så att barnet kan få både visuell och ljudmässig feedback när hen leker med den.

4: Play dough och annan lera

Lera är ett enkelt sätt att sysselsätta en 2 åring på. Med lite kavlar och några bestick kan de sitta en timme och forma kakor, spaghetti och hamburgare. Av alla presenter för 2 åringar så är leran den som ger barnet mest realistiska möjligheter till att låtsas göra samma sak som du. Att knåda fram några pannkakor med kaveln och steka några järpar av lera är alltid lika roligt för barnet.

5: Träklossar

present till tvååring klossar

Vill du ha en klassisk present till 2 åring så sitter ett par träklossar aldrig fel. Klossarna är ett bra sätt att utveckla barnets fantasi samtidigt som det får lära sig om orsak och verkan på ett fysiskt sätt. Bygger du tornet för snett så rasar det. Efter bara några dagar med klossarna kommer du märka att barnet lärt sig hur man behöver tänka och placera klossarna för att det ska bli ett hållbart torn.

På Babyland.se/Klossar hittar du mängder med olika typer av byggklossar.

6: En egen liten väska

present till tvååring

Tvååringar härmar som bekant allt du gör. De vill borsta tänderna eftersom du gör det, de vill hjälpa till med maten eftersom du gör det och de är ofta orimligt fascinerade av att packa väskor, så klart eftersom de dagligen ser sina föräldrar göra det.

En liten ryggsäck, till exempel en liten Kånken från Fjällräven, är en perfekt present till 2 åring som än en gång låter dem härma dig och känna att de är med och bidrar. Vad de packar väskan med är så klart mindre relevant, det viktiga är att de känner att de är med och får lära sig nya saker.

Vem letar du present till?

Vem letar du presenter till?

View Results

Loading ... Loading ...

Lekar till kalaset!

Om du är ute efter en present till 2 åring så kommer du med stor sannolikhet även att behöva arrangera ett kalas. Kolla in vår lista med kalaslekar, där hittar du massvis med inspiration på lekar som passar både små och stora barn!

Sammanfattningsvis om presenter till 2 åring

2-åringar lär sig primärt genom att titta på, och härma, vuxna i deras närhet. De är därför extremt fascinerande av allt deras föräldrar gör, och vill hela tiden vara med och prova.

Därför bör du som är ute efter en present till 2 åring fokusera på leksaker som låter barnet göra samma saker som barnets föräldrar gör, men under mer kontrollerade former. Leksakskök, doktor-kit och leksakstelefoner är därför alldeles utmärka som presenter till en tvååring.

Förutom att härma sina föräldrar så blir barn i den här åldern även sugna på att förstå hur saker och ting fungerar. En uppsättning träklossar låter barnet prova sig fram och successivt lära sig hur de behöver stapla klossarna för att de inte ska välta. Något så enkelt om träklossar hjälper barnet att utveckla båda balans-sinne, förståelse för orsak och verkan samt sin koordination.

När du väljer present till 2 åring så bör du med andra ord fokusera på fysiska leksaker som låter barnet göra verkliga saker, som att laga mat, prova stetoskop, och packa sin egen väska.

Föregående artikel9 Frågor till barn som får dem att öppna upp på riktigt
Nästa artikelTomma hot och brutna löften – Därför är det dålig uppfostran
Få saker har fått mig att växa så mycket som att bli pappa. Jag tror planmässighet och lugn är viktiga karaktärsdrag hos en "lyckad pappa", vad nu en lyckad pappa är... När jag inte försöker hålla mig lugn i kaoset som småbarnsfar så njuter jag gärna av en rökig whisky medan jag tittar på curling.