Ett samboavtal innebär juridisk trygghet…

Bor du och din partner ihop utan att vara gifta? Då är ni sambor. Det många inte vet är att det gäller helt andra regler för sambor respektive makar om ni exempelvis skulle flytta isär. Lite kort kan sägas att makar har ett mycket starkare skydd än sambor i lagen, trots att allt fler lever ihop som sambor. Därför väljer många sambor att upprätta ett samboavtal. I ett sådant avtal kan ni själva komma överens om hur er egendom ska fördelas, skulle förhållandet någon dag ta slut.

Det är lättare att komma överens när ni är sams

Det kan kännas cyniskt att tänka på, och planera, inför möjligheten att du och din partner går skilda vägar. Det är dock mycket enklare att komma överens när förhållandet är stabilt, och det inte är några negativa känslor inblandade. Genom att skriva ett samboavtal idag kan ni undvika onödiga, och kostsamma, konflikter längre fram.

samboavtal personlig egendom
”Personliga ägodelar, som exempelvis instrument, räknas inte som samboegendom och kommer därför inte delas lika mellan er.”

Vad gäller egentligen för par utan ett samboavtal?

Utan ett samboavtal är det Sambolagens regler om bodelning som bestämmer hur er egendom ska fördelas. Enligt lagen ska all så kallad samboegendom fördelas lika mellan er. Bostad och bohag som är införskaffat för gemensamt bruk anses vara samboegendom, och med bohag menas möbler, hemelektronik och annat som används för boendet. Fordon, bankkonton och personliga ägodelar, som exempelvis instrument, räknas inte som samboegendom och kommer därför inte delas lika mellan er. Sådant ni redan ägde innan samboskapet delas inte heller lika.

Det spelar ingen roll vem som har köpt egendomen, eller att ni har betalat olika mycket. Detta innebär att egendomen i praktiken kan komma att fördelas väldigt orättvist. Den som ensam köper en bostad till er båda kan exempelvis behöva avstå halva värdet till partnern. Just dessa regler leder inte sällan till konflikter. Upprätta därför ett samboavtal redan idag!

Det är inte så krångligt som det låter

Juridik kan ofta kännas jobbigt, krångligt och dyrt, så känner de flesta. Men det finns tack och lov företag som t.ex. Jurio, som har tagit fram smarta digitala formulär så att alla kan upprätta de juridiska dokument som de behöver. Dina avtal skapas på bara några minuter genom att du svarar på ett antal frågor i formuläret. På så vis skräddarsys avtalet helt efter dina behov och önskemål. Efter betalning kan Jurios Samboavtal signeras digitalt med BankID, så du och din partner kan signera avtalet, oavsett var ni befinner er. Alla relationer är trots allt unika.

Föregående artikelSpara tid, energi och tårar genom att hyra container
Nästa artikelSå kan du göra egna trälister för att ge ditt rum det där lilla extra
Jag tror nyckeln till att vara en bra pappa är att försöka hitta ljusglimtarna i vardagen. Det handlar inte om att bara se fram emot de bombastiska eventen, utan om att försöka bygga ett liv där man ser fram emot en tisdag i Februari!