Det är klart man kan köpa lister, men det är ju också kul att snickra…

Lister är ofta den där sista detaljen som fulländar ett rum, därför är det viktigt att välja  en stil som verkligen passar rummet och inte tar över för mycket. Börja med att tänka ut vilken form och modell som skulle kunna passa, kanske en slät och diskret list eller en mer utsmyckad allmogelist?

Här nedan är en guide till hur du gör egna trälister, om du vill addera din personliga touch till rummet. Vi tipsar även om vilka verktyg och material som är bra att använda.

Först och främst, du kommer behöva följande verktyg:

  • En hammare
  • En borrmaskin
  • En skruvmejsel
  • Träskivor (tjockleken på skivan beror på hur tung du vill att din lista ska vara)
  • Lim (använd trälim för bästa resultat)
  • Sandpapper eller en fil (för ytfinish)

Nu när du har allt du behöver, kan vi gå vidare till bygget. Följ dessa steg för att skapa din egna trälist:

Steg ett: Förbered ditt arbetsområde. Se till att du har en ren och jämn yta att jobba på. Du kanske vill täcka ytan med något så att den inte blir smutsig eller repig.

Steg två: Mät och skär ut dina träskivor. Använd en möjligen redan existerande list som mall, eller mät och skapa din egen unika list.

Steg tre: Slipa ”putsa till” dina lister. Använd sandpapper eller en fil för att göra ytan jämn och slät. Om du vill ha en ljusare finish, kan du använda träolja eller vax. Använd gärna fabriksmålade trälister, så slipper du ödsla tid och energi på att måla själv.

Steg fyra: Montera skivorna med hjälp av lim och skruvar. Se till att allt är ordentligt fastsatt innan du låter det torka. Förvara gärna trälisterna i rummet innan de sätts på plats. Eftersom trä är ett levande material, är det bra att låta listerna vänja sig vid rummets temperatur och luftfuktighet ca 1 dygn innan de ska sättas fast. På så vis minskas spänningen i träet vilket medför att listerna blir lättare och smidigare att arbeta med.

Sen är det bara att njuta av dina nya hemmagjorda trälister! De funkar lika bra i ett rum med nylagt golv eller i en nyrenoverad trappa.

Hoppas att denna guide har varit till hjälp. Lycka till!

Föregående artikelAll ogifta par bör ha ett samboavtal – Kort om sambolagen
Nästa artikelHur fungerar räntan på ett lån? Vi förklarar enkelt och tydligt
Jag är en blygsam livsnjutare med stor passion för brädspel och vandring, två hobbies som jag gärna delar med mina barn! Som pappa till tvillingar hoppas jag att mina unika erfarenheter (och mödor) ska kunna hjälpa dig i papparollen!